Artikel top billede

(Foto: IDG News Service)

ID-kort skal give dig adgang til alt på nettet

En EU-rapport peger på behovet for et chip-baseret ID-kort, der kan give borgerne sikker adgang til alt fra Facebook til netbanken. Også på tværs af landegrænser.

En ny rapport fra EU's it-sikkerheds-organisation ENISA (European Network and Information Security Agency) sætter fokus på de fordele og ulemper, der kan være forbundet med at indføre elektroniske identifikationskort, der for eksempel kan anvendes til at få adgang til ens netbank.

I rapporten "Authenticating in the Internet with European eID Cards" skriver ENISA, at der er meget stor variation i, hvordan man logger sig på forskellige internet-tjenester.

Derfor foreslås et elektronisk ID-kort, der er udstyret med en chip, for på den måde at sikre en mere sikker og ensartet adgang til de forskellige net-tjenesster.

"…fordi flere og flere internet-applikationer kræver autentificering, er der brug for en mere standardiseret tilgang til bruger-identifikation og autentificering."

"Elektroniske identitetskort tilbyder en sikker, troværdig elektronisk autentificering til internet services," lyder det i rapporten, som kan læses her (PDF)

Her i landet har skabelsen af et "borgerkort" flere gange været i spil i forbindelse med valgkampe, men Danmark har indtil videre måtte se sig overhalet af lande som Belgien, Finland og Estland.

Skal bruges til netbanken

ENISA-rapporten beskriver, hvordan elektroniske ID-kort vil kunne anvendes til for eksempel at logge på sociale netværk eller netbanker.

Hvad angår det sidstnævnte, så anvender man her i Danmark i dag typisk en nøglekorts-løsning eller kombinationen af en lokalt installeret fil og et password.

Men også her i Danmark er der problemer med sikkerheden på netbankerne, hvor der alene sidste år blev stjålet 9,2 millioner kroner ifølge Finansrådet.

"Online-banker skal være sikre … Bankens største bekymring er, at brugeren kan identificeres, og at en anden bruger ikke kan foregive at være ham eller hende," står der i ENISA-rapporten.

Skal kunne anvendes på tværs af landegrænser

Det betyder dog ikke, at en kort-løsning er problemfri. Rapporten peger blandt andet på, at der skal være nogle meget klare procedurer for, hvad man gør, hvis et kort mistes.

Samtidig peger rapporten på, at det naturligvis er nødvendigt, at borgerne har et kort/chip-læser sluttet til deres computer, og at det mest optimale ville være, hvis nye computere og mobiltelefoner allerede var udstyret med en sådan læser fra fødslen.

I rapporten peger ENISA på, at en af de helt store udfordringer er at sikre, at de elektroniske ID-kort kan anvendes på tværs af landegrænser. Det skal blandt andet sikre, at man som borger ikke er bundet til en enkelt bank og et enkelt land.

"… banker og regeringer skal samarbejde bedre for at være i stand til at anvende nationale eID-kort til bank-formål," lyder rådet fra ENISA.

"Interoperabilitet på tværs af grænser er essentielt, når det kommer til applikationer, der involverer autentificering. Både juridisk harmonisering og teknisk kompabilitet vil blive et krav i den nærmeste fremtid."

"Hvis nye muligheder for services på tværs af grænser skal realiseres, skal en service-udbyder i et land være i stand til at acceptere kunder fra et andet land på baggrund af, at den elektroniske identitet, der bliver anvendt for online-transaktioner, er effektiv og troværdig," skriver ENISA i rapporten.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere