Kan Twitter bruges til noget fornuftigt?

Er der overhovedet noget at komme efter hos Twitter, eller handler det hele bare om sladder, ekshibitionisme og markedsføring?

Computerviews: Man fristes måske nok til at tro, at Twitter bare er endnu et lag på internettet, der i konstant og imponerende tempo pumper ligegyldig og uinteressant information ud.

Og det er vel sådan set også rigtig nok. På den måde kan man sige, at Twitter er ganske repræsentativ for internettet som helhed.

Spørgsmålet er så bare, om der mon findes reelle, nyttige måder at bruge denne hypede tjeneste, som ingen rigtig kan finde ud af at klassificere, ud over, at 'det handler om noget med at skrive korte beskeder'.

Sender live fra hele verden 24/7
Twitters store styrke er den grænseløse adgang, konceptet giver. Billeder direkte fra brændpunkter rundt omkring på kloden, uforbeholdne meninger og synspunkter fra kendte og lægfolk på lige fod, og på godt og ondt, lynhurtig distribution af nyheder og reportage. Alt sammen endnu et trin op ad globaliseringsstigen, hvor alle har noget at skulle have sagt.

Problemet er bare, at der er så meget information, at man dårligt magter at tage fat på noget som helst. Marketingafdelinger verden over har set ideen i at kunne skyde budskaber afsted med spredehagl, og et utal af bøger, for ikke at nævne blogs og artikler, går på hvordan man efter sigende kan udnytte dette spændende fænomen til sin fordel.

Samtidig har tilstrækkeligt mange galninge fundet vej til tjenesten, og de står så absolut ikke tilbage for at levere vanvittige indslag i dagligdagen. Men det er der jo ikke noget nyt i.

Risikabelt farvand
Er Twitter som udgangspunkt pålidelig? Nej, her stemmer troværdigheden overens med internettet generelt. Det står, som udgangspunkt, alle frit at kalde sig lige nøjagtigt hvad de vil. Og det gør de lystigt.

Twitter har dog forsøgt sig med en slags validering af udvalgte personer, eksempelvis kendisser, hvor Twitter selv står for en slags identifikation eller blåstempling. En såkaldt verified account.

Så er der det man på journalistsprog kalder kildekritik. Hvordan kan man vide, om det der bliver skrevet af tilfældige personer, rent faktisk holder vand?

Når først en historie er startet, er lige netop Twitter nemlig et eminent godt værktøj til at sparke den videre ud i æteren, takket være den særlige "retweet-funktion," der fungerer som en slags videresend-funktion. Og da man per definition videresender til alle, ikke helt ulig kædebreve, er det potentielle antal modtagere ufattelig højt. En person sender til 100, som hver især sender til 100 og så fremdeles.

Da Michael Jackson døde, gik Twitter-universet for alvor amok. Glem alt om at blive "spredt som en steppebrand." Nyheden om popstjernens død var jorden rundt mange gange, før nogen kunne nå at bekræfte noget som helst. Og alle citerede den samme hjemmeside, sladdermediet TMZ.com.

Men effekten var selvforstærkende. Folk så en, to, 10, 50 skrive om det samme, med lige stor overbevisning, og så måtte det jo passe.

Der skal ikke meget til at starte sådan en bevægelse, og når først der er momentum bag budskabet, spredes det som en virus, helt og aldeles uden at tage hensyn til nogen form for myndighed eller autoritet. Bare spørg de høje herrer i Iran.

Og så alligevel…
Hvis Twitter er så håbløs og kaotisk en tjeneste, hvad skal det så gøre godt for?

Der hvor Twitter måske i virkeligheden har sine berettigelse, kan eksempelvis være blandt dem der bruger tjenesten med moderation.

Er man ganske almindelig dødelig, som bare gerne vil følge lidt med i hvad der foregår, og ikke nødvendigvis behøver at vide, hvad et glamourøst kendispar fik til frokost en tilfældig tirsdag, så er der nu alligevel håb.

Dels kan en virksomhed holde lidt øje med sit produkt, ved løbende at søge efter navnet, og se hvad folk ytrer. Indsigt af den mest diskrete og uforbeholdne slags.

Utallige tjenester laver løbende statisk over hvilke emner, der rykker den pågældende dag, og hvor henne i verden. Afsenderes geografiske placering er nemlig tilgængelig (sådan nogenlunde troværdigt).

Direkte adgang
På sigt kan man forestille sig, som det er tilfældet i dag, i flere større amerikanske byer, at man ud fra sin placering kan se, hvad dagens menu består på den lokale restaurant eller café. Kommunikationskanalerne vendes på hovedet, og barrierer brydes ned.

Eller som Biz Stone, medstifter af Twitter selv formulerede det i et interview med The Guardian:

"Tænk på en gadehandler i Indien, der kan spørge, 'Hvis jeg får en vandmelon, vil I så købe den?' Der er en forandrende magt i små beskeder, som vi bliver enormt inspirerede af, og som vi har tænkt os at bringe online verden over."

I sidste ende er spørgsmålet, om det hele egentlig ikke kan sammenlignes med internettets færd fra start til nu. Først var der alt om intet, og det er der stadig. Men vi er blevet bedre til at sortere i informationerne, og det er måske så småt ved at gå op for nogle, at det ikke nytter særligt meget at spamme dagen lang.

Resten, dem må vi vel bare finde os i. Sådan som vi plejer.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Computerworld A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Business Tech Event: Kunstig intelligens som konkurrenceparameter - fra teknologi til etik

Kunstig intelligens og machine learning åbner op for utallige nye muligheder for virksomheder, borgere og samfund – men hvordan udnytter man teknologien til at skabe konkurrence fordele, og hvordan sikrer man sig, at teknologien udnyttes etisk ansvarligt? Hør blandt andet hvordan Vestas arbejder med kunstig intelligence.

25. august 2020 | Læs mere


Introduktion til AI – kom rigtigt fra start og drag fordel af kunstig intelligens

På dette digitale HowTo seminar får du en stribe eksempler på, hvordan AI kan hjælpe dig med at løse opgaver og skabe indsigt i din forretning. Tilmeld dig og få inspiration til at komme i gang med AI baseret på konkrete input og erfaringer.

27. august 2020 | Læs mere


Premium
Danske regioner vil fortsætte med patientjournal-løsning fra DXC Technology - men Systematic-brok kan tvinge dem til køb af helt andet system
De fem danske regioner frygter at blive tvunget til at købe et nyt patientjournal-system, selvom regionerne gerne vil fortsætte brugen af den nuværende løsning fra DXC Technology. Det kan blive konsekvensen, efter Systematic har brokket sig over, at regionerne vil forlænge systemets support- og vedligeholdesesaftale på ubestemt tid.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Sådan får du et sikrere og mere effektivt netværk med SD-WAN
Kombinationen af cloud og mere effektive arbejdsformer - og hjemmearbejde – kan både netværk og sikkerhed nemt blive udfordret. Samtidig kan de traditionelle løsninger hurtigt blive dyre, især når sikkerheden skal følge med. I dette whitepaper kan du læse om udfordringerne med de traditionelle netværkskonfigurationer og hvilke fordele som et software defined netværk kan give, samt hvordan du tænker sikkerhed ind i løsningen fra starten.