Artikel top billede

Keld Simonsen, næstformand i DKUUG (Dansk UNIX-system Bruger Gruppe). Foto: Hans Schou

Er Unix fyrre, fed og færdig?

Fem skarpe: Næstformanden for den danske Unix-brugergruppe, DKUUG, Keld Simonsen, mener, at Unix og afarterne heraf står stærkere end nogensinde her 40 år efter fødslen.

Keld Simonsen, næstformand i DKUUG (Dansk UNIX-system Bruger Gruppe), har arbejdet med Unix siden 1980, hvor han stod bag et Unix-projekt på Datalogisk Institut på Københavns Universitet. Systemet anvendes stadig på instituttet.

Keld Simonsen har desuden spillet en central rolle i udviklingen af internettet i Danmark. Det var Keld Simonsen, der i sin tid oprettede topniveaudomænet .dk, og han var den første dansker, der modtog en e-mail. Det skete 2. januar 1983 på Datalogisk Institut i København.

DKUUS's 130 medlemmer udveksler information og erfaringer om åbne systemer, herunder UNIX.

Hvad er hemmeligheden bag Unix' lange levetid?

"Der er faktisk mange ting, der har enorm lang levetid i computer-verdenen. Man tror, at det går så hurtigt, men der er rigtig meget software, som er gammelt i sine aner. Jeg tror, at en af nøglerne til succesen er, at Unix var skrevet i et portabelt sprog, C, og det gjorde, at man kunne flytte det fra den ene maskine til den anden."

Hvad har det betydet?

"Man ser Unix og afarter deraf, heraf Linux og BSD-systemerne, som jo er grundstammen for Mac og derfor også for iPhone. Det kører fra de mindste computere og op til de allerstørste - alle supercomputerne i dag kører Unix eller Linux. Så jeg tror, den store hemmelighed er, at det blev skrevet portabelt, og at der var en god, modulær opbygning."

Er Unix fyrre, fed og færdig?

"Det tror jeg ikke. Hvis vi kigger på markedet, er der nærmest kun to-tre systemer, Microsofts Windows og Unix/Linux - og måske noget IBM. Jeg tror ikke, at Unix er fyrre, fed og færdig. Unix er nok det, der vokser mest, for eksempel vokser Mac jo meget, og Linux er jo også meget voksende på blandt andet netbooks og på telefonerne."

Du anser altså Mac OS og Linux som Unix. Tror du, at nye generationer også vil kende brandet Unix, eller vil det blive erstattet af de afarter, der er kommet?

"Dem, der er lidt mere inde i sagerne - som dig og mig og Computerworlds læsere - de ved godt, at det er Unix. Om den menige mand, der køber Mac, ved, at det er Unix, der kører på den? Det tror jeg næppe, og jeg ved heller ikke, om alle Computerworlds læsere ved, at iPhone er Unix nedenunder."

Er teknologier som virtualisering og cloud computing en mulighed eller en trussel for Unix?

"Jeg tror, at de absolut er store muligheder. Som sagt er alle supercomputerne Linux, så hvis vi kigger på verdens største clouds, for eksempel Googles, så er det også Linux. Hvis man ser på, hvilket styresystem, der kommer til at styre i skyen, så er det det, der styrer i øjeblikket - og hvorfor skulle det ikke blive ved med det?"




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere