Datatilsyn ind i sag om gamle logningsdata

Datatilsynet afkræver nu Justitsministeriet en forklaring på, hvorfor logningsdata er blevet opbevaret længere tid end 12 måneder, selvom de burde være slettet.

"Mystisk."

Det er reaktionen fra Datatilsynets side i forbindelse med, at det er kommet frem, at teleselskaberne tilsyneladende gemmer logningsdata længere tid end de 12 måneder, det er tilladt.

Dermed går Datatilsynet, som er tilsynsmyndighed med persondataloven, nu aktivt ind i sagen om teleselskabernes udlevering af logningsdata over danskernes surf- og televaner, som for længst burde være slettet.

Hos Datatilsynet forklarer kontorchef Lena Andersen, at tilsynet har igangsat en såkaldt egendriftsag med henblik på at afdække, hvad der præcist er foregået med logningsdata hos teleselskaberne.

"Det ser mystisk ud, hvis teleudbyderne gemmer data så lang tid. Men nu må vi lige have en forklaring på, hvad det dækker over," siger Lena Andersen.

Brev på vej til Justitsministeriet
Mandag kom det frem, at landets teleselskaber ifølge en afrapportering til EU-Kommissionen om brugen af logningsbekendtgørelsen i 37 tilfælde har udleveret logningsdata til politiet, som er ældre end de 12 måneder, tidligere justitsminister Lene Espersen (K) har fastsat som loft for opbevaringstiden.

Hos Datailsynet fortæller Lena Andersen, at egendriftsagen indebærer, at man i første gang spørger justitsministeriet via et brev.

"Vi sender et brev, hvor vi stiller spørgsmål til den lange opbevaringstid hos teleselskaberne," siger Lena Andersen.

Hvis svaret fra ministeriet bekræfter, at der er lagret oplysninger efter logningsbekendtgørelsen, som ikke er slettet efter et år, vil Datatilsynet til brug for sagens videre behandling også bede ministeriet om at oplyse, hvilke teleselskaber der har foretaget de omhandelde registreringer, fortæller Lena Andersen.

Hun understreger, at det er for tidligt at sige, om der er sket noget, som er i strid med reglerne.


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: ERP – få optimal udnyttelse af dine store mængder af værdifulde data i den digitale transformation

Få indblik i, hvordan alle virksomheder kan optimere deres kritiske processer og hvordan du realiserer det uforløste potentiale gennem denne procesoptimering. Du får indsigt i forretnings-processer, digital værdiskabelse og teknologi, der har hjulpet mange virksomheder på vej med deres digitale transformation.

20. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Fremtidens It service management - optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

21. august 2020 | Læs mere


Premium
Danmarks Statistik skifter fra Oracle og SAS Institute til open source-platforme for at spare på licensbetalinger: "Vi ser et teknologi-landskab, hvor nogle af de store spillere er ved at blive overhalet af nye letvægtsprodukter"
Interview: For at nedbringe udgifterne til de årlige licensbetalinger mindsker Danmarks Statistik forbruget af kerner hos Oracle og SAS Institute for i stedet at bruge open source-platforme. "Vi har haft sindssygt gode resultater med at introducere dem. På de åbne platforme kan vi bygge en del mere selv," siger CIO Annie Stahel. Se platformene her.
Computerworld
NemID ramt af nedbrud
Det er ikke muligt at logge på med NemID i øjeblikket. Nets bekræfter, at der er driftsproblemer. (Opdateret).
CIO
Torben Fabrin og Arla måtte på få dage omstille hele deres produktion da coronaen ramte
Da coronaen ramte verden måtte mejerigiganten Arla på få dage omstille sin produktion. Samtidig voksede salget massivt til supermarkeder mens institutioner og restauranter gik næsten i stå. Hør hvordan Arla kom gennem krisen ved blandt andet være klar med realtime analytics.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Hvad skal der til for at opgradere fra Dynamics AX til 365?
En del virksomheder står - eller vil snart stå - over for et vigtigt valg. Skal vi opgradere fra Microsoft Dynamics AX til 365? I denne folder kan du se, hvordan du får det bedste beslutningsgrundlag med en struktureret proces for at analysere, klassificere og afveje alle de vigtige aspekter. DU FÅR BLANDT ANDET SVAR PÅ DISSE SPØRGSMÅL: • Hvorfor er forarbejdet vigtigt? • Hvilke områder skal afdækkes? • Hvordan kommer jeg i gang?