Artikel top billede

Radikale Venstres spidskandidat til EU-parlamentsvalget 7. juni, Sofie Carsten Nielsen. Foto: Radikale.net

Radikale: EU skal hive ICANN ud af USA's hænder

Europaparlamentsvalg 2009: USA skal ikke kunne "slukke" for internettet via ICANN. EU må på banen, mener Radikale Venstres kandidat, Sofie Carsten Nielsen.

De Radikales spidskandidat til EU-parlamentsvalget 7. juni, Sofie Carsten Nielsen, mener, at EU skal fravriste USA magten over internettets styreorgan, ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers).

"Der ligger en enorm magt i at kunne trykke på den knap, der slukker Internettet. Den magt ligger i dag hos det private, amerikanske non-profit firma ICANN i samarbejde med det amerikanske handelsministerium. Er det rimeligt? Det tror jeg ikke, USA's uvenner synes," siger hun.

ICANN's aftale med det amerikanske handelsministerium udløber til september.

"Det er helt oplagt, at EU - som en ligeværdig partner til USA - skal spille en rolle i beslutningen om, hvad der rent juridisk skal ske med internettet. Jeg håber, man kan nå til enighed om en fornuftig løsning, der for eksempel placerer en del af ansvaret hos FN," siger hun.

Den Radikale kandidat noterer sig da også, at den europæiske kommissær for medier og it, Vivianne Reding netop har været ude med et lignende budskab i forhold til USA's rolle.

Bredbånd ud til alle dele af EU

Når det gælder den økonomiske vækst i Europa og borgerinddragelsen og den demokratiske udvikling i EU, mener Sofie Carsten Nielsen, at så mange europæere som muligt bør have adgang til nettet.

Hun forklarer, at halvdelen af EU's borgere - over 250 millioner - har adgang til internettet og benytter det jævnligt.

Mange af disse bruger en bredbåndsforbindelse. Og bredbåndsdækningen i EU er gennemsnitlige på 20 procent, men det dækker over meget store variationer mellem de enkelte lande og mellem land og by, fortæller hun.

"Jeg mener, EU skal støtte op om fortsat udbredelse af bredbåndsforbindelser samt holde landene fast på de målsætninger, de selv har sat. Det er et oplagt område, når der i lyset af finanskrisen skal fremrykkes offentlige investeringer for at sparke gang i økonomien - for eksempel i de øst- og centraleuropæiske lande, fordi det har en langsigtet økonomisk virkning," siger hun.
 
Hun mener samtidig, at EU bør satse mere på områder som e-sundhed og telemedicin.

"Fordi det har stort potentiale for udvikling af sundhedsområdet i en tid præget af aldrende befolkning, lægemangel og stigende krav til sundhedsvæsenet."

"Skal det fungere på EU-plan, så man udnytter kompetencer på tværs af kontinentet via informationsteknologi, kræver det fælles standarder og formater, og det må EU bidrage til," siger hun.
 
Netop de grænseoverskridende løsninger, som også er påkrævet inden for eksempelvis kriminalitetsbekæmpelse, er en af de afgørende grunde til, at Sofie Carsten Nielsen stiller op til Europa-parlamentet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere