Artikel top billede

Vil ny HTML-standard overflødiggøre Flash?

Browserproducenterne Opera og Mozilla forudser, at den kommende HTML 5-standard på sigt vil overflødiggøre Adobes proprietære Flash-teknologi. HTML 5 har dog lange udsigter.

Selvom den næste version af HTML endnu blot er på tegnebrættet, er HTML 5, som standarden hedder, allerede nu ved at finde vej ud på internettet.

Efterhånden som det sker, vil HTML 5 overflødiggøre Adobes Flash-teknologi, mener Jon von Tetzchner, administrerende direktør hos browserproducenten Opera.

"Du kan gøre de fleste ting med webstandarder i dag. På en måde kan du sige, at du ikke har brug for Flash," siger han til ZDNet.

Kan HTML 5 erstatte Flash?

HTML 5 skal efterfølge version 4 fra 1997, og formålet med den nye standard er blandt andet bedre at kunne understøtte nutidens og fremtidens interaktive websider.

"Jeg kan lide Adobe - det er et godt firma. Jeg tror, at Flash vil være her i lang, lang tid, men jeg ser det som naturligt, at webstandarder også udvikler sig til at være 'richer' (levere multimedieindhold, red.). Så kan du vælge, om du ønsker webstandarder (til at levere medieindhold, red.), eller om du vil bruge Flash," siger Opera-direktøren.

Mozilla, der står bag Firefox, har tidligere ligesom Opera udtalt, at HTML 5 kan mindske behovet for at bruge proprietær software som Adobes Flash og Microsofts Silverlight.

Lang tidshorisont for HTML 5

Det første udkast til HTML 5-standarden blev frigivet i januar sidste år, efter at der var blevet arbejdet på standarden siden 2004. Men udviklingen af HTML 5 tager tid, og derfor forventes det, at den endelige standard først vil ligge klar i 2012. Herefter skal den testes og evalueres frem til 2022, har HTML 5-editor Ian Hickson tidligere forklaret.

Det er Tim Berners-Lee's World Wide Web Consortium (W3C), der arbejder på at udvikle den kommende version af HTML (se seneste nyt om HTML 5 her), men sideløbende med W3C arbejder også en arbejdsgruppe ved navn Web Hypertext Application Technology Working Group (WHATWG) på standarden.

Det var Apple, Mozilla og Opera, der i sin tid dannede WHATWG som en slags protest imod W3C's arbejde med XHTML og HTML.

Siden er der dog kommet et tættere samarbejde mellem de to grupper, og W3C's HTML-arbejdsgruppes arbejde bygger i dag videre på WHATWG-gruppens.

Selvom den endelige HTML 5-standard endnu ikke eksisterer, understøtter de nyeste browsere fra Mozilla, Microsoft, Apple og Opera alle de nye muligheder for webudvikling i HTML 5.

HTML 5-editor Ian Hickson præsenterer de nye muligheder:
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital kundeservice: Kom godt i gang med chatbots

Der er store gevinster at hente med chatbots, som kan håndtere en stor del af kommunikationen med brugere - både de eksterne som kunder og de interne som medarbejdere.Og lige rundt om hjørnet venter næste generation, nemlig de stemme-baserede chatbots, som står på skuldrene af de stemmestyrede home-devices som Amazons Alexa og Google Home.

07. december 2021 | Læs mere


Can AI bring value to your business?

You will learn how AI has been successfully used to enhance an existing business where artificial intelligence is deployed to work complementary to natural intelligence in a complex data process. And you will be presented with a business case where AI provides the possibilities of creating a completely new business platform, that would not otherwise have been possible.

08. december 2021 | Læs mere


Sådan styrker du din forsyningskæde gennem digitalisering

I dette webinar bygger CGI's eksperter bro mellem de overordnede, strategiske aspekter af den digitale værdikæde og mere konkret de nye muligheder, Intelligent Order Management til Microsoft Dynamics 365 FO byder på.

09. december 2021 | Læs mere