Professor Mogens Kühn Pedersen fra Institut for Informatik ved Copenhagen Business School og formand formand for Dansk Standards udvalg for OOXML er en blandt flere deltagere i en afsluttende høring om åbne dokumentstandarder med hovedvægten lagt på ODF. Foto: Torben Klint.

Åbne standarder på tærsklen til endelig afgørelse

Inden politikerne på Christiansborg beslutter sig i ODF/OOXML-debatten inviterer en varm fortaler for ODF til høring i Folketinget. Standard-veteranerne vil være på plads til høringen.

Inden politikerne på Christiansborg endnu engang sætter hinanden stævne fredag 29. januar for at diskutere og stemme om indførelsen af dokumentstandarderne ODF eller OOXML - eller begge formater - i den offentlige sektor, har et tidligere medlem af Folketinget inviteret alle interesserede parter til format-debat i Folketinget.

Det drejer sig om europaparlamentarikeren Morten Messerschmidt fra Dansk Folkeparti, som 22. januar, en uge inden dokumentafgørelsen i Folketingssalen, har indkaldt til en høring med fokus på ODF, som partiet flere gange offentligt har ytret støtte til.

"Høringen afholdes med henblik på at samle Folketingets partier om det rigtige valg af åbent dokumentformat," hedder det blandt andet i Dansk Folkepartis pressemeddelelse.

Programmet er stærkt præget af erfaringer med ODF i blandt andet Belgien og Holland samt i Lyngby-Taarbæk lommune og i Region Midtjylland, mens Microsoft også har fået lov til at kommer til orde for at advokere for et parløb mellem ODF og det Microsoft-initierede OOXML i det offentlige Danmark.

Veteranerne dukker op
Om debatten med vægten lagt på ODF vil flytte politiske stemmer inden den egentlige debat fredag 29. januar er yderst tvivlsomt.

Alligevel vil de to eneste it-politiske ordførere, der har været med fra starten af standarddiskussionerne i 2006, Michael Aastrup Jensen fra Venstre og Per Clausen fra Enhedslisten deltage i Morten Messerschmidts høring.

"Jeg har sat kryds i kalenderen, selv om denne sag efterhånden er ved at være godt belyst. Det må være en af længst levende politiske debatter i Danmark, og det siger ikke så lidt. Undervejes har vi jo været præsenteret for mange ekspert-rapporter, høringer og er blevet bombarderet med mails fra lobbyister," siger Michael Aastrup Jensen, der nedtoner betydningen af den efterfølgende afstemning ugen efter høringen.

"Vi skal 29. januar stemme om en tekst, en hensigtserklæring, der pålægger regeringen at handle inden for et givent antal måneder eller år. Det er ikke et egentligt beslutningsforslag," siger Michael Aastrup Jensen, som selv har været fortaler for et parløb mellem ODF og OOXML.

Han forklarer, at selve teksten vil blive udarbejdet af Folketingspartierne frem til selve afstemningen, der bliver afholdt ugen efter Morten Messerschmidts standard-høring.

Enhedslisten blæser til kamp mod monopolet
Også Enhedslistens Per Clausen vil varme op til selve afstemningen med ODF-høringen på næste fredag.

"Jeg forventer ikke at høre noget nyt, men forventer derimod, at vi kan lægge låg på sagen efter høringen," siger Per Clausen.

Det gør ikke det store indtryk på it-ordføreren fra Enhedslisten, at blandt andre den norske konkurrencestyrelse i november pegede på et parløb mellem ODF og OOXML i Norge for "ikke at komme til at satse på den forkerte hest."

"Både den norske og den danske konkurrencestyrelse kapitulerer jo på forhånd over for pengestærke Microsoft. Man kan jo ikke være sikker på, at OOXML ikke vinder på den lange bane, fordi Microsoft har mange ressourcer til at køre deres kampagne," siger Per Clausen.

"Vi må derfor som politikere gøre et fair forsøg på sammen med vores allierede at sikre, at vi får den bedste løsning," siger Per Clausen, som selv vil stemme for indførelsen af ODF som den eneste dokumentstandard i det offentlige Danmark.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Kompetera A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: ERP – få optimal udnyttelse af dine store mængder af værdifulde data i den digitale transformation

Få indblik i, hvordan alle virksomheder kan optimere deres kritiske processer og hvordan du realiserer det uforløste potentiale gennem denne procesoptimering. Du får indsigt i forretnings-processer, digital værdiskabelse og teknologi, der har hjulpet mange virksomheder på vej med deres digitale transformation.

20. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Fremtidens It service management - optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

21. august 2020 | Læs mere


Premium
For 20 år siden blev Netcompany stiftet som modsvar til de etablerede it-leverandører: Her er de tre principper bag Netcompanys milliardsucces
Interview Siden 1999, hvor Netcompany blev etableret, har det danske it-selskab haft tre principper for at drive en succesfuld it-virksomhed. "Vi mente i al beskedenhed, at det måtte kunne gøres bedre ved at modernisere måden at bygge it-systemer på," siger Netcompanys direktør André Rogaczewski, der her udlægger den succesformel, der stort set har været den samme i de seneste 20 år.
Computerworld
Kinesiske TikTok lukker ned i Hong Kong efter indførelse af censur-lov
TikToks kinesiske moderselskab Bytedance lukker for adgang til den populære app i Hong Kong. Til gengæld vil en kinesisk version af appen fortsat være tilgængelig i Hong Kong
CIO
Torben Fabrin og Arla måtte på få dage omstille hele deres produktion da coronaen ramte
Da coronaen ramte verden måtte mejerigiganten Arla på få dage omstille sin produktion. Samtidig voksede salget massivt til supermarkeder mens institutioner og restauranter gik næsten i stå. Hør hvordan Arla kom gennem krisen ved blandt andet være klar med realtime analytics.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
10 ting du bør overveje, når du skal vælge EDI-leverandør
Det behøver ikke være en svær proces at vælge EDI-leverandør, hvis du blot ved, hvad du skal være opmærksom på. Men for mange virksomheder kan det forekomme uoverskueligt at vælge EDI-leverandør. Markedsanalyser peger på især tre bekymringer, som du kan læse mere om i dette whitepaper, hvor vi også giver dig en tjekliste af spørgsmål, du skal stille til leverandører.