Foto: Torben Klint

It-branchens formænd til Sander: Træd varsomt

Helge Sanders udmelding om privatisering af IT-Universitetet mødes med delt begejstring. Ministeren bør tænke sig grundigt om, før han piller ved en succes, lyder det fra tre danske it-brancheforeninger.

Læs også: Helge Sander vil privatisere IT-Universitetet


Tidligere på ugen bragte vi et indlæg fra videnskabsminister Helge Sander (V), hvori han argumenterer for, at IT-Universitetet vil have godt af at blive privatiseret.

Målet med en privatisering er ifølge Helge Sander at tilføre universitetet merværdi igennem et tættere samarbejde med private virksomheder og udenlandske forskningsinstitutioner.

Men er det en god idé at pille ved noget, der allerede fungerer.

Både ja og nej, mener Lars Monrad Gylling, direktør i KMD og formand for brancheforeningen IT-Branchen.

"Som udgangspunkt mener jeg, at han (Helge Sander, red.) skal være forsigtig. Det mener jeg, fordi It-Universitetet klart har bidraget til antallet af kandidater og er - med IT-Branchens øjne - en meget stor succes. Og når jeg siger, han skal være forsigtig, er det fordi jeg meget nødigt vil rokke ved en succes," siger Lars Monrad Gylling.

Kan se visse perspektiver
Om universitetet er privatejet eller offentligt ejet, har Lars Monrad-Gylling ikke de store følelser forbundet med. Det vigtigste er, at der kommer det ud af det, som IT-Branchen gerne vil have. Det gør der i dag, mener han.

Alligevel kan han godt se, at der er nogle perspektiver i at få et tættere samspil med private aktører.

"Hvis du ser ud i den store verden og ser, hvordan private firmaer er mere aktive i universitetsmiljøer, så giver det da også nogle positive effekter, hvis nogle af dem med store muskler lægger mere hjerteblod i at gøre noget for universiteterne. Det kan godt give nogle spændende effekter," siger Lars Monrad-Gylling.

Selvom det altså gør ham lidt nervøs at lade Helge Sander pille for meget ved en velfungerende uddannelsesinstitution, kan han alligevel godt se logikken i, at det lige er It-Universitetet, der kommer under privatiserings-luppen.

"På netop it-området er der meget stor privat forskning relativt til offentlig forskning. Virksomhederne forsker selv langt mere end universiteterne. Derfor kunne man godt forestille sig, at det er et af de steder, hvor kabalen rent faktisk kan gå op," siger Lars Monrad Gylling.

Betænkeligt med privatisering
Formand for Dansk IT og direktør i Pensam, Klaus Kvorning Hansen, finder det også betænkeligt at privatisere It-Universitetet.

"Overordnet set mener jeg, det er en betænkelig affære. Afhængig af, hvad det er for en privatiseringsmodel, han tænker på, mener jeg, at det må være en opgave for det offentlige at uddanne de personer, der skal kunne sikre os, at vi stadigvæk er en konkurrencedygtig nation," siger han.

Ideen med at finansiere forskningsprojekter og stillinger ved hjælp af private midler, mener han, er god nok.

Men han ser ikke umiddelbart nogen grund til at tage skridtet fuldt ud.

"Hvorfor på It-Universitetet? Så burde det være en helt generel diskussion om uddannelsesinstitutionerne. Jeg kan ikke se, hvorfor It-Universitetet skulle have en speciel status i forhold til, hvorfor det er mere relevant der end på for eksempel DTU eller andre steder," siger Klaus Kvorning Hansen.

Artiklen fortsætter på næste side...
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
ED A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital konference: Digitale forretningsløsninger 2020 - processer og teknologier, der øger bundlinien

Den digitale transformation har potentialet til at ændre virksomhedernes forretningsmodeller - og til at forandre forbindelsen til både slutbrugere og leverandører. For stadig flere virksomheder ligger vægten i forretningerne derfor i stadig højere grad på selve kundeoplevelsen og værdiskabelsen for brugeren. På denne heldagskonference får du derfor indspark og viden om, hvor du kan sætte ind, hvis du skal komme på omgangshøjde med de bedste digitale forretningsløsninger og skabe mest mulig værdi for din forretning med ny teknologi, der øger bundlinien.

21. oktober 2020 | Læs mere


Digital How To: Data og AI er fremtiden – men kan man overhovedet lykkes i det nye data-univers uden den rette dataplatform?

Det er svært at spå om fremtiden, men vi kan være sikre på, at den indeholder meget mere data og en langt større anvendelse af kunstig intelligens. På dette webinar sætter vi derfor fokus på, hvordan du som organisation får styr på alle data, og bliver klar til fremtiden.

30. oktober 2020 | Læs mere


IT Security 2020

Strategic IT Security 2020 will focus on the never-ending story about security and cyber-defense, and how you can defend your business and your customer’s data and information. Together with several leading experts and digital executives from all over the Nordic countries, this conference seeks to give you the best input to focus even more on cyber security in the future.

03. november 2020 | Læs mere


Computerworld
Muligt Apple-kup: Der er tre gode grunde til, at iPhone 12 kan blive usædvanlig billig
Apple løfter sløret for et nyt kuld af smartphones i aften. Der kan komme en mindre prisbombe iblandt dem.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Sådan kommer du i gang med outsourcing
Skaffer din virksomhed nemt alle de kompetencer, I har behov for – eller hæmmer manglen på medarbejdere med præcis de rette kernekompetencer undertiden jeres vækst? Mange virksomheder beslutter at afsøge muligheden for at outsource opgaver indenfor eksempelvis udvikling, men oplever også at det kan være vanskeligt at håndtere optimalt. Denne hvidbog kommer omkring en række af de risici og faldgruber, der kan være forbundet med outsourcing – og gennemgår nogle af de mest oplagte samarbejdsmodeller. Det gør det lettere at minimere eller afbøde nogle af de mest oplagte og ruster din virksomhed til bedre at give jer i kast med outsourcing.