ISO ændrer dele af OOXML tilbage til udgangspunktet

IBM hævder, at ISO er i gang med at trække OOXML-standarden tilbage til udgangspunktet på ét springende punkt, som Dansk Standard ellers krævede ændret for halvandet år siden.

Da den danske standard-delegation i slutningen af februar 2008 tog til standardorganisationen ISO's såkaldte BRM-møde i Geneve med 168 ændringspunkter blev alle de danske kommentarer godkendt på mødet.

I alt røg der godt 1.000 ændringsforslag gennem luften, inden Dansk Standard efter store, interne stridigheder i marts 2008 kunne give sit ja til, at OOXML blev ISO-certificeret.

Den certificering blev en realitet 1. april 2008, da hovedparten af ISO-medlemslandene gav grønt lys for blåstemplingen af OOXML i ISO-regi. Siden det grønne lys blev tændt for OOXML, har ISO arbejdet med vedligeholdelsen af dokument-standarden.

It-arkitekt Jens Mikael Jensen fra IBM sidder som medlem af OOXML-udvalget hos Dansk Standard, og deltog på BRM-mødet i Geneve for halvandet år siden.

Han finder det dybt problematisk, at flere af de vedtagne ISO-ændringer nu bliver tilsidesat af ISO's arbejdsgruppe 4, der i disse uger sidder og skal vedligeholde 293 af OOXML-ændringsforslagene.

Ændringer i sandhedsværdier
Flere steder bliver de allerede vedtagne ændringsforslag fra BRM-mødet for halvandet år siden ifølge Jens Mikael Jensen nemlig ændret tilbage til Microsofts ECMA-OOXML-udgangspunkt, som i første hug blev nedstemt som ISO-standard - blandt andet med et dansk nej.

Jens Mikael Jensen forklarer blandt andet, at et af de mest kritiske danske ændringsforslag, forslaget om at ændre OOXML's booelanske værdier fra seks til fire, nu er ved at blive ændret tilbage til seks igen.

Det skyldes, at den rene XML-standard har fire booleanske værdier: true/false og 0/1. I ECMA-OOXML-standarden havde man seks boolean typer: true/false og 0/1 samt on/off, hvoraf de sidste er blevet implementeret i Office 2007, og derfor anset som nødvendige i ISO-standarden for at sikre bagudkompatibilitet.

Ofrer standard for bagudkompatibilitet
"Det virker på mig, som om man har vægtet bagudkompatibilitet højere end alle andre hensyn - blandt andet den eksisterende XML-standard og interoperablitet," siger Jens Mikael Jensen.

Han peger på, at interoperabiliteten bliver ramt, fordi ændringen udvander XML-standarden og sætter en teknisk spærring på brugen af XML-evalueringsværktøjer, fordi XML-standardværktøjerne ikke kan tolke, når de støder på de OOXML-specifikke on/off-værdier.

Ifølge Jens Mikael Jensen er der flere tilbageændringer under opsejling, mens ISO-arbejdsgruppen sidder og diskuterer vedligeholdelsen af OOXML-standarden.

"Man skal huske på, at der ikke er bakgear på ændringsforslagene. Hvis de bliver besluttet hos ISO, så bliver ændringerne jo bare implementeret i OOXML," siger Jens Mikael Jensen.

Forstår ikke kritikken
Jesper Lund Stocholm fra konsulentfirmaet Ciber sidder som teknisk ekspert i OOXML-udvalget hos Dansk Standard.

Han forstår ikke helt kritikken, fordi IBM sad med rundt om bordet, da Dansk Standard den 7. september holdt møde med OOXML-udvalget.

"Jeg har igennem de seneste måneder fremlagt blandt andet on/off-diskussionen for udvalget, og alle rettelser er blevet godkendt uden brok af alle parter," siger Jesper Lund Stocholm til Computerworld.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Erhvervsakademiet Lillebælt
Udvikling og salg af klassebaseret undervisning, blandt andet inden for multimedie og it.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital How To: Data og AI er fremtiden – men kan man overhovedet lykkes i det nye data-univers uden den rette dataplatform?

Det er svært at spå om fremtiden, men vi kan være sikre på, at den indeholder meget mere data og en langt større anvendelse af kunstig intelligens. På dette webinar sætter vi derfor fokus på, hvordan du som organisation får styr på alle data, og bliver klar til fremtiden.

30. oktober 2020 | Læs mere


IT Security 2020

Strategic IT Security 2020 will focus on the never-ending story about security and cyber-defense, and how you can defend your business and your customer’s data and information. Together with several leading experts and digital executives from all over the Nordic countries, this conference seeks to give you the best input to focus even more on cyber security in the future.

03. november 2020 | Læs mere


Digitaliseringsledelse 2.0: Forretning, innovation og udvikling

På Digitaliseringsledelse kan du derfor en række førende danske CIOs der ærligt fortæller om deres overvejelser, strategier, organisationer og resultater. På dagen får du desuden mulighed for at netværke og reflektere over indholdet i en række korte intensive sessioner samt gå i dialog med dagens stærke oplægsholdere.

05. november 2020 | Læs mere


Premium
Corona skaber bølgegang i Canons danske printforretning: "Vi er nede med 18 procent, men det kunne have endt meget værre"
Canon danske printforretning er bølget frem og tilbage siden landets nedlukning i marts. Nu lyder nedgangen på 18 procent, men administrerende direktør Kim Nielsen er fortrøstningsfuld. "Det kunne have endt meget værre," fortæller han.
Computerworld
Det nye MitID er et tigerspring for bedre cybersikkerhed
Klumme: Det nye MitID er en enestående mulighed for et markant løft af it-sikkerheden i danske kommuner. Med baggrund i udfasningen af det nuværende NemID kan de samtidig forbedre og styrke deres it-systemers værn overfor cyberangreb.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Sådan sikrer du hovednøglen til jeres data
80% af alle ransomwareangreb skyldes misbrug af privilegerede brugeradgange. Ved at begrænse og overvåge adfærden på de privilegerede konti samt kontrollere mængden af tildelte rettigheder kan du mindske skaden ved hackerangreb mod din virksomhed og i visse tilfælde helt blokere dem. Internt kan du bruge kontrollen med brugeradgange til at dokumentere, hvem der bevæger sig i hvilke systemer, og hvad der foregår derinde. Privilegeret brugerstyring har de seneste to år stået øverst på Gartners Top10-liste over it-sikkerhedsprojekter, der bør få højeste prioritet. Alligevel er teknologien kun så småt ved at finde fodfæste i Danmark. Det kan viden om åbenlyse gevinster, relativ kort implementeringstid og yderst rimeligt budget være med til at ændre på. I dette whitepaper folder vi temaet privilegeret brugerstyring ud og placerer teknologien i det væld af prioriteringer, som CISO’en hver dag skal foretage.