Artikel top billede

"Mobilen kan bruges som betalingsmiddel overalt," fortæller Lars Damgaard Nielsen, som i forbindelse med sit speciale på IT-Universitetet har været i Japan for at studere, hvordan befolkningen anvender de mobile betalinger.

Mobil-paradis: En danskers japanske oplevelser

Japanerne har betalt med mobilen i årevis, og deres betalings-infrastruktur er yderst veludviklet. Læs hvordan en dansker i Tokyo har oplevet brugen af mobilbetalinger i Solens Rige.

I Europa er betalinger via mobilen ikke eksisterende, mens japanerne har haft muligheden i årevis.

Lars Damgaard Nielsen har i forbindelse med sit speciale på IT-Universitetet om Near Field Communication (NFC) været i Tokyo i Japan for ved selvsyn at studere, hvordan japanerne anvender de mobile betalinger.

Lars Damgaard Nielsen, hvor udbredt er mobilbetaling i Japan?

"Alle enheder - fra cola- og slikautomater over 7 Eleven-kiosker til offentlig transport - har en indbygget mulighed for, at man kan betale sit køb med mobilen. Mobilbetaling er en helt integreret del af de betalingsløsninger, der benyttes i landet.

Japanerne har været rigtig gode til at samle det hele i en enhed, hvilket betyder, at brugerne ikke skal have 10 betalings- og rabatkort eller tilbudskuponer med i tasken, men bare kan svinge mobiltelefonen."

Hvilken teknologi anvendes til at transportere data mellem mobilen og eksempelvis Cola-maskinen?

"Man anvender primært en teknologi, der hedder FeliCa, der er en RFID-baseret teknologi. Den er i nært slægtskab med den NFC-model, man har planer om at anvende i Europa. Grundteknologien er den samme, men der er bygget et ekstra lag ind.

En god detalje er, at chippen ikke nødvendigvis behøver at være indbygget i telefonen. Mange har også bare et betalingskort med en FeliCa-chip. Derved kan man gøre sin pung eller taske digital.

Sony har også bygget en FeliCa-læser ind i nogle af sine bærbare computere. Derved kan man betale i e-butikken ved blot at lægge telefonen på sin computer.

Japanerne bruger den virtuelle pung, som man kan fylde penge i efter behov, til at trække betalingerne fra. Efter min mening svækker det mobilbetalingen, at man sætter dette ekstra led ind i transaktionen, og det afholder mange japanere fra at benytte løsningen."

Bruges mobilen til markedsføring af firmaer, der vil sælge produkterne?

"Ja, i høj grad. Man bruger et rabatkuponsystem. McDonalds sender eksempelvis et kupontilbud på to kopper kaffe til én kops pris via en SMS. Betaler man så kaffen med sin mobil og den digitale kupon, trækkes tilbudsprisen helt automatisk fra den virtuelle pung."

Kan den japanske model overføres til Danmark?

"Teknisk set ja, men næppe i praksis. Der er stor kulturel forskel, og markedsmekanismerne er helt anderledes i Japan, der er domineret af få og meget store selskaber, som eksempelvis har sat sig sammen og besluttet, at nu skal japanerne have mulighed for at betale med mobilen. Og så er de bare gået i gang. Der er ikke en vedtaget standard på området, det er det frie marked, der bestemmer.

Den model kan man næppe forestille sig i Danmark eller Europa, hvor man har tradition for at bruge meget lang tid på at finde en standard, som alle anvender."

Læs også Lars Damgaard Nielsens blog om nettendenser på cw.dk.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Tech-giganters regnskaber overgik forventningerne, men investorerne frygter for fremtiden
Computerviews: De store tech-giganter har igen haft et kvartal med massiv vækst. Men selskabernes regnskaber blev modtaget køligt på aktiemarkeder, der frygter, at tiden efter coronakrisen vil byde på lavere vækstrater.
Computerworld
Hent opdateringerne nu: Apple lapper gabende sikkerhedshuller til iPhone, iPad og Mac
En sårbarhed gjorde det muligt for hackere at overtage kontrollen med din iPhone, iPad eller Mac. Det er 13. gang i år, at Apple lukker en nuldagssårbarhed.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Whitepaper: Sådan kobler du kunstig intelligens på forskningen
Målrettet anvendelse af AI og High Performance Computing skyder genvej til indsigt i store mængder rå data og – i sidste ende – gennembrud i forskning og udviklingsarbejde.