Artikel top billede

15 gratis downloads til din gamle Windows-pc

Hvis du er indehaver af en aldrende, langsom Windows-computer, men mangler pengene til at købe en ny, så fortvivl ikke. Der er stadig masser af liv i din gamle computer.

Der kan være mange grunde til, at en ældre computer ikke længere spinder som i de unge dage. Den er måske blevet langsom, fordi harddisken er overfyldt, og måske kan den til tider ligefrem virke, som om den er på dødens rand, men der er stadig mange ting, du kan gøre for at rydde op, gøre den hurtigere og give den nyt liv.

Med de 15 downloads, vi har fundet til dig, behøver du ikke bruge en krone på det. Du kan få mere plads på harddisken, finjustere mange af komponenterne, overvåge din hardware og meget andet.

Så giv din pc en virtuel vitaminindsprøjtning og se den blive frisk igen. Det er effektivt nok til at du kan ride stormen af, til de gode tider vender tilbage og du igen vil bruge penge på nyt hardware.

En hurtig måde at få pc'en i bedre form på, er ved at give den en enkel finjustering. De følgende to programmer kan gøre alt fra at stoppe unødvendige programmer til at fikse Windows-registrerings-problemer til at rydde op i harddisken og mere til.

Senere i artiklen vil vi foreslå forskellige download, der kan udføre en mere gennemgribende oprydning i et eller to skridt, men den nemmeste måde til en friskere pc er at installere en af nedenstående alt-i-et programmer.

Advanced SystemCare Free

Dette er et rigtig godt all-around program fra IObit.com, der kan rydde op i systemet og få pc'en til at spinde. Det kommer vidt omkring og kan både skanne systemet for registreringsproblemer, spyware, privacy-problemer og junk-filer, som var brugbare engang, men nu bare ligger og fylder.

Man kan vælge at sætte programmet til at rydde grundigt op for sig, eller man kan selv udvælge, hvilke opgaver det præcist skal udføre.

Bemærk dog, at under installationen følger Yahoos Toolbar med, så hvis man ikke ønsker den, så skal man huske at fjerne fluebenet fra boksen, mens man installerer.

Virker med: Windows 2000/XP/Vista

Download Advanced SystemCare Free

Glary Utilities

Glarysofts alt-i-et program tilbyder flere måder, hvorpå man kan sikre, at ens gamle pc kan modstå tidens tand. Der er først og fremmest en god registry-cleaner, en lige så god harddisk-cleaner og en funktion, der kan rydde op i de genveje, der ligger på desktoppen eller i start-menuen.

Derudover er der en fiks start-up-manager, der viser alle processer og programmer, som går i gang, når man logger på Windows, og som tilbyder detaljer om hver især, for eksempel om, hvilke der kan være farlige.

Samtidig indeholder programmet en masse værktøjer, der ikke nødvendigvis vil forlænge pc'ens liv, men som til gengæld kan gøre den nemmere at bruge eller giver mulighed for at køre nyttige features. Der er for eksempel en 'file shredder', en funktion, der kan finde kopier af filer og en context menu manager, hvor man kan indstille den menu, der dukker op, når man højreklikker på en fil.

Desuden inkluderer programmet krypterings-værktøjer, mulighed for at rydde op i ens internethistorie og meget andet.

Virker med Windows 2000/XP/Vista.

Download Glary Utilities.

Styr applikationerne

Nogle af de store syndere bag en langsom computer, er de programmer, der starter op og kører i baggrunden, ofte uden man ved det. Ikke-patchet software kan på samme måde give problemer.

To af de følgende download kan hjælpe med at håndtere disse lyssky applikationer, mens en tredje holder resten ordentligt opdaterede.

WinPatrol

Denne applikation fra BillP Studios stopper de unødvendige programmer og får dermed pc'en til at køre hurtigere.

Når man bruger WinPatrol, vil man blive præsenteret for en liste over alle de programmer, som starter op sammen med computeren, og her vil man blandt andet kunne se detaljer om, hvor programmerne kommer fra, hvad filerne hedder og meget andet. Markér de uønskede programmer og klik på 'disable'-knappen.

Winpatrol vil gøre opstarten meget hurtigere, og eftersom der vil være færre programmer, der kører i baggrunden, vil pc'en sandsynligvis også blive hurtigere i det hele taget. Der vil simpelthen blive adgang til mere hukommelse og mere CPU-kraft.

Den såkaldte 'delayed start' (forsinket start) -funktion er rigtig smart. Med den kan man få nogle af programmerne til at vente for eksempel en time, inden de begynder at køre. Hvorfor skulle man ønske det?

Fordi man måske ikke har brug for programmerne med det samme, og ved at forsinke opstarten, kan man sørge for, at Windows starter hurtigere. Senere, når man får brug for programmerne, så kører de allerede i baggrunden.

WinPatrol kan meget mere endnu. Det kan for eksempel vise en liste over alle de tjenester, der kører på computeren, vise alle ens Active X-kontroller, Internet Explorers hjælpe-programmer og ens planlagte opgaver. Undersøg dem, bestem dig for, hvilke der er unødvendige og fjern dem. Igen vil resultatet være en meget hurtigere pc, der kører stabilt.

Virker med: Windows 9x/Me/XP/Vista.

Hent WinPatrol.

Autoruns

En af grundene til, at et aldrende system bliver langsommere med tiden, er, at efterhånden som man installerer programmer og bruger pc'en i det hele taget, vil der være flere og flere tjenester og programmer, som kører i baggrunden, uden at man ved det.

Overraskende mange usynlige system-opdateringstjenester søger efter opdateringer til den software, der er på computeren - uden at fortælle dig det.

På samme måde vil du sandsynligvis have mange andre programmer og tjenester kørende, som du i virkeligheden ikke har brug for.

En løsning, der dog nok først og fremmest er henvendt til de mere teknisk begavede, er at bruge Microsofts Autoruns til at rydde ud i ens programmer. På den måde kan man vælge, hvilke man gerne vil beholde og hvilke, man kan undvære.

Man bliver præsenteret for en liste over tjenester, og Autoruns sørger for, at informationerne bliver udspecificerede i kategorier - programmer der starter, når du logger på, programmer som har forudbestemte opgaver, hvilke programmer hører til Vista og hvilke til Internet Explorer og så videre.

For hvert program kan man se stien, udgiveren og en lille beskrivelse. Der er også mulighed for at finde flere detaljer om programmet eller tjenesten. Hvis man højreklikker og vælger 'Search Online', vil Microsoft Autoruns lave en Google-søgning, så man kan læse mere.

Hvis man gerne vil standse programmet, skal man fjerne fluebenet fra tjekboksen (man kan ikke slette noget på denne måde, man kan kun stoppe programmet). Dette er et kraftigt redskab, så det anbefales, at man sørger for at have sin research i orden, så man ved, hvilke programmer der kan undværes.

Man bliver også tilbudt en del informationer, som de færreste nogensinde vil få brug for. Alligevel er det et meget brugbart program for den mere avancerede bruger, der gerne vil rydde op i sin pc - gammel eller ej - og sørge for at den kører så hurtigt, som den kan.

Virker med: Windows XP/Vista.

Download Autoruns.

Secunia Personal Software Inspector (PSI)

De fleste ved godt, at man for at holde computeren i topform skal køre sikkerhedssoftware, der holder den fri for virus, spyware og infektioner. Men anti-malware software alene er ikke altid nok til at bevare computeren så hurtig som mulig.

Det kan for eksempel give problemer, hvis man har applikationer kørende uden den sidste nye sikkerhedspatch, og de luskede bagmænd med deres ondsindede software ved nok, hvordan de skal udnytte den slags sikkerhedshuller.

Secunia PSI lukker hullerne. Programmet skanner pc'en for at se alt den software, der er installeret, og bagefter tjekker det, om nogle af applikationerne mangler at blive opdaterede. Når sådanne bliver fundet, får man en rapport, og programmet tilbyder at downloade og installere den patch, man mangler.

Når man har gennemført den første skanning, vil programmet blive ved med at køre i baggrunden, hvor det vil holde øje med opdateringer og give brugeren besked, når der er nye. Dette gør ikke bare computeren mere sikker, eftersom ikke-patchede applikationer kører langsommere, vil det også gøre computeren hurtigere.

Virker med: Windows 2000 SP4/XP SP2 or later/Vista.

Download Secunia PSI.

Ryd op i din registreringsdatabase

Tænk på din Windows registreringsdatabase som en kælder - der ligger en masse ting dernede, som er vigtige for huset, som for eksempel rør, radiatorer og måske et fyr. Men samtidig er der typisk også en masse skrammel samlet i kælderen.

Når vi taler om et almindeligt hus, så betyder det nok ikke så meget, hvad der ligger og roder i kælderen, men sådan er det ikke med din pc. En registreringsdatabase, der er fyldt med unødvendige ting og sager, kan få din computer til at køre meget langsommere, ligesom det kan skabe konflikter og få maskinen til at fryse.

De følgende, gratis programmer kan rydde op i registreringsdatabasen og dermed forlænge pc'ens levetid.

Eusing Free Registry Cleaner

En af hovedgrundene til, at en gammel pc bliver langsommere med tiden, er, at computerens registreringsdatabase bliver stoppet til med dårlige såvel som gamle entries, som er blevet efterladt af software, der ikke opfører sig, som det skal.

Problemet er, at det ikke er menneskeligt muligt at finde alle de gamle entries og få det i orden.

Dette fantastiske program gør det hele for en. Når det kører, gennemsøger det ens registreringsdatabase, og alle de problemer, som det finder, bliver så rapporteret til brugeren. Vælg de problematiske entries, som du gerne vil have programmet til at reparere og sæt den i gang med arbejdet.

Man behøver ikke bekymre sig om, hvorvidt programmet kommer til at lave fejl, for det skaber samtidig en automatisk back-up af registreringsdatabasen, og bagefter har man mulighed for at rette tingene tilbage, hvis det ikke fungerer.

Virker med: Windows 9x/Me/NT/2000/XP/2003/Vista.

Download Eusing Free Registry Cleaner.

Auslogics Registry Defrag

Ligesom harddisken kan ens registreringsdatabase blive fragmenteret med tiden, efterhånden som man installerer og afinstallerer programmer, ændrer i system-indstillingerne og manuelt redigerer i den.

Databasen bliver ikke mindre i takt med, at man afinstallerer programmer eller foretager ændringer, der ændrer eller sletter registreringsnøgler, for den beholder pladsen til nøglerne.

Det betyder, at databasen med tiden kan gå hen og blive temmelig fyldt op, og det kan potentielt gøre computeren langsommere.

Programmet her udfører en gennemgribende defragmentering, som sandsynligvis kan gøre computeren hurtigere igen. Det starter med at fortælle, hvor fragmenteret databasen er, og hvor meget hurtigere pc'en vil kunne komme til at køre, hvis den bliver defragmenteret.

Når man har gennemført defragmenteringen, genstarter programmet computeren og skaber et gendannelsespunkt, så man har mulighed for at genskabe databasen, som den var, hvis der efterfølgende opstår problemer.

Det er i øvrigt ikke alle, der mener, at det hjælper at mindske størrelsen på registreringsdatabasen, men det kan da i hvert fald ikke skade at forsøge.

Bemærk: Når man installerer programmet, så installeres samtidig en Ask.com-toolbar. Hvis man ikke ønsker den, så skal man huske at vælge den fra i løbet af processen.

Virker med: Windows 2000/XP/Vista/7.

Download Auslogics Registry Defrag.

Ryd op på din harddisk

Efterhånden som ens pc bliver ældre, bliver den langsomt fyldt med applikationer og data, som man i virkeligheden ikke har brug for.

Dette kan gøre computeren langsom og i værste fald kan man blive tvunget til at købe en ny harddisk. Men hvis man i stedet installerer de følgende programmer, burde det ikke blive nødvendigt at tage så drastiske metoder i brug.

PC Decrapifier

En af de ting, der virkelig kan gøre en computer langsom, er det såkaldte 'trialware', som er software, man får med på prøve, når man køber en pc, og irriterende, gratis software, som man ikke har brug for, men som producenten alligevel har været så venlig at lægge på maskinen, inden man købte den.

Ikke nok med at den slags software ligger og fylder på harddisken, ofte kører den også i baggrunden, uden man ved det, hvilket gør computeren endnu langsommere.

Men dette lille program kan hurtigt løse problemet. Det går direkte efter de mest almindelige junk-programmer, som leverandørerne plejer at lægge ind, som for eksempel AOL, Dell URL Assistant, WildTangent-spil og prøveversionerne af mange af de mest almindelige programmer.

En samlet liste kan findes url=http://www.pcdecrapifier.com/apps]her[/url]. Samtidig vil programmet tilbyde en liste over alle programmer, der findes på computeren og spørge, om der er andre, man gerne vil slette.

Når man kører programmet, vil det desuden spørge, om man gerne vil skabe et gendannelsespunkt. Det er altid en god idé, at sige ja til det, inden man lader PC Decrapifier slette programmer fra pc'en, for så har man mulighed for at genskabe det mistede, hvis der skulle opstå problemer.

Man skal dog lægge mærke til, at programmets hjemmesides 'ofte stillede spørgsmål' fortæller, at gendannelespunktet i sig selv ikke ikke vil geninstallere software, som programmet har slettet. Det må man selv gøre manuelt.

Derudover skal man vide, at hvis man er indehaver af en meget gammel pc, så kan programmet ikke bruges. Det virker kun med Windows XP og Vista, og ikke med ældre Windows-versioner.

Virker med: Windows XP/Vista.

Download PC Decrapifier.

CCleaner

Piriforms CCleaner er et andet fremragende værktøj til at rydde op i pc'en med. Det er faktisk nok det bedste stykke software - gratis eller ej - til at fjerne propperne i computerens årer.

Først og fremmest sørger det for at fjerne cache-filer og junk-filer, der er blevet efterladt af applikationer som for eksempel Microsoft Office, Adobe Acrobat Reader, QuickTime, Windows Media Player og alle de større browsere, blandt andet Internet Explorer, Firefox, Chrome og Opera.

Luk for browseren og sæt programmet i gang med at skanne pc'en. Det fortæller løbende, hvad der bør ryddes ud i og sletter de ting, som man gerne vil af med. Tit vil man kunne komme af med flere hundreder megabit filer på den måde.

Hvis man tror, man har brug for en større harddisk, så prøv i stedet at køre det her programmet - måske viser det sig, at det virkeligheden var nok bare at rydde lidt op.

Men CCleaner kan mere end bare skanne din pc. Det indeholder også en 'registreringsdatabase-oprydder', som afliver entries, som man ikke bruger og reparerer dem, som er gået i stykker.

Derudover tilbyder programmet en liste over de programmer, som starter op sammen med Windows og giver mulighed for, at man kan slå dem fra, som man ikke har brug for.

Når programmet installeres, får man samtidig en Yahoo-toolbar. Hvis man ikke ønsker den, skal man huske at vælge den fra.

Virker med: Windows 98/Me/2000/XP/Vista.

Download CCleaner.

Duplicate Music Files Finder

Når harddiskpladsen bliver trang, kan det skyldes for mange musikfiler. Mange har, uden at vide det, en masse kopier liggende, der dels tager plads på harddisken og dels virkelig kan give problemer i mediebiblioteket.

Ofte sker der det, at en fil ligger flere forskellige steder i biblioteket, men under forskellige navne, og så kan man komme til at spille den igen og igen ved et uheld.

Men det er en svær opgave at finde de duplikerede filer - det samme stykke musik kan for eksempel have forskellige navne, og så er det ikke nemt at identificere, hvilke filer der er kopier.

Programmet fra LC IBros Solutions kan finde kopierne ved at kigge på andre ting end navnene. Det sammenligner størrelsen på filen, tjekker CRC og undersøger ID3 tags for at finde kopierne og slette dem.

Virker med: Windows XP/Vista.

Download Duplicate Music Files Finder.

Easy Duplicate File Finder

Men det er ikke bare medie-filerne, der fylder på harddisken. Den er sandsynligvis også fyldt med andre former for kopier. Easy Duplicate File Finder skanner systemet og laver en liste over alle kopier, som brugeren derefter kan slette én af gangen eller alle på én gang.

De tidligere beskrevne alt-i-et programmer, som for eksempel Glary Utilities, indeholder også en duplikat-søger, men de har ikke så mange funktioner som denne. Man kan på forhånd specificere en maksimums- og en minimumsgrænse for, hvor store filerne, den skal søge efter, skal være.

Programmet er desuden meget grundigt, når det skal afgøre, om en fil er en kopi, og det udfører blandt andet en bit-for-bit sammenligning af filerne. Samtidig er det muligt at beskytte systemfiler, så man ikke kommer til at slette vigtige filer.

Virker med: Windows 95/98/Me/2000/XP/Vista.

Download Easy Duplicate File Finder.

SkyDrive

Hvis man er ved at løbe tør for plads, men ikke vil bruge penge på en ny harddisk, så er her en simpel løsning - brug denne gratis online lagrings-tjeneste fra Microsoft. Man får 250GB gratis online-plads, som man kan bruge, som man vil.

Det er en meget nem tjeneste at bruge. Man skal bare lave sig en Windows Live-profil, og så er man i gang. Det er fuldstændig web-baseret, så man behøver ikke downloade eller installere software.

Når man har registreret sig, kan man lave mapper, som man kan vælge at holde private eller man kan dele dem med andre. Derefter kan man uploade sine filer, som man nu kan få adgang til fra enhver computer, der har forbindelse til nettet fra enten Internet Explorer 6 og derover, Firefox 2 og derover eller Safari 3 og derover.

Bemærk dog, at man ikke kan bruge tjenesten, hvis der er tale om en virtuel harddisk; man kan ikke gemme filer direkte fra en applikation. I stedet skal man først gemme filerne på ens egen pc, og derefter kan man uploade dem til tjenesten.

Så kan man ellers slette de lokale filer og få mere plads på harddisken. Når man har brug for dem, ligger de på hjemmesiden.

Få adgang til SkyDrive.

Tag hånd om hardware-problemer

De følgende to gratis programmer kan kategorisere ens hardware, så man nemmere kan lokalisere problemer og overvåge pc'ens temperatur og dermed holde øje med, om den er ved at overophede.

Belarc Advisor

Hvis man er den heldige indehaver af en aldrende pc, så er der en stor risiko for, at man før eller siden vil rende ind i hardwareproblemer.

Så man må forberede sig på enten at få et nært forhold til de ansatte i support-afdelingen, eller i hvert fald på at skulle arbejde en del med maskinen selv. Når man skal løse et givent problem, så vil første skridt altid være at finde ud af præcis hvilken hardware, man har, og dette gratis program er også det bedste, når man gerne vil kende til detaljerne for de enkelte dele af ens pc.

Belarc Advisor tilbyder detaljer om leverandører, den installerede RAM, størrelsen på harddisken, processor-type og hastighed. Men den kan meget mere end det. Man kan desuden se, hvem der har produceret ens motherboard eller harddisk, serienummeret på chassis, pc'ens service tag, hvilken type bus, man har, og hvor hurtig den er, hvilke multimedie-enheder der findes, om der findes ledige hukommelsessokler og meget andet.

Derudover giver programmet adgang til tilsvarende oplysninger om pc'ens software og Windows-installationer, og man kan for eksempel se, hvilke sikkerhedsopdateringer, man allerede har og hvilke, man mangler.

Derudover viser programmet også en liste over alle brugerkonti på computeren, hvilken anti-virus-software, der er installeret, om den bruger real-time skanninger og så videre.

Virker med: Windows 95/98/Me/2000/XP/Vista.

Download Belarc Advisor.

SpeedFan

Når en pc går ned, så vil det ofte være, fordi systemets temperatur bliver for høj. Overophedede pc'er kan medføre at systemet fryser og går ned, ligesom det i sidste ende kan medføre egentlige fejl.

Dette gælder især for de folk, der overclock'er deres pc - altså tvinger den til at køre hurtigere end den officielle CPU-hastighed tillader.

SpeedFan er lavet af Alfredo Milani Comparetti, der advarer om, at programmet kun er tiltænkt folk med avanceret viden om computere.

Programmet overvåger pc'ens system-temperatur, så man kan se, om man er på vej ud i vanskeligheder. På visse systemer kan programmet desuden overvåge, hvor hurtigt blæseren kører og lade brugeren justere hastigheden, så pc'en bliver kølet bedre. På samme måde kan det overvåge nogle harddiske for tegn på, at der er ved at opstå problemer.

Bemærk dog, at SpeedFan ikke kan overvåge alle typer harddiske og blæsere. Hvis ens harddisk bruger SMART-teknologi, vil softwaren være i stand til at finde masser af informationer, og selv hvis det ikke er tilfældet, så vil programmet stadig kunne finde informationer om blæserens hastighed såvel som enkelte informationer om harddisken.

Den eneste sikre måde at finde ud af det på er ved at forsøge sig frem. Men eftersom programmet er gratis, så har man jo heller ikke noget at tabe.

Virker med: Windows 9x/Me/2000/XP/Vista.

Download SpeedFan.

Få et nyt styresystem

Hvis man træt af sit gamle styresystem, men ikke gider bruge penge på et nyt, så er løsningen her. Den følgende fil installerer ganske gratis Linux som en dual-boot-mulighed på ens pc.

Wubi Ubuntu Installer

Nogle gange vil man gerne have en ny pc, fordi man bedre kan lide et nyere styresystem, som ikke virker på ens nuværende pc, fordi ens processorer og RAM ikke kan håndtere det.

Men heldigvis er der måder, hvorpå man kan få det bedste fra begge verdener. Man kan for eksempel bruge den følgende fil til gratis at installere Ubuntu Linux som en dual-boot-mulighed på ens pc.

Når man booter computeren, vil man få valget mellem at starte sin eksisterende version af Windows eller at starte Linux i stedet.

Og det uden man er nødt til at fedte rundt med bootloaders, partitioner, special-drivere eller andre af de ubehageligheder, som normalt opstår, når man arbejder med to forskellige styresystemer på samme pc. I dette tilfælde fungerer det fuldstændig som med Windows-software.

Hvis man ikke tidligere har haft Linux installeret, så vil man højst sandsynligt blive overrasket over, hvor hurtigt systemet egentlig er. Det kræver langt mindre hardware-kræfter end Windows, og derfor er det meget hurtigt, selv på en ældre pc.

Der findes desuden en masse tilhørende, åben software, man kan prøve, ligesom det bliver leveret med en del åben software, for eksempel office-pakken OpenOffice.org.

Download Wubi Ubuntu Installer
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Årets CISO 2021

I både offentlige og private organisationer er der behov for at uddanne, rekruttere og fastholde de bedste it-sikkerhedsfolk, fordi sikkerhedsudfordringerne konstant forandres. Derfor sætter vi fokus på best practice inden for it-sikkerhed, og vi vil samtidig fremhæve de personer i Danmark, der gør et ekstra stykke arbejde for at styrke den digitale sikkerhed. Vi hylder derfor årets CISO 2021 på denne konference.

05. oktober 2021 | Læs mere


Dynamics Excellence Day 2021 - indblik, best practice og øget værdi

Med Microsoft Dynamics 365 er Microsoft rykket mod skyen og har fuld integration til både Dynamics, CRM, Office 365, Power BI og Cortana. Det giver utrolig mange muligheder, hvis du griber det rigtigt an. Vi sætter fokus på værdiskabelse og forbedring for både nuværende og nye Dynamics-brugere.

07. oktober 2021 | Læs mere


CISO Trends 2021: Sikkerhed, trusler og strategi

Vi kan ikke komme uden om, at CISO'ens rolle bliver mere og mere markant i de fleste organisationer grundet det evigt omskftelige trusselsbillede. It-sikkerhed er forlængst blevet en forretningskritisk disciplin, hvor dele af og hele organisationer kan blive lagt ned af at enkelt angreb. Derfor ser vi nærmere på det overordnede trusselsbillede, og hvordan CISO'erne konstant skal være på vagt over for nye trusler.

12. oktober 2021 | Læs mere