Socialdemokratiets it-ordfører Yildiz Akdogan kan i dag få en meget central rolle i den afsluttende diskussion om åbne standarder.

Nu lukker it-politikerne debatten om åbne standarder

Christiansborg-politikerne mødes i dag med videnskabsminister Helge Sander (V) for at vælge åbne standarder i det offentlige Danmark. Der er spænding til det sidste om udfaldet.

Nu skulle den være sikker.

Efter flere måneders politiske tovtrækkerier, udsættelser og leverandør-argumenter mødes de politiske it-ordførere i eftermiddag på Christiansborg med videnskabsminister Helge Sander (V) for at vedtage, hvilke dokumentstandarder offentlige virksomheder i Danmark er forpligtet til at kunne modtage.

Umodne formater
Valget står mellem den Microsoft-initierede OOXML-standard på den ene side og open source-selskabers som IBM's og Oracles bud, ODF, på den anden.

Og så er der naturligvis også muligheden for, at politikerne beslutter sig for begge standarder.

For indtil videre har der ikke været politisk enighed om et valg af ét af formaterne, og de offentlige danske virksomheder har derfor i en kraftigt forlænget prøveperiode været tvunget ud i en to-formatstrategi.

Videnskabsminister Helge Sander har undervejs i processen søgt hjælp hos dokument-eksperter og sideløbende hos Konkurrencestyrelsen, der begge noget nølende har peget på, at Danmark bør fortsætte med at køre med både ODF og OOXML trods problemer med interoperabiliteten mellem de to formater.

Anbefalingerne af begge formater skyldes først og fremmest, at begge formater på nuværende tidspunkt anses for at være umodne.

Den bliver lukket i dag
"Jeg håber, vi kan lukke den i dag. Nu har vi haft så mange møder, og derfor regner jeg med, at vi afslutter dagens møde med en klokkeklar beslutning om, at vi fortsætter med begge standarder," siger Venstre it-politiske ordfører Michael Aastrup Jensen til Computerworld.

Også Socialdemokratiets it-politiske ordfører Yildiz Akdogan er relativt klar i mælet om eftermiddagens møde.

"Jeg regner kraftigt med, at vi får en afgørelse i dag," siger hun kortfattet til Computerworld.

Yildiz Akdogan vil dog ikke ud med, hvilken løsning hun vil anbefale på dagens standard-møde for at undgå "politisk fnidder i processen", som hun siger.

S er tungen på vægtskålen
Yildiz Akdogan regnes ellers af mange it-politiske iagttagere som tungen på vægtskålen, da regeringspartierne er heftige tilhængere af en to-standardløsning med eventuelle årlige evalueringer, mens resten af oppositionen og regeringens faste støtteparti, Dansk Folkeparti, peger på ODF.

"Vi anbefaler ODF, fordi det er det mest udbredte og afprøvede format af de to," lyder det kort fra Dansk Folkepartis it-ordfører Mikkel Dencker inden standardernes skæbne afgøres i dag.

SF's it-ordfører Hanne Agersnap fortæller, at den samlede opposition har meldt ud, at den peger på ODF og OOXML Strict-versionen, når den er på gaden.

Ingen af de politiske partier har ensidigt peget på OOXML som det eneste format i det offentlige Danmark.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Erhvervsakademiet Lillebælt
Udvikling og salg af klassebaseret undervisning, blandt andet inden for multimedie og it.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Fremtidens kundeservice: Kom i gang med de bedste chatbots

Der er store gevinster at hente med chatbots, som kan håndtere en stor del af kommunikationen med brugere - både de eksterne som kunder og de interne som medarbejdere.Og lige rundt om hjørnet venter næste generation, nemlig de stemme-baserede chatbots, som står på skuldrene af de stemmestyrede home-devices som Amazons Alexa og Google Home.

22. september 2020 | Læs mere


RPA og software-robotter: Businesscase og teknologi

Robot process automation - RPA - har i det seneste års tid for alvor fået et gennembrud i både virksomheder, organisationer og (ikke mindst) i den offentlige sektor, hvor både kommuner, styrelser og andre institutioner har taget de små software-robotter til sig.

23. september 2020 | Læs mere


"One Minute Workflow" til ad hoc-opgaver

De seneste mange måneder har givet os alle en helt ny opfattelse af arbejdspladsen. Fjernarbejde forventes at blive en del af den nye hverdag, som vi alle kigger ind i. Det har været en øjenåbner for mange, men det har også givet os vigtig læring - hvordan sikrer du, at dine medarbejdere har samme muligheder og kan opretholde effektiviteten, også når de ikke arbejder på kontoret?

23. september 2020 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
Den kendte it-sikkerhedsmand Ken Bonefeld bliver ny CISO i Norlys: "Jeg er blevet så erfaren, at jeg har valgt min chef og arbejdsgiver med omhu"
En af Danmarks tungeste it-sikkerhedsprofiler Ken Bonefeld overtager ansvaret for den digitale sikkerhed hos fiberselskabet Norlys. Fremover skal han sikre en del af den kritiske danske infrastruktur mod angreb fra hovedsædet i Silkeborg. "Hvis det havde været nogen andre dele af Jylland, så havde jeg nok kigget lidt tomt ud i luften."
Computerworld
For to år siden nedsænkede Microsoft 864 servere i Nordsøen: Nu er datacenteret på land igen - se resultatet her
Microsoft har efter to år hævet sit undervands-datacenter op af Nordsøen. Her er de erfaringer, selskabet har gjort sig.
CIO
Podcast: Pandoras CIO Peter Cabello afslører sine tre vigtigste mål for digitaliseringen
Podcast, The Digital Edge: Hør Pandoras CIO Peter Cabello Holmberg fortælle om, hvordan et af verdens største smykkefirmaer arbejder med innovation og digitalisering af et traditionel offline salg, og hvordan Pandora udnytter data til at skabe en bedre kundeoplevelse.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Et kig på The Nordic 2020 Databerg Report
Cloud-teknologien har i sig selv ikke en lang historie, men dét den har ændret og udviklet på den relativt korte tid, er ganske imponerende. Med den udvikling er fulgt en forståelse for, hvad der kan opnås ved at etablere et cloud miljø, og specielt inden for de sidste 5 år er det gået rigtig stærkt. Der er ikke længere tale om en simpel data storage mekanisme, men et helt unikt forretningsredskab. En undersøgelse foretaget i 2015 og 2020 af Veritas og Vanson Bourne viser dog, at adoptionen af cloud i de nordiske lande, ikke er kommet så langt, som forventet for 5 år siden. Men markedsperspektivet omkring værdierne ved cloud services er modnet og de nuværende forventninger er mere realistiske. Men hvad er perspektiverne egentlig? Det kan du blive klogere på i dette whitepaper.