Professor Mogens Kühn Pedersen fra Institut for Informatik ved Copenhagen Business School og formand formand for Dansk Standards udvalg for OOXML er en blandt flere deltagere i en afsluttende høring om åbne dokumentstandarder med hovedvægten lagt på ODF. Foto: Torben Klint.

Åbne standarder på tærsklen til endelig afgørelse

Inden politikerne på Christiansborg beslutter sig i ODF/OOXML-debatten inviterer en varm fortaler for ODF til høring i Folketinget. Standard-veteranerne vil være på plads til høringen.

Inden politikerne på Christiansborg endnu engang sætter hinanden stævne fredag 29. januar for at diskutere og stemme om indførelsen af dokumentstandarderne ODF eller OOXML - eller begge formater - i den offentlige sektor, har et tidligere medlem af Folketinget inviteret alle interesserede parter til format-debat i Folketinget.

Det drejer sig om europaparlamentarikeren Morten Messerschmidt fra Dansk Folkeparti, som 22. januar, en uge inden dokumentafgørelsen i Folketingssalen, har indkaldt til en høring med fokus på ODF, som partiet flere gange offentligt har ytret støtte til.

"Høringen afholdes med henblik på at samle Folketingets partier om det rigtige valg af åbent dokumentformat," hedder det blandt andet i Dansk Folkepartis pressemeddelelse.

Programmet er stærkt præget af erfaringer med ODF i blandt andet Belgien og Holland samt i Lyngby-Taarbæk lommune og i Region Midtjylland, mens Microsoft også har fået lov til at kommer til orde for at advokere for et parløb mellem ODF og det Microsoft-initierede OOXML i det offentlige Danmark.

Veteranerne dukker op
Om debatten med vægten lagt på ODF vil flytte politiske stemmer inden den egentlige debat fredag 29. januar er yderst tvivlsomt.

Alligevel vil de to eneste it-politiske ordførere, der har været med fra starten af standarddiskussionerne i 2006, Michael Aastrup Jensen fra Venstre og Per Clausen fra Enhedslisten deltage i Morten Messerschmidts høring.

"Jeg har sat kryds i kalenderen, selv om denne sag efterhånden er ved at være godt belyst. Det må være en af længst levende politiske debatter i Danmark, og det siger ikke så lidt. Undervejes har vi jo været præsenteret for mange ekspert-rapporter, høringer og er blevet bombarderet med mails fra lobbyister," siger Michael Aastrup Jensen, der nedtoner betydningen af den efterfølgende afstemning ugen efter høringen.

"Vi skal 29. januar stemme om en tekst, en hensigtserklæring, der pålægger regeringen at handle inden for et givent antal måneder eller år. Det er ikke et egentligt beslutningsforslag," siger Michael Aastrup Jensen, som selv har været fortaler for et parløb mellem ODF og OOXML.

Han forklarer, at selve teksten vil blive udarbejdet af Folketingspartierne frem til selve afstemningen, der bliver afholdt ugen efter Morten Messerschmidts standard-høring.

Enhedslisten blæser til kamp mod monopolet
Også Enhedslistens Per Clausen vil varme op til selve afstemningen med ODF-høringen på næste fredag.

"Jeg forventer ikke at høre noget nyt, men forventer derimod, at vi kan lægge låg på sagen efter høringen," siger Per Clausen.

Det gør ikke det store indtryk på it-ordføreren fra Enhedslisten, at blandt andre den norske konkurrencestyrelse i november pegede på et parløb mellem ODF og OOXML i Norge for "ikke at komme til at satse på den forkerte hest."

"Både den norske og den danske konkurrencestyrelse kapitulerer jo på forhånd over for pengestærke Microsoft. Man kan jo ikke være sikker på, at OOXML ikke vinder på den lange bane, fordi Microsoft har mange ressourcer til at køre deres kampagne," siger Per Clausen.

"Vi må derfor som politikere gøre et fair forsøg på sammen med vores allierede at sikre, at vi får den bedste løsning," siger Per Clausen, som selv vil stemme for indførelsen af ODF som den eneste dokumentstandard i det offentlige Danmark.


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Erhvervsakademiet Lillebælt
Udvikling og salg af klassebaseret undervisning, blandt andet inden for multimedie og it.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digitalt event: Få mere ud af Dynamics 365 - Del 2

En formiddag med fokus på Microsoft Dynamics 365. Bliv klogere på de nye muligheder og få inspiration til, hvordan du får endnu mere forretningsmæssig værdi med Microsoft's cloud-baserede forretningsapplikationer.

03. juni 2020 | Læs mere


Online webinar: Automatisering i dit datacenter – deltag og se hvordan!

Den der ikke automatiserer, repeterer hver gang. Med Ansible Tower får du dokumenteret og versioneret infrastrukturen, og du får mulighed for at lave udviklings- og testmiljøer. Se hvordan du gør i praksis.

03. juni 2020 | Læs mere


Online seminar: Automatisering i dit datacenter – deltag og se hvordan!

Den der ikke automatiserer, repeterer hver gang. Med Ansible Tower får du dokumenteret og versioneret infrastrukturen, og du får mulighed for at lave udviklings- og testmiljøer. Se hvordan du gør i praksis.

04. juni 2020 | Læs mere

Flere dybdegående Computerworld artikler

Morgen-briefing: Cisco udskyder konference som følge af amerikanske uroligheder / Telenor får adgang til Norlys' fibernet / Dansk Erhverv: "Det er en mærkedag i dansk tele- og digitaliseringspolitik" / Dansk Gartner-profil skifter til Combitech

Morgen-briefing: Cisco udskyder konference som følge af amerikanske uroligheder. Telenor får adgang til Norlys' fibernet. Dansk Erhverv: "Det er en mærkedag i dansk tele- og digitaliseringspolitik". Dansk Gartner-profil skifter til Combitech. Indisk it-gigant vil bringe stadionoplevelsen hjem i stuerne med virtual reality. NNIT er tæt på at være fuldtallig igen. Dansk DXC Technology-boss udgiver spændingsroman.

1 Industry 4.0 bygger på farlig forudsætning om tillid
Politiet geoblokerer adgang til danske coronahjemmesider grundet frygt for DDoS-angreb
Hitachi vil indføre fast hjemmearbejde som 'new normal'
Wipro ansætter ny topchef: Henter Capgemini-veteran
Morgen-briefing: 3 tilbagebetaler lønkompensation / 7N dropper udbytte til ejerne / Facebook-ansatte gennemfører virtuel udvandring/ Teleselskaber positivt overrasket over få konkurser blandt kunder / Danske Radiobotics modtager bevilling på 10 millioner
Hjemmearbejdets mange klimafordele understreger behovet for mere energivenlige data
2 Ugen i tech: Verdens største el-passagerfly går i luften – bruger strøm for 40 kroner / Så afsindig dyrt er Bang & Olufsens nye drømmefjernsyn / SpaceX mission lykkedes: Indleder en ny æra for kommerciel rumudforskning

mest debatterede artikler

Premium
TietoEvry og IBM lander ny omfattende mainframe-aftale og begraver stridsøksen
Nordens nye it-gigant TietoEvry og IBM begraver stridsøksen og dropper de anlagte sager mod hinanden. I stedet indgår de tidligere så stridende parter en ny omfattende samarbejdsaftale, der sender 180 IBM-medarbejdere til TietoEvry og 25 ansatte den anden vej. Se alle detaljerne her.
Computerworld
Forsvarsministeren overvejer at give dansk politi lov til at blokere for websites uden dommerkendelse
Forsvarsminister Trine Bramsen (S) vil diskutere muligheden for at give politiet mulighed for at blokere for websites uden dommerkendelse.
CIO
Podcast: Pandoras CIO Peter Cabello afslører sine tre vigtigste mål for digitaliseringen
Podcast, The Digital Edge: Hør Pandoras CIO Peter Cabello Holmberg fortælle om, hvordan et af verdens største smykkefirmaer arbejder med innovation og digitalisering af et traditionel offline salg, og hvordan Pandora udnytter data til at skabe en bedre kundeoplevelse.
Job & Karriere
10 spændende lederstillinger, som er ledige netop nu
Der er stadigvæk mange ledige it-job. Vi har fundet en række spændende lederstillinger, som du kan søge med det samme.
White paper
Mængden af skyggedata stiger voldsomt – få tips til hvordan du bekæmpe det
Moderne virksomheder er drevet af data. Men for at udnytte de data, skal de være tilgængelige for medarbejderne, kunderne og samarbejdspartnere – og det er bare de data, som it og virksomheden kender. For den eksplosive udvikling i cloud og data betyder også, at de fleste organisationer generer store mængder af ”skyggedata”, data som bliver delt, opbevaret og ofte glemt et sted i virksomhedens mange systemer. I dette whitepaper kan du derfor læse om omfanget af problemet med skyggedata i skyen samt få ideer til, hvordan du kan begrænse og beskytte det.