Socialdemokratiets it-ordfører Yildiz Akdogan kan i dag få en meget central rolle i den afsluttende diskussion om åbne standarder.

Nu lukker it-politikerne debatten om åbne standarder

Christiansborg-politikerne mødes i dag med videnskabsminister Helge Sander (V) for at vælge åbne standarder i det offentlige Danmark. Der er spænding til det sidste om udfaldet.

Nu skulle den være sikker.

Efter flere måneders politiske tovtrækkerier, udsættelser og leverandør-argumenter mødes de politiske it-ordførere i eftermiddag på Christiansborg med videnskabsminister Helge Sander (V) for at vedtage, hvilke dokumentstandarder offentlige virksomheder i Danmark er forpligtet til at kunne modtage.

Umodne formater
Valget står mellem den Microsoft-initierede OOXML-standard på den ene side og open source-selskabers som IBM's og Oracles bud, ODF, på den anden.

Og så er der naturligvis også muligheden for, at politikerne beslutter sig for begge standarder.

For indtil videre har der ikke været politisk enighed om et valg af ét af formaterne, og de offentlige danske virksomheder har derfor i en kraftigt forlænget prøveperiode været tvunget ud i en to-formatstrategi.

Videnskabsminister Helge Sander har undervejs i processen søgt hjælp hos dokument-eksperter og sideløbende hos Konkurrencestyrelsen, der begge noget nølende har peget på, at Danmark bør fortsætte med at køre med både ODF og OOXML trods problemer med interoperabiliteten mellem de to formater.

Anbefalingerne af begge formater skyldes først og fremmest, at begge formater på nuværende tidspunkt anses for at være umodne.

Den bliver lukket i dag
"Jeg håber, vi kan lukke den i dag. Nu har vi haft så mange møder, og derfor regner jeg med, at vi afslutter dagens møde med en klokkeklar beslutning om, at vi fortsætter med begge standarder," siger Venstre it-politiske ordfører Michael Aastrup Jensen til Computerworld.

Også Socialdemokratiets it-politiske ordfører Yildiz Akdogan er relativt klar i mælet om eftermiddagens møde.

"Jeg regner kraftigt med, at vi får en afgørelse i dag," siger hun kortfattet til Computerworld.

Yildiz Akdogan vil dog ikke ud med, hvilken løsning hun vil anbefale på dagens standard-møde for at undgå "politisk fnidder i processen", som hun siger.

S er tungen på vægtskålen
Yildiz Akdogan regnes ellers af mange it-politiske iagttagere som tungen på vægtskålen, da regeringspartierne er heftige tilhængere af en to-standardløsning med eventuelle årlige evalueringer, mens resten af oppositionen og regeringens faste støtteparti, Dansk Folkeparti, peger på ODF.

"Vi anbefaler ODF, fordi det er det mest udbredte og afprøvede format af de to," lyder det kort fra Dansk Folkepartis it-ordfører Mikkel Dencker inden standardernes skæbne afgøres i dag.

SF's it-ordfører Hanne Agersnap fortæller, at den samlede opposition har meldt ud, at den peger på ODF og OOXML Strict-versionen, når den er på gaden.

Ingen af de politiske partier har ensidigt peget på OOXML som det eneste format i det offentlige Danmark.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital How To: Data og AI er fremtiden – men kan man overhovedet lykkes i det nye data-univers uden den rette dataplatform?

Det er svært at spå om fremtiden, men vi kan være sikre på, at den indeholder meget mere data og en langt større anvendelse af kunstig intelligens. På dette webinar sætter vi derfor fokus på, hvordan du som organisation får styr på alle data, og bliver klar til fremtiden.

30. oktober 2020 | Læs mere


IT Security 2020

Strategic IT Security 2020 will focus on the never-ending story about security and cyber-defense, and how you can defend your business and your customer’s data and information. Together with several leading experts and digital executives from all over the Nordic countries, this conference seeks to give you the best input to focus even more on cyber security in the future.

03. november 2020 | Læs mere


Digitaliseringsledelse 2.0: Forretning, innovation og udvikling

På Digitaliseringsledelse kan du derfor en række førende danske CIOs der ærligt fortæller om deres overvejelser, strategier, organisationer og resultater. På dagen får du desuden mulighed for at netværke og reflektere over indholdet i en række korte intensive sessioner samt gå i dialog med dagens stærke oplægsholdere.

05. november 2020 | Læs mere


Premium
Corona skaber bølgegang i Canons danske printforretning: "Vi er nede med 18 procent, men det kunne have endt meget værre"
Canon danske printforretning er bølget frem og tilbage siden landets nedlukning i marts. Nu lyder nedgangen på 18 procent, men administrerende direktør Kim Nielsen er fortrøstningsfuld. "Det kunne have endt meget værre," fortæller han.
Computerworld
Det nye MitID er et tigerspring for bedre cybersikkerhed
Klumme: Det nye MitID er en enestående mulighed for et markant løft af it-sikkerheden i danske kommuner. Med baggrund i udfasningen af det nuværende NemID kan de samtidig forbedre og styrke deres it-systemers værn overfor cyberangreb.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Sådan vinder du større anerkendelse for din sikkerhedsindsats
De fleste IT-sikkerhedsansvarlige oplever undertiden, at topledelsen ikke helt forstår og anerkender de kritiske cybersikkerhedsorienterede udfordringer, virksomheden skal håndtere. Ja, man fornemmer måske endda, at situationens alvor slet ikke trænger igennem på direktionsgangen.