Artikel top billede

Er Helge Sander færdig som videnskabsminister?

ComputerViews: Vil en kommende regeringsrokade koste Helge Sander minister-posten?

ComputerViews: Det har i de seneste mange år været fast kutyme, at gisninger og rygter om en kommende regerings-rokade automatisk har ført til forlydender om, at Helge Sander (V) ville blive skiftet ud som videnskabsminister.

Lige nu er ingen undtagelse.

Det regnes for givet, at statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) er på vej med en større regeringsrokade - angiveligt i begyndelsen af det nye år.

Og her er den klare vurdering fra et bredt felt af politiske analytikere, at Helge Sander vil ryge ud som minister til fordel for en yngre model. Venstres Malou Aamund bliver flere steder nævnt som en mulig efterfølger, hvilket hun også er blevet tidligere.

At Sander skal ud ved først givne lejlighed, har vi hørt før - senest da Lars Løkke gennemførte sin seneste regeringsrokade.

Det er sikkert, at mange ønsker Helge Sander hen, hvor peberet gror. Han er trods sit flinke og joviale ydre ikke en minister, hvis navn generelt bliver mødt med særlig stor respekt.

Indtil videre har det imidlertid været vilde skud i tågen langt fra målet, for Helge Sander er sammen med udenrigsminister Per Stig Møller (K) i dag den minister i den borgerlige regering, der har siddet længst tid på sin post - nemlig siden Anders Fogh Rasmussen udnævnte sin allerførste regering umiddelbart efter valgsejren over den socialdemokratiske Poul Nyrup Rasmussen-regering i 2001.

Et ubrydeligt venskab

Denne gang kan der imidlertid være noget om snakken.

Helge Sanders chef - og den eneste, der reelt kan fyre manden - er nemlig ny på posten og altså ikke længere en af hans gamle venner som Anders Fogh Rasmussen, der tidligere har betegnet sit forhold til Helge Sander som('et ubrydeligt venskab.'

Og nye chefer kommer med nye ideer og nye ambitioner om, hvordan det bedst tænkelige hold sammensættes.

Lars Løkke er med andre ord ikke Anders Fogh. Han vil noget andet. Og lige nu er det tænkeligt, at han vil have flere yngre kræfter og friske ideer ind i en regering, der har brug for at kunne signal om fornyelse og nyt blod frem mod det kommende folketings-valg.

At leve op til forventningerne

Helge Sanders problem og kvalitet er samme ting: Han er ikke en værdi-politiker, der diskuterer principper og overordnet retning, men en drifts-politiker, der får maskinen og udmøntningen til at køre - helst med så få problemer som muligt.

Det var det, Fogh kunne lide, men det er også det, der gør ham så upopulær i store dele af it-verdenen, hvor han har ry for at være inkompetent og uden den nødvendige indsigt i den ofte komplekse materie.

Det er da også givet, at Helge Sander ikke har nogen detaljeret indsigt i it-området.

At det er blevet et problem for ham skyldes ikke mindst, at han netop ikke er en værdi-politiker, der jævnligt lancerer prøveballoner, visionære ideer om samfundets udvikling og lignende.

Han er maskinpasser, og matroserne om bord forlanger, at maskinpasseren har detaljeret indsigt i, hvordan motoren egentlig fungerer.

Den indsigt har Helge Sander åbentlyst ikke været i stand til at levere, og selv om det reelt ikke har været hans opgave, har det været forventningen, han er blevet mødt med og dermed en udslagsgivende ting i stemplingen af Helge Sander som en ikke-dygtig minister.

Ualmindelig driftsikker

Trods denne stempling har Sander været i stand til at levere varen.

Politisk har han været ualmindeligt driftsikker med otte år som minister uden nævneværdige skandaler eller slagsmål. I hvert fald i offentlighedens søgelys.

Det ændrer dog ikke på, at enhver minister vil være præget af metaltræthed efter så mange år på posten.

Det er bemærkelsesværdigt, at grunden til Helge Sanders eventuelle fyring i foråret næppe bliver utilfredshed med hans indsats, men snarere en ny statsministers behov for nye politiske signaler, nye ansigter og nyt blod i det hold, som skal tegne regeringen frem mod det næste valg.

Samtidig er tiden måske inde til at få en værdi-politiker på plads som minister for den it-udvikling, der er helt afgørende for Danmarks fremtid.

Altså en, der vil stikke hovedet op fra maskinrummet og klart og tydeligt udpege kursen mod spændende og nye himmelstrøg fremfor blot at arbejde i stilhed med sin smørekande nede i motorrummet.

Malou Aamund nævnes. Troels Lund Poulsen nævnes.

Hvem synes du burde blive videnskabsminister? Og i hvilken retning bør kursen sættes?

Giv dit besyv med i debatten herunder.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere