Hvor meget betyder Microsoft i kommunerne?

Interview: Balladen om Lyngby-Taarbæk og Microsoft har skabt røre. Men hvor meget betyder Microsoft egentlig i kommunerne. Formanden for de Kommunale IT-Ansvarlige svarer her.

Selv om bølgerne er gået højt i blandt andet Computerworlds debatforum angående Lyngby-Taarbæk Kommunes skifte fra Microsoft Office til OpenOffice, udgør de kommunale kontorpakker kun en lillebitte del af kommunernes samlede it-budgetter.

Center for Digital Forvaltning (CEDI) har beregnet, at de danske kommuner bruger seks milliarder kroner om året på informationsteknologi, der tæller alt fra servere, netværk, storage og software.

Formand for foreningen Kommunale IT-Ansvarlige (KITA), Jørgen Kristensen, fortæller til Computerworld, at Microsofts desktop-software tegner sig for godt 1,5 procent af den pulje.

Det svarer til, at de 98 danske kommuner spenderer omkring 100 millioner kroner på Microsofts Windows- og Office-produkter.

"Udgifterne til Microsoft er egentlig ikke noget, der rykker så meget for os. Og man kan i den henseende diskutere, hvor meget det vil koste, hvis vi udskifter det hele, og kommunens systemer ikke fungerer optimalt i en kortere eller længere periode," siger Jørgen Kristensen.

Handler om tjenester - ikke produkter
Kommunerne ikke har noget ønske om at være i lommen på Microsoft eller hos andre kommunale leverandører, hvor HP og Cisco er de største spillere.

"Vi ønsker at frigøre os fra produkter og fokusere på selve tjenesterne," lyder det fra Jørgen Kristensen, som dog erkender, at Microsoft har haft stor succes med at komme ind på de kommunale computere i form af gode tilbud og bundlede services med pc-producenterne.

"Mange kommuner er lidt nølende med eksempelvis udskiftning af Exchange-serverne, fordi Microsoft-platformen jo egentlig fungerer ganske fint. Det er jo på ingen måder en brændende platform, mens en udskiftning derimod kan betyde rigtig meget overarbejde i kommunerne," siger Jørgen Kristensen.

Videoovervågning ni gange så dyrt som Office
I sin egen arbejdskommune, den nordsjællandske Egedal Kommune, sidder Jørgen Kristensen selv med et it-budget på godt 55 millioner kroner.

Han forklarer, at omkring 1,7 millioner kroner bliver brugt på Microsofts Windows, Office og backoffice-produkter som eksempelvis SQL Server.

Til sammenligning går et to-ciftet millionbeløb af it-budgettet til KMD samtidigt med, at kommunens udgifter til telefoni og linje-drift årligt anvender det dobbelte af, hvad regningen til Microsoft lyder på.

Artiklen fortsætter på næste side...
IT-JOB

Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse

IT-konsulenter med flair for roller, autorisationer og brugeradministration

Unik System Design A/S

Enterprise Architect

Zentura A/S

IT-supporter
Se flere it-job hos
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI og machine learning i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Vi kender til kunstig intelligens og machine learning, men hvordan udnytter vi dem i praksis? Hør om de aktuelle erfaringer med AI og machine learning, og bliv endnu klogere på fremtidens mulige tendenser, når det kommer til AI og machine learning.

02. marts 2021 | Læs mere


It-sikkerhedskontroller og -processer (How to)

Flere organisationer end nogensinde før bliver udsat for cyberangreb af hackere, der hele tiden finder nye veje og metoder, som de kan udnytte til at trænge ind i virksomhedernes systemer. På dette event kigger vi nærmere på, hvordan man opsætter de nødvendige it-sikkerhedskontroller og gør god brug af eksempelvis incident response, log management, penetrationstesting, awareness-træning, sikkerhedsopsætning og meget andet.

03. marts 2021 | Læs mere


Roundtable: Start opgøret med kompleksitet og det manglende overblik: Få styr på mulighederne og planen

Overblik og kompleksitet er derfor i fokus på dette digitale roundtable, hvor vi deler erfaringer fra digitale ledere i danske virksomheder. Her kan du blandt andet kan høre om, hvordan du bedst muligt sikrer dig overblik og reducerer kompleksiteten af dine it-systemer.

09. marts 2021 | Læs mere


Computerworld
Trump bønfalder Helle Thorning: Giv mig min Facebook-konto tilbage
Facebooks tilsynsråd, der har Helle Thorning-Schmidt i spidsen, har modtaget en erklæring fra Donald Trump, som ønsker at få genoprettet adgangen til sin Facebook og Instagram-konto.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
Job & Karriere
IBM Danmark trækker tilbud om frivillige fratrædelser tilbage for stort antal ansatte: "IBM har taget røven på sine ansatte"
Som led i IBM Danmarks store fyringsrunde fik 130 ansatte grønt lys til at forlade selskabet på en frivillig fratrædelsesordning. Men nu har IBM Danmark trukket det oprindelige tilbud tilbage for størstedelen af de ansatte.
White paper
Infrastruktur: Byg et velfungerende Data Estate i otte trin
Mange virksomheder trækker på så mange og righoldige datakilder, at det bliver stadig sværere at holde rede på alle de informationer, man har. Samtidig lever et traditionelt data warehouse sjældent op til hverken de aktuelle eller – i særdeleshed – fremtidige krav fra forretningen. Løsningen er at udvide til en egentlig Data Estate; et stykke kritisk infrastruktur som gør det muligt at opbevare, organisere, konsolidere og analysere organisationens samlede datamængde. Denne hvidbog giver et samlet billede af, hvordan man gennem otte trin bevæger sig mod at implementere og drage nytte af en Data Estate. Samt hvordan du prioriterer indsatsen, så den giver størst værdi for forretningen.