Professor Mogens Kühn Pedersen fra Institut for Informatik ved Copenhagen Business School og formand formand for Dansk Standards udvalg for OOXML er en blandt flere deltagere i en afsluttende høring om åbne dokumentstandarder med hovedvægten lagt på ODF. Foto: Torben Klint.

Åbne standarder på tærsklen til endelig afgørelse

Inden politikerne på Christiansborg beslutter sig i ODF/OOXML-debatten inviterer en varm fortaler for ODF til høring i Folketinget. Standard-veteranerne vil være på plads til høringen.

Inden politikerne på Christiansborg endnu engang sætter hinanden stævne fredag 29. januar for at diskutere og stemme om indførelsen af dokumentstandarderne ODF eller OOXML - eller begge formater - i den offentlige sektor, har et tidligere medlem af Folketinget inviteret alle interesserede parter til format-debat i Folketinget.

Det drejer sig om europaparlamentarikeren Morten Messerschmidt fra Dansk Folkeparti, som 22. januar, en uge inden dokumentafgørelsen i Folketingssalen, har indkaldt til en høring med fokus på ODF, som partiet flere gange offentligt har ytret støtte til.

"Høringen afholdes med henblik på at samle Folketingets partier om det rigtige valg af åbent dokumentformat," hedder det blandt andet i Dansk Folkepartis pressemeddelelse.

Programmet er stærkt præget af erfaringer med ODF i blandt andet Belgien og Holland samt i Lyngby-Taarbæk lommune og i Region Midtjylland, mens Microsoft også har fået lov til at kommer til orde for at advokere for et parløb mellem ODF og det Microsoft-initierede OOXML i det offentlige Danmark.

Veteranerne dukker op
Om debatten med vægten lagt på ODF vil flytte politiske stemmer inden den egentlige debat fredag 29. januar er yderst tvivlsomt.

Alligevel vil de to eneste it-politiske ordførere, der har været med fra starten af standarddiskussionerne i 2006, Michael Aastrup Jensen fra Venstre og Per Clausen fra Enhedslisten deltage i Morten Messerschmidts høring.

"Jeg har sat kryds i kalenderen, selv om denne sag efterhånden er ved at være godt belyst. Det må være en af længst levende politiske debatter i Danmark, og det siger ikke så lidt. Undervejes har vi jo været præsenteret for mange ekspert-rapporter, høringer og er blevet bombarderet med mails fra lobbyister," siger Michael Aastrup Jensen, der nedtoner betydningen af den efterfølgende afstemning ugen efter høringen.

"Vi skal 29. januar stemme om en tekst, en hensigtserklæring, der pålægger regeringen at handle inden for et givent antal måneder eller år. Det er ikke et egentligt beslutningsforslag," siger Michael Aastrup Jensen, som selv har været fortaler for et parløb mellem ODF og OOXML.

Han forklarer, at selve teksten vil blive udarbejdet af Folketingspartierne frem til selve afstemningen, der bliver afholdt ugen efter Morten Messerschmidts standard-høring.

Enhedslisten blæser til kamp mod monopolet
Også Enhedslistens Per Clausen vil varme op til selve afstemningen med ODF-høringen på næste fredag.

"Jeg forventer ikke at høre noget nyt, men forventer derimod, at vi kan lægge låg på sagen efter høringen," siger Per Clausen.

Det gør ikke det store indtryk på it-ordføreren fra Enhedslisten, at blandt andre den norske konkurrencestyrelse i november pegede på et parløb mellem ODF og OOXML i Norge for "ikke at komme til at satse på den forkerte hest."

"Både den norske og den danske konkurrencestyrelse kapitulerer jo på forhånd over for pengestærke Microsoft. Man kan jo ikke være sikker på, at OOXML ikke vinder på den lange bane, fordi Microsoft har mange ressourcer til at køre deres kampagne," siger Per Clausen.

"Vi må derfor som politikere gøre et fair forsøg på sammen med vores allierede at sikre, at vi får den bedste løsning," siger Per Clausen, som selv vil stemme for indførelsen af ODF som den eneste dokumentstandard i det offentlige Danmark.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Tieto Denmark A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital How To: Data og AI er fremtiden – men kan man overhovedet lykkes i det nye data-univers uden den rette dataplatform?

Det er svært at spå om fremtiden, men vi kan være sikre på, at den indeholder meget mere data og en langt større anvendelse af kunstig intelligens. På dette webinar sætter vi derfor fokus på, hvordan du som organisation får styr på alle data, og bliver klar til fremtiden.

30. oktober 2020 | Læs mere


Dell Talk: Cybersikkerhed skal gentænkes for at kunne imødegå fremtidige avancerede cybertrusler

Danske virksomheder er nødt til at gentænke cybersikkerheden for at kunne imødegå fremtidige cybertrusler, som vi hele tiden gøres opmærksomme på. I denne talk får du et indspark i, hvordan du som virksomhed kan gentænke cybersikkerheden ud fra både et operationelt og sikkerhedsmæssigt perspektiv.

30. oktober 2020 | Læs mere


IT Security 2020

Strategic IT Security 2020 will focus on the never-ending story about security and cyber-defense, and how you can defend your business and your customer’s data and information. Together with several leading experts and digital executives from all over the Nordic countries, this conference seeks to give you the best input to focus even more on cyber security in the future.

03. november 2020 | Læs mere


Premium
Digitalisering har været motoren: Landets største virksomheder har hævet produktiviteten med 10 milliarder kroner under corona
Corona-krisen har ført til øget produktivitet og en øget digital indsats. Ny undersøgelse dokumenterer sort på hvidt, at produktiviteten for en række virksomheder er øget under corona.
Computerworld
Det nye MitID er et tigerspring for bedre cybersikkerhed
Klumme: Det nye MitID er en enestående mulighed for et markant løft af it-sikkerheden i danske kommuner. Med baggrund i udfasningen af det nuværende NemID kan de samtidig forbedre og styrke deres it-systemers værn overfor cyberangreb.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Forebyg kritiske angreb med moderne autentifikation
Det er nemmest at forebygge kritiske cyberangreb, når medarbejderne kun tilgår data og systemer i sikkerhed bag firewall og øvrige sikkerhedsforanstaltninger. Virkeligheden er imidlertid, at medarbejderne – særligt siden foråret 2020 – i dramatisk stigende omfang arbejder hjemmefra, på alle tider af døgnet og fra enheder ejet af både dem selv og af virksomheden. Det sætter din sikkerhedsinfrastruktur under pres, og en af de mest effektive modforholdsregler er en moderne autentifikationsløsning, så kun rette vedkommende får adgang til forretningskritiske systemer og data. Det kan du læse mere om i denne hvidbog, som også går i dybden med, hvor, hvordan og under hvilke omstændigheder en sådan løsning kan indgå som et effektivt element i din samlede cybersikkerhedsindsats.