Artikel top billede

Netbank-adgang på pda'er og mobiltelefoner er allerede udbredt, men fremover er der også udsigt til direkte betalinger via mobilen. Foto: Torben Klint

Teleselskaberne øjner guldåre i mobilbetalinger

Der ligger et stort potentiale i kroner og øre gemt i mobilbetalinger, men det er langt fra sikkert, at mobilselskaberne får en luns.

De europæiske banker har allerede meldt ud, at mobiltelefonen kommer til at spille en vigtig rolle ved fremtidige betalinger. Her kommer kreditkort formentlig til at ligge på mobiltelefonens sim-kort, men betyder det, at mobilselskaberne kommer til at score kassen?

Nej, vurderer teleanalytiker John Strand fra Strand Consult. Ifølge ham har bankerne absolut ingen interesse i, at teleselskaberne kommer ind i værdikæden omkring betalinger.

"Mobilselskaberne tror på, at de skal ind i den værdikæde, hvor kunden er på den ene side, mens banken er på den side, og som butikken også er inde i. Det er i mine øjne en meget naiv holdning, for mobilselskabet vil dermed blive et fordyrende led i den her henseende," vurderer John Strand.

Mette Grimm Munck, der er produktchef hos Danske Bank, har tidligere fortalt til Computerworld, at hun heller ikke ser mobiloperatører som en aktør i denne værdikæde. Ikke mindst fordi betalingerne skal ske via NFC-teknologi, som er uafhængig af forbindelsen til mobilnettet.

John Strand uddyber, at der i forvejen er lovgivning i Danmark, der gør, at det ikke er tilladt at pålægge kunden et betalingsgebyr ved brug af betalingskort.

"Dernæst er der kun bankerne eller butikkerne til at betale for de penge, som TDC eller andre operatører gerne vil have. Derfor spørger jeg, hvad er det egentlig for en værdi, som eksempelvis TDC kan tilføje, som bankerne ikke kan gøre selv ved at give kunden et NFC-kort, der koster 10 til 15 eurocent i indkøb," spørger John Strand.

Kendt konflikt

Teleanalytiker Torben Rune fra Netplan vurderer også, at der er en interessekonflikt imellem de parter, der skal tale sammen i denne sag; mobilselskaberne og bankerne.

Ifølge ham ville den største revolution ske, hvis mobilselskaberne kom til at stå for transaktionen, så telefonen i sig selv blev en mobil kortterminal. Sådan en løsning ville allerede kunne være klar om to år, anslår han. Men uanset hvilken løsning, det ender med, så tager det tid, fremhæver teleanalytikeren.

"Vi er desværre ikke specielt tæt på, for det kan nemt tage et år eller to, for der er rigtig mange parter involveret i det her. Vi har kunden, kundens bank, operatøren og det selskab, der skal yde dig noget via din betaling. Derudover er der det juridiske apparat, der skal være på plads, så der er i virkeligheden mindst fem parter, der skal være enige om, hvordan det skal strikkes sammen," siger Torben Rune.

Hvad kan mobilselskaberne få ud af det?

Den internationale sammenslutning af mobiloperatører GSMA indledte sidste år forhandlinger med de europæiske bankers organisation EPC. Sammen ønsker de at fremme brugen af mobile betalinger, og ifølge Torben Rune er der en god grund til, at mobiloperatørerne vil skubbe til markedet.

Der er enormt mange penge at hente, hvis betalinger flyttes fra traditionelle betalingskort over på mobile, fremhæver han.

"Potentialet er voldsomt stort, for i princippet er det hele det marked, som vi i dag har for kreditkortbetalinger. Der er jo faktisk flere mobiltelefoner imellem hænderne hos danskerne, end der er kreditkort, så potentialet er meget stort," siger Torben Rune.

Han udpeger to hovedinteresser, som teleselskaberne har i denne udvikling.

"Den ene er, at vi skal bruge vores telefoner noget mere, og dermed ligger der en potentiel meromsætning i at formidle de her transaktioner, mens det andet er, at jeg sagtens kan forestille mig, at teleselskaberne også vil være interesserede i at agere betalingsagent i en eller anden udstrækning eller bank," siger Torben Rune.

Teleanalytikeren sammenligner indtjeningen ved at være betalingsagent med de overtakseringsmekanismer, der sker ved sms-beskeder.

Det bliver sværere at skifte mobilselskab

John Strand mener dog slet ikke, at det er realistisk, at teleselskaberne får en indtægt fra gennemførte transaktioner. Det har bankerne, som de skal samarbejde med, slet ingen interesse i.

Mette Grimm Munck fra Danske Bank peger også på, at det ikke er muligt for teleselskaberne at få et transaktionsgebyr, da betalingerne skal ske via NFC-teknologien, der kører uden om mobilforbindelsen. John Strand er helt enig i, at betalingerne kommer til at ske via NFC.

"Det er den teknologi, som en række store industrikonsortier har valgt at satse på, og det vil sige, at der er en række banker og mobilproducenter, som har valgt at bruge den teknologi," siger John Strand

Han peger i stedet på, at mobilselskaberne kan hente noget på sigt, fordi det kan reducere deres kundeafgang.

"Jeg tror, at det bliver teleselskaberne, der betaler bankerne for at få lov til at lægge bankernes kreditkort og lignende ned på mobiltelefonen," lyder det fra John Strand.

"På kort sigt bliver det en omkostning for mobilselskaberne at gøre det her, men fordelen for teleselskaberne er, at når jeg begynder at have alle mine kort på mobiltelefonen, så bliver det sværere at skifte mobiloperatør," fortsætter han.

I dag er sms-betalinger i bus og tog nok de mest kendte eksempler på mobilbetalinger herhjemme.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Atomic Software ApS
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Tech-giganters regnskaber overgik forventningerne, men investorerne frygter for fremtiden
Computerviews: De store tech-giganter har igen haft et kvartal med massiv vækst. Men selskabernes regnskaber blev modtaget køligt på aktiemarkeder, der frygter, at tiden efter coronakrisen vil byde på lavere vækstrater.
Computerworld
Hent opdateringerne nu: Apple lapper gabende sikkerhedshuller til iPhone, iPad og Mac
En sårbarhed gjorde det muligt for hackere at overtage kontrollen med din iPhone, iPad eller Mac. Det er 13. gang i år, at Apple lukker en nuldagssårbarhed.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
End-to-end Server Security: Hvad er det – og hvordan kan det styrke din forretning?
Hvorfor bør serverbaseret sikkerhed være en kritisk del af din sikkerhedsinfrastruktur – og hvordan sikrer du, at din hardware kan leve op til kravene? Læs mere i dette whitepaper.