Artikel top billede

De danske spil skal være blandt dem, der flås ned fra hylderne. Også internationalt. Det skal en støtteordning være med til at sikre.

Hvorfor skal den danske spilbranche have støtte?

Hvorfor skal den danske spilbranche støttes økonomisk? Hvem skal have pengene? Og hvordan sikrer man, at støttekronerne ikke ryger i et sort hul?

Jakob Høgel er kunstnerisk leder af spilstøtteordningen New Danish Screen under Det Danske Filminstitut.

Ordningen vil henover 2008 og 2009 uddele cirka 12 millioner kroner til spilprojekter, der kan styrke den danske spilbranche.

Hvorfor er det overhovedet vigtigt, at Danmark producerer computerspil?

"Det er der mange grunde til. En af grundene er, at vi i Danmark har særlig tradition for fortællinger og universer, som vi også synes skal finde udtryk i computerspil.

Der kan vi få markedet til at bære noget, det ellers kan være svært at få markedet til at bære.

Derudover ser vi gerne en stærk computerspilbranche i Danmark, der kan klare sig internationalt. Vi har i Danmark haft en fantastisk historie med firmaer, der har klaret det virkelig godt, og så står vi i et vadested nu, hvor de store spil er blevet koncentreret mere globalt.

Hvis vi vil følge op på den første gode bølge, så skal vi gøre det nu. For det er nu, der er brug for noget, der gør, at også mindre spil og en bredere vifte af spil kommer igennem."

Hvorfor kan spilbranchen ikke klare sig selv?

"Det er der også dele af den, der kan. Derfor ville vi ikke støtte, hvis der var et nyt Hitman-initiativ på vej. De lever fint på markedets egne vilkår. Men der er andre former for indhold, der ikke er helt så markedsvenlige, som har det svært.

Man kunne selvfølgelig spørge, om Danmark overhovedet er stor nok til at have en computerspilbranche, og der er der jo helt klart miljøer og lande, der er for små.

Der ligger Danmark nok lige på grænsen, og hvis vi ikke sikrer, at Danmark som kreativt område bliver hjulpet, så falder vi måske under den grænse, og det ville være super synd for os alle sammen, hvis det skete."

Hvem får støtten?

Efter hvilke kriterier bliver støtten uddelt?

"Den bliver uddelt på grundlag af en rimelig omfattende ansøgning, hvor der kræves ret meget. Det er klart, at ansøgerne bliver bedømt på, hvordan holdet bag er. Er det nogen, der vil frem i verden, eller er de alt for etablerede og bør derfor kunne klare sig selv?

En anden ting er spillets originalitet. Er det noget, der trækker i nye retninger teknisk, kunstnerisk eller gameplay-mæssigt?

Derudover kigger vi på, om det er et spil, der har en gang på jorden. Vi giver nemlig kun demo- og prototype-støtte, så når vores støtte er færdig, skal der være investorer derude, der er interesserede i at få spillet helt ud over rampen."

Krisen kradser. Hvordan vil I sikre jer, at I ikke donerer penge til nye konkurser?

"Det kan vi ikke. Man kan ikke forhåndsgarantere det. Vi kigger selvfølgelig på firmaerne og deres soliditet, men omvendt er vi her for at tage kalkulerede chancer.

Der er da et firma, vi har støttet, der er gået konkurs, men det er den risiko, man lever med, når man går først ind i nye projekter med nye talenter."

Hvad er visionen for den danske spilbranche?

"Jeg synes, der sker nogle glædelige ting i branchen på den måde, at man er gået fra en stærk centralisering og noget, der minder om monopol hos nogle få udgivere, til en situation, hvor branchen i den grad er ved at åbne op.

Alle mulige nye distributionsplatforme via nettet og micropayments vinder i den grad indpas, og der tror jeg, Danmark har en meget bedre chance end i mastodont-verdenen. Der tror jeg på vores kreativitet og evne til at lave ting, der er lidt anderledes.

Danmark har som producent af kreativt indhold gjort det godt på mange andre områder, og det kan vi selvfølgelig også gøre på spilområdet."
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Erhvervsakademiet Lillebælt
Udvikling og salg af klassebaseret undervisning, blandt andet inden for multimedie og it.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital kundeservice: Kom godt i gang med chatbots

Der er store gevinster at hente med chatbots, som kan håndtere en stor del af kommunikationen med brugere - både de eksterne som kunder og de interne som medarbejdere.Og lige rundt om hjørnet venter næste generation, nemlig de stemme-baserede chatbots, som står på skuldrene af de stemmestyrede home-devices som Amazons Alexa og Google Home.

07. december 2021 | Læs mere


Can AI bring value to your business?

You will learn how AI has been successfully used to enhance an existing business where artificial intelligence is deployed to work complementary to natural intelligence in a complex data process. And you will be presented with a business case where AI provides the possibilities of creating a completely new business platform, that would not otherwise have been possible.

08. december 2021 | Læs mere


Sådan styrker du din forsyningskæde gennem digitalisering

I dette webinar bygger CGI's eksperter bro mellem de overordnede, strategiske aspekter af den digitale værdikæde og mere konkret de nye muligheder, Intelligent Order Management til Microsoft Dynamics 365 FO byder på.

09. december 2021 | Læs mere