Hvor meget betyder Microsoft i kommunerne?

Interview: Balladen om Lyngby-Taarbæk og Microsoft har skabt røre. Men hvor meget betyder Microsoft egentlig i kommunerne. Formanden for de Kommunale IT-Ansvarlige svarer her.

Selv om bølgerne er gået højt i blandt andet Computerworlds debatforum angående Lyngby-Taarbæk Kommunes skifte fra Microsoft Office til OpenOffice, udgør de kommunale kontorpakker kun en lillebitte del af kommunernes samlede it-budgetter.

Center for Digital Forvaltning (CEDI) har beregnet, at de danske kommuner bruger seks milliarder kroner om året på informationsteknologi, der tæller alt fra servere, netværk, storage og software.

Formand for foreningen Kommunale IT-Ansvarlige (KITA), Jørgen Kristensen, fortæller til Computerworld, at Microsofts desktop-software tegner sig for godt 1,5 procent af den pulje.

Det svarer til, at de 98 danske kommuner spenderer omkring 100 millioner kroner på Microsofts Windows- og Office-produkter.

"Udgifterne til Microsoft er egentlig ikke noget, der rykker så meget for os. Og man kan i den henseende diskutere, hvor meget det vil koste, hvis vi udskifter det hele, og kommunens systemer ikke fungerer optimalt i en kortere eller længere periode," siger Jørgen Kristensen.

Handler om tjenester - ikke produkter
Kommunerne ikke har noget ønske om at være i lommen på Microsoft eller hos andre kommunale leverandører, hvor HP og Cisco er de største spillere.

"Vi ønsker at frigøre os fra produkter og fokusere på selve tjenesterne," lyder det fra Jørgen Kristensen, som dog erkender, at Microsoft har haft stor succes med at komme ind på de kommunale computere i form af gode tilbud og bundlede services med pc-producenterne.

"Mange kommuner er lidt nølende med eksempelvis udskiftning af Exchange-serverne, fordi Microsoft-platformen jo egentlig fungerer ganske fint. Det er jo på ingen måder en brændende platform, mens en udskiftning derimod kan betyde rigtig meget overarbejde i kommunerne," siger Jørgen Kristensen.

Videoovervågning ni gange så dyrt som Office
I sin egen arbejdskommune, den nordsjællandske Egedal Kommune, sidder Jørgen Kristensen selv med et it-budget på godt 55 millioner kroner.

Han forklarer, at omkring 1,7 millioner kroner bliver brugt på Microsofts Windows, Office og backoffice-produkter som eksempelvis SQL Server.

Til sammenligning går et to-ciftet millionbeløb af it-budgettet til KMD samtidigt med, at kommunens udgifter til telefoni og linje-drift årligt anvender det dobbelte af, hvad regningen til Microsoft lyder på.

Artiklen fortsætter på næste side...
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Atomic Software ApS
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital How To: Data og AI er fremtiden – men kan man overhovedet lykkes i det nye data-univers uden den rette dataplatform?

Det er svært at spå om fremtiden, men vi kan være sikre på, at den indeholder meget mere data og en langt større anvendelse af kunstig intelligens. På dette webinar sætter vi derfor fokus på, hvordan du som organisation får styr på alle data, og bliver klar til fremtiden.

30. oktober 2020 | Læs mere


IT Security 2020

Strategic IT Security 2020 will focus on the never-ending story about security and cyber-defense, and how you can defend your business and your customer’s data and information. Together with several leading experts and digital executives from all over the Nordic countries, this conference seeks to give you the best input to focus even more on cyber security in the future.

03. november 2020 | Læs mere


Digitaliseringsledelse 2.0: Forretning, innovation og udvikling

På Digitaliseringsledelse kan du derfor en række førende danske CIOs der ærligt fortæller om deres overvejelser, strategier, organisationer og resultater. På dagen får du desuden mulighed for at netværke og reflektere over indholdet i en række korte intensive sessioner samt gå i dialog med dagens stærke oplægsholdere.

05. november 2020 | Læs mere


Premium
Corona skaber bølgegang i Canons danske printforretning: "Vi er nede med 18 procent, men det kunne have endt meget værre"
Canon danske printforretning er bølget frem og tilbage siden landets nedlukning i marts. Nu lyder nedgangen på 18 procent, men administrerende direktør Kim Nielsen er fortrøstningsfuld. "Det kunne have endt meget værre," fortæller han.
Computerworld
Det nye MitID er et tigerspring for bedre cybersikkerhed
Klumme: Det nye MitID er en enestående mulighed for et markant løft af it-sikkerheden i danske kommuner. Med baggrund i udfasningen af det nuværende NemID kan de samtidig forbedre og styrke deres it-systemers værn overfor cyberangreb.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Sådan grundlægger du en datacenterstrategi
Covid-19 understregede behovet for at kunne administrere datacentret på afstand – og for at lade virksomhedens øvrige medarbejdere løse endnu flere opgaver hjemmefra. Det har givet en lang række erfaringer, som kan komme din organisation til gavn på jeres videre digitale rejse. Herunder om, hvordan man optimerer forbindelsen mellem applikationer og data – og om, hvordan man målrettet placerer specifikke workloads, hvor det giver den største forretningsmæssige værdi. Det kan du læse meget mere om i denne hvidbog.