It afløser checkhæftet inden for fem år

Checkhæftet er på vej i skraldespanden i Danmark, efter betalingsformen har haft 350 år på bagen. Også en anden kendt betalingsform kan være på vej ud i kulden.

Tiderne med et checkhæfte og indbetaling med checks er ved at være forbi i Danmark.

Det vurderer finanssektorens brancheforening Finansrådet, som løbende evaluerer danskernes betalingsmetoder.

Årsagen til afskeden med det rektangulære betalingspapir er, at der simpelthen er et forsvindende antal checkbrugere sammenholdt med, at håndteringen er bøvlet for bankerne.

"Elektronisk betaling er billigt og effektivt, og derfor ser vi en tendens til, at checkbetalingerne forsvinder. Vi vil hellere have fulde elektroniske løsninger, så vi ikke bruger ressourcer på at flytte papir," siger underdirektør Tina Füssel fra Finansrådet.

"Inden for fem år vil det næppe være muligt at betale med checks mere," fortsætter hun.

Hun forklarer, at bankerne ikke fysisk flytter papircheckene mellem afdelingerne, men det derimod foregår maskinelt. Alligevel bliver en check manuelt afleveret og skal håndteres af en bankansat.

Stejlt fald i checkbetalinger
Finansrådet oplyser, at der for ti år siden årligt blev indbetalt cirka 100 millioner checks i Danmark. Det tal ligger i 2009 på omkring 10 millioner.

Inden 2015 det givetvis være forbi med betalingsformen.

I eksempelvis England arbejder finanssektoren med at udfase checkhæftet i 2018, efter checkbetalingerne har været mulige i snart 350 år, oplyser BBC.

De engelske banker arbejder derfor på at finde alternative betalingsformer som eksempelvis trådløse betalinger med chips. Der har dog været luftet bekymringer om, at ældre medborgere også skal kunne benytte sig af de betalingsløsninger.

"Vi skal nok nå at indhente finanssektoren i England," bedyrer Tina Füssel.

Papiret bliver fyret
Udover checkens farvel til de danske bankskranker kigger Finansrådet blandt andet også på indbetalingskort i banker og posthuse som et muligt levn fra den analoge tidsalder.

Indbetalingskortene, som i de seneste år er blevet pålagt større gebyrer for kunderne, er omgærdet af samme problematik som checkhæfterne. De er lavet af papir, og skal derfor håndteres manuelt af en medarbejder i banken eller på posthuset.

"Der sidder jo en person i banken, der skal udføre et arbejde. Den person skal have løn, og det betaler kunderne for," lyder ræsonnementet fra Tina Füssel om, hvorfor girokortet også kan være på vej i skraldespanden.

Hun understreger dog, at der ikke er aktuelle planer om at skrotte betalingsformen, selv om der inden for de seneste mange år har været en kraftig vækst i folk, der betaler via deres netbanker.

"Megatrenden er jo, at papiret forsvinder til fordel fra elektroniske overførsler. Det er nemmere og billigere for både banker og kunder," siger hun.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett Packard Enterprise ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Årets CIO 2020

Siden 2006 har vi hvert år kåret Årets CIO - en pris der kaster lys over det fantastiske arbejde, der bliver gjort rundt omkring i de danske organisationer for at høste det store forretnings-potentiale, der kan drives ud af it og digitalisering.

01. december 2020 | Læs mere


Customer Experience 2021 - fokus på CX-strategi og teknologi til at forankre kundeoplevelsen

De gode kundeoplevelser er altafgørende for virksomheden, og netop derfor er det nødvendigt at have fokus på CX-strategi og teknologi, der kan være med til at forbedre kundeoplevelsen endnu mere. Det kræver tid og ressourcer, men det gavner hele virksomheden på lang sigt.

03. december 2020 | Læs mere


Træf det rigtige cloud-valg: Hør om mulighederne med hybrid- og multi-cloud

Vi kan ikke komme udenom, at cloud-teknologien bare vokser og vokser. Den giver adgang til store fordele for din virksomhed, men det kræver at virksomheden træffer strategiske, arkitektoniske og teknologiske vælg. Få indblik i, hvordan ud kan få sikkerhed, release cycles og andet til at gå op i en højere enhed.

09. december 2020 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
Her er Microsofts planer med Windows for 2021: Pønser på fire nye versioner
Windows 10 vil udkomme i et væld af nye afskygninger i det kommende år. Få overblikket her.
Computerworld
Stein Bagger gør comeback i ny branche: "De lignede et mafiahold, førte sig frem som nyrige og plaprede løs om urealistiske drømme"
Stein Bagger har skiftet navn og fører sig nu frem i store biler i en helt ny branche, skriver en dansk avis.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Hyperkonvergeret infrastruktur: Få det bedste fra on-premise og cloud
Det står stadig mere klart, at cloud ikke er løsningen på alle udfordringer. Høje og ofte uigennemskuelige omkostninger er én årsag – omfattende krav til standardisering er en anden. Det efterlader organisationen i et limbo, hvor det kan være svært at finde den rette balance mellem cloudløsninger og det on-premise baserede datacenter. I denne hvidbog kan du få inspiration til, hvordan du opbygger en hyperkonvergeret infrastruktur, der opfylder kravene til hurtig skalering og forretningsmæssig agilitet med XaaS.