ISO ændrer dele af OOXML tilbage til udgangspunktet

IBM hævder, at ISO er i gang med at trække OOXML-standarden tilbage til udgangspunktet på ét springende punkt, som Dansk Standard ellers krævede ændret for halvandet år siden.

Da den danske standard-delegation i slutningen af februar 2008 tog til standardorganisationen ISO's såkaldte BRM-møde i Geneve med 168 ændringspunkter blev alle de danske kommentarer godkendt på mødet.

I alt røg der godt 1.000 ændringsforslag gennem luften, inden Dansk Standard efter store, interne stridigheder i marts 2008 kunne give sit ja til, at OOXML blev ISO-certificeret.

Den certificering blev en realitet 1. april 2008, da hovedparten af ISO-medlemslandene gav grønt lys for blåstemplingen af OOXML i ISO-regi. Siden det grønne lys blev tændt for OOXML, har ISO arbejdet med vedligeholdelsen af dokument-standarden.

It-arkitekt Jens Mikael Jensen fra IBM sidder som medlem af OOXML-udvalget hos Dansk Standard, og deltog på BRM-mødet i Geneve for halvandet år siden.

Han finder det dybt problematisk, at flere af de vedtagne ISO-ændringer nu bliver tilsidesat af ISO's arbejdsgruppe 4, der i disse uger sidder og skal vedligeholde 293 af OOXML-ændringsforslagene.

Ændringer i sandhedsværdier
Flere steder bliver de allerede vedtagne ændringsforslag fra BRM-mødet for halvandet år siden ifølge Jens Mikael Jensen nemlig ændret tilbage til Microsofts ECMA-OOXML-udgangspunkt, som i første hug blev nedstemt som ISO-standard - blandt andet med et dansk nej.

Jens Mikael Jensen forklarer blandt andet, at et af de mest kritiske danske ændringsforslag, forslaget om at ændre OOXML's booelanske værdier fra seks til fire, nu er ved at blive ændret tilbage til seks igen.

Det skyldes, at den rene XML-standard har fire booleanske værdier: true/false og 0/1. I ECMA-OOXML-standarden havde man seks boolean typer: true/false og 0/1 samt on/off, hvoraf de sidste er blevet implementeret i Office 2007, og derfor anset som nødvendige i ISO-standarden for at sikre bagudkompatibilitet.

Ofrer standard for bagudkompatibilitet
"Det virker på mig, som om man har vægtet bagudkompatibilitet højere end alle andre hensyn - blandt andet den eksisterende XML-standard og interoperablitet," siger Jens Mikael Jensen.

Han peger på, at interoperabiliteten bliver ramt, fordi ændringen udvander XML-standarden og sætter en teknisk spærring på brugen af XML-evalueringsværktøjer, fordi XML-standardværktøjerne ikke kan tolke, når de støder på de OOXML-specifikke on/off-værdier.

Ifølge Jens Mikael Jensen er der flere tilbageændringer under opsejling, mens ISO-arbejdsgruppen sidder og diskuterer vedligeholdelsen af OOXML-standarden.

"Man skal huske på, at der ikke er bakgear på ændringsforslagene. Hvis de bliver besluttet hos ISO, så bliver ændringerne jo bare implementeret i OOXML," siger Jens Mikael Jensen.

Forstår ikke kritikken
Jesper Lund Stocholm fra konsulentfirmaet Ciber sidder som teknisk ekspert i OOXML-udvalget hos Dansk Standard.

Han forstår ikke helt kritikken, fordi IBM sad med rundt om bordet, da Dansk Standard den 7. september holdt møde med OOXML-udvalget.

"Jeg har igennem de seneste måneder fremlagt blandt andet on/off-diskussionen for udvalget, og alle rettelser er blevet godkendt uden brok af alle parter," siger Jesper Lund Stocholm til Computerworld.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Edgemo A/S
Salg af hardware, software, konsulentydelser og services inden for virtualiseret infrastruktur, cloud, datacenteret og unified communication.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Fuel your IT with the best-kept secret in IBM

It takes massive computing power to accurately calculate weather forecasts – and to secure that people and businesses are able to access detailed information about whether it is going to rain, shine, storm, or snow. In this seminar, you will have the chance to hear the British Met Office describe how they do exactly that.

28. januar 2021 | Læs mere


Sandheden om Schrems II – erhvervslivets nye Cuba-krise

Konsekvenserne af Schrems II kan meget vel gå hen og blive en af de største udfordringer for danske virksomheder i 2021. Så tjek ind på denne onlinebriefing, hvor den hemmelige Schrems II gæst, ComplyCloud og Datatilsynet giver dig indsigt i, hvad dommen i virkeligheden handler om, og hvilke menneskelige hensyn der ligger bag.

29. januar 2021 | Læs mere


Premium
Michael Meister fik et tilbud, han ikke kunne sige nej til: Her er hans plan som ny topchef for Cibicom
Interview:Michael Meister forlader snart IT Relation til fordel for rollen som topchef i danske Cibicom, hvor han skal være med til at sætte fart på væksten. Se hans plan for selskabet her.
Computerworld
Nokia tog afsked med tusindvis af ansatte efter kæmpe nedtur: Sådan går det for dem i dag
Mere end 21.000 forlod Nokia under selskabets nedtur, som også ramte hårdt i Danmark. Nu har forskere undersøgt, hvordan det er gået for de tidligere Nokia-folk.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
White paper
Overser du muligheder for at optimere din Dynamics-investering?
Der er omfattende og ofte oversete muligheder for at understøtte centrale forretningsprocesser med Dynamics 365 Finance & Operations. For eksempel i form af fuld EDI-integration, som optimerer logistik og forsyning. Eller ved at automatisere håndteringen af konsignation eller centrale processer vedrørende elektronisk dokumentflow og dropshipping. Læs mere i dette whitepaper, der også går i dybden med fire konkrete cases.