Artikel top billede

EU's konkurrence-myndigheder vil nu se nærmere på Oracles køb af Sun. Først om 90 dage ved topchef Larry Ellison, om handlen bliver godkendt.

EU blokerer for Oracles køb af Sun

EU har ikke tænkt sig at godkende Oracles køb af Sun uden videre. MySQL har skylden.

EU vil have undersøgt konsekvenserne af Oracles køb af Sun nærmere, inden handlen kan godkendes.

Det meddeler konkurrence-kommissær Neelie Kroes.

"Kommissionen er nødt til at undersøge effekterne på konkurrencen i Europa meget nøje, når verdens ledende proprietære database-virksomhed foreslår at overtage verdens ledende open source database-virksomhed," lyder det fra Neelie Kroes.

Hun forklarer, at kommissionen specielt er bekymret over, om handlen kan medføre færre valgmuligheder eller højere priser for kunderne.

Databaser er et nøgle-element

"Databaser er et nøgleelement i virksomheds-it-systemer. I den nuværende økonomiske situation leder alle virksomheder efter økonomiske it-løsninger, og open source software viser sig i stigende grad som mulige alternativer til proprietære løsninger. Kommissionen skal sikre, at sådanne alternativer også vil eksistere fremover," siger Neelie Kroes.

For et par uger siden fik Oracle de amerikanske myndigheders velsignelse af Sun-opkøbet, og herefter har topchef Larry Ellisons øjne været rettet mod Bruxelles, hvor EU fortsat mangler at sige god for købet.

Det er nu over fire måneder siden, at Oracle meddelte, at selskabet ville købe Sun Microsystems for 7,4 milliarder dollars, svarende til 43 milliarder kroner, men Ellisons og kollegerne kan altså endnu ikke lade champagne-propper springe.

Der skal være et alternativ

I meddelelsen fra EU fremgår det, at de næste 90 dage, frem til den 19. januar 2010, skal bruges på at foretage en tilbundsgående undersøgelse af handlen.

EU peger på, at database-markedet i dag er koncentreret omkring tre propritære løsninger fra hennholdsvis Oracle, IBM og Microsoft, der tilsammen står for 85 procent af database-omsætningen, mens Suns MySQL er det ledende open source-alternativ.

Det er den balance, EU-kommissæren frygter Oracles køb af Sun vil rykke ved.

I den kommende tid vil EU derfor undersøge blandt andet Oracles incitement til at udvikle videre på MySQL som en open source-database.

Det har tidligere været fremme, at også Suns Java-teknologi kunne få EU til at se rødt i forhold til Oracles opkøb. I sidste uge manede IDC dog dette problem til jorden, men nu er det altså tilsyneladende MySQL, der er omrdrejningspunktet for EU's bekymringer.

Flere analytikere har ellers tidligere udtalt, at netop MySQL ligefrem kan komme til at stortrives under Oracles ejerskab.

Oracle har udsendt en kort pressemeddelelse, hvori det blot konstateres, at EU vil have undersøgt handlen nærmere. Samtidig peger Oracle på, at opkøbet allerede er godkendt af de amerikanske myndigheder og af Sun-aktionærerne.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere