NemID starter lavine af digitale forsinkelser

Forsinkelser spreder sig som ringe i vandet efter Videnskabsministeriet og DanID's udmelding om, at den nye digitale signatur, NemID, bliver forsinket endnu et halvt år.

Udskiftningen af den gamle digitale signatur med en ny mobil NemID, der kan bruges både i netbanker og det offentlige, blev i går udsat med endnu et halvt år. Den forsinkelse spreder sig nu som digitale dominobrikker i store dele af det offentlige.

Med forsinkelsen kommer en vigtig del af den fællesoffentlige digitaliseringsstrategi først på plads i sidste øjeblik. For selvom NemID er forsinket, har det PBS-ejede firma NemID fastholdt, at signaturen kan udbredes til alle de netbankkunder og andre danskere, der gerne vil have signaturen, inden udgangen af næste år.

En målsætning, der betyder, at 600.000 netbank-signaturer skal byttes til NetID hver måned fra 1. juli næste år - forudsat den nye tidsplan holder stik.

Torsdag i sidste uge forklarede DanID og videnskabsminister Helge Sander (V), at forsinkelsen er nødvendig for at sikre kvalitet og sikkerhed i løsningen. Og selv om ingen vil anfægte, at sikkerhed og brugervenlighed i signaturen har højeste prioritet, mødes forsinkelsen med skuffelse og utilfredshed.

Kommuner i klemme
Kommunerne, som har ansvaret for det meste af den borgerservice, der retter sig mod borgerne, bliver hårdt ramt af forsinkelsen. Hos kommunernes organisation, KL, er centerchef i center for borgerbetjening og it-politik, Jakob Harder skuffet over forsinkelsen.

"Det forsinker udrulningen af vores digitaliserings-initiativer. Det er en stor barriere, at den er forsinket. Vi havde bestemt håbet at komme i gang i 2009," siger Jakob Harder, som understreger, at sikkerheden skal testes ordentligt igennem.

"Vi er ikke tilfredse med, at den er forsinket. Jeg ved ikke, om man kunne have gjort det anderledes. Vi var blevet stillet i udsigt, at bankerne ville rulle den ud før den offentlige sektor, så hele aftestningen ville være sikret," siger Jakob Harder.

"Den digitale signatur vil enable rigtig meget, og det er et skridt på vejen til det vigtigste pejlemærke i den offentlige sektor, som er e2012-målsætningen om, at al kommunikation mellem det offentlige og borgerne bliver digital," siger Jakob Harder.

Han regner med, at regeringen har gjort alt, hvad der er muligt, for at nå den oprindelige deadline.

"Jeg går ud fra, at DanID er presset til det yderste af videnskabsministeren for at få det til at fungere," siger Jakob Harder.

Skat beholder pin-koden
Hos en af de mest gennemdigitaliserede offentlige myndigheder, Skat, skulle NemID markere begyndelsen på enden for den pinkode-løsning, som mange bruger i dag. I dag ligger andelen af digital signatur-brugere hos Skat på kun 10 procent af erhvervsbrugerne og på 17-20 procent på borgerområdet.

Mette Simonsen, projektleder af implementering af digital signatur fortæller, at Skat nu må udsætte sine planer om at udfase pinkodeløsningen.

"Vi arbejder dedikeret på en udfasning af pinkoden. Vi ville have været klar til at påbegynde udfasningen 13. november," siger Mette Simonsen.

Hun forklarer, at Skat dog støtter beslutningen.

"Alt andet lige er det ærgerligt, men Skat vil hellere have et gennemarbejdet produkt end noget, som er usikkert," siger Mette Simonsen.

"Min holdning er, at det ikke er en katastrofe. Det er ærgerligt, men borgerne kan jo fortsætte som hidtil," siger Mette Simonsen, der forklarer, at Skat ikke har opgjort, hvad udsættelsen kommer til at koste. Men hun mener, at der ikke er tale om et stort beløb.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer & Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: ERP – få optimal udnyttelse af dine store mængder af værdifulde data i den digitale transformation

Få indblik i, hvordan alle virksomheder kan optimere deres kritiske processer og hvordan du realiserer det uforløste potentiale gennem denne procesoptimering. Du får indsigt i forretnings-processer, digital værdiskabelse og teknologi, der har hjulpet mange virksomheder på vej med deres digitale transformation.

20. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Fremtidens It service management - optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

21. august 2020 | Læs mere


Premium
TDC trak sig fra fiberudrulning og smækkede med døren i Slagelse Kommune: Nu graver TDC igen i kommunen
Efter flere måneders stridigheder mellem TDC og Slagelse Kommune valgte teleselskabet af afblæse fiberudrulningen i byen. Nu viser det sig, at Danmarks største teleselskab igen graver fibernet ned i kommunen.
Computerworld
YouSee lancerer ny streamingtjeneste i Danmark
Efter sommerferien går YouSee i luften med et nyt streamingtilbud til danskerne, der beskrives som et af verdens mest streamende folkefærd.
CIO
Torben Fabrin og Arla måtte på få dage omstille hele deres produktion da coronaen ramte
Da coronaen ramte verden måtte mejerigiganten Arla på få dage omstille sin produktion. Samtidig voksede salget massivt til supermarkeder mens institutioner og restauranter gik næsten i stå. Hør hvordan Arla kom gennem krisen ved blandt andet være klar med realtime analytics.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Sådan gør du dig klar til at skifte til cloud-løsninger
Med cloud-baseret infrastruktur har du mulighed for at kombinere høj pålidelighed med en skalerbar tilgang. Samtidig kan du sandsynligvis også reducere kompleksiteten i dit setup og dermed opnå mærkbare forbedring inden for sikkerhed og vedligeholdelse. Selve skiftet til cloud-baseret infrastruktur kan dog være kompliceret. Både for it, men også for den organisation og forretning der skal understøttes. I denne korte ebog kan du derfor få en række ideer og indspark til at sikre at din cloud-transformation er så effektiv og sikker som mulig.