Socialdemokratiets it-ordfører Yildiz Akdogan kan i dag få en meget central rolle i den afsluttende diskussion om åbne standarder.

Nu lukker it-politikerne debatten om åbne standarder

Christiansborg-politikerne mødes i dag med videnskabsminister Helge Sander (V) for at vælge åbne standarder i det offentlige Danmark. Der er spænding til det sidste om udfaldet.

Nu skulle den være sikker.

Efter flere måneders politiske tovtrækkerier, udsættelser og leverandør-argumenter mødes de politiske it-ordførere i eftermiddag på Christiansborg med videnskabsminister Helge Sander (V) for at vedtage, hvilke dokumentstandarder offentlige virksomheder i Danmark er forpligtet til at kunne modtage.

Umodne formater
Valget står mellem den Microsoft-initierede OOXML-standard på den ene side og open source-selskabers som IBM's og Oracles bud, ODF, på den anden.

Og så er der naturligvis også muligheden for, at politikerne beslutter sig for begge standarder.

For indtil videre har der ikke været politisk enighed om et valg af ét af formaterne, og de offentlige danske virksomheder har derfor i en kraftigt forlænget prøveperiode været tvunget ud i en to-formatstrategi.

Videnskabsminister Helge Sander har undervejs i processen søgt hjælp hos dokument-eksperter og sideløbende hos Konkurrencestyrelsen, der begge noget nølende har peget på, at Danmark bør fortsætte med at køre med både ODF og OOXML trods problemer med interoperabiliteten mellem de to formater.

Anbefalingerne af begge formater skyldes først og fremmest, at begge formater på nuværende tidspunkt anses for at være umodne.

Den bliver lukket i dag
"Jeg håber, vi kan lukke den i dag. Nu har vi haft så mange møder, og derfor regner jeg med, at vi afslutter dagens møde med en klokkeklar beslutning om, at vi fortsætter med begge standarder," siger Venstre it-politiske ordfører Michael Aastrup Jensen til Computerworld.

Også Socialdemokratiets it-politiske ordfører Yildiz Akdogan er relativt klar i mælet om eftermiddagens møde.

"Jeg regner kraftigt med, at vi får en afgørelse i dag," siger hun kortfattet til Computerworld.

Yildiz Akdogan vil dog ikke ud med, hvilken løsning hun vil anbefale på dagens standard-møde for at undgå "politisk fnidder i processen", som hun siger.

S er tungen på vægtskålen
Yildiz Akdogan regnes ellers af mange it-politiske iagttagere som tungen på vægtskålen, da regeringspartierne er heftige tilhængere af en to-standardløsning med eventuelle årlige evalueringer, mens resten af oppositionen og regeringens faste støtteparti, Dansk Folkeparti, peger på ODF.

"Vi anbefaler ODF, fordi det er det mest udbredte og afprøvede format af de to," lyder det kort fra Dansk Folkepartis it-ordfører Mikkel Dencker inden standardernes skæbne afgøres i dag.

SF's it-ordfører Hanne Agersnap fortæller, at den samlede opposition har meldt ud, at den peger på ODF og OOXML Strict-versionen, når den er på gaden.

Ingen af de politiske partier har ensidigt peget på OOXML som det eneste format i det offentlige Danmark.


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: ERP – få optimal udnyttelse af dine store mængder af værdifulde data i den digitale transformation

Få indblik i, hvordan alle virksomheder kan optimere deres kritiske processer og hvordan du realiserer det uforløste potentiale gennem denne procesoptimering. Du får indsigt i forretnings-processer, digital værdiskabelse og teknologi, der har hjulpet mange virksomheder på vej med deres digitale transformation.

20. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Fremtidens It service management - optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

21. august 2020 | Læs mere


Premium
En onsdag i juni bliver DSB's it-systemer ramt af et 48 timer langt nedbrud: "Min første tanke er, at vi må være ramt af et DDoS-angreb"
Få historien om, hvordan DSB fandt løsningen på det to dage lange nedbrud, som selskabet blev ramt af 24. juni klokken 14.45.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Mængden af skyggedata stiger voldsomt – få tips til hvordan du bekæmpe det
Moderne virksomheder er drevet af data. Men for at udnytte de data, skal de være tilgængelige for medarbejderne, kunderne og samarbejdspartnere – og det er bare de data, som it og virksomheden kender. For den eksplosive udvikling i cloud og data betyder også, at de fleste organisationer generer store mængder af ”skyggedata”, data som bliver delt, opbevaret og ofte glemt et sted i virksomhedens mange systemer. I dette whitepaper kan du derfor læse om omfanget af problemet med skyggedata i skyen samt få ideer til, hvordan du kan begrænse og beskytte det.