Artikel top billede

Apples Steve Jobs: Her er vores iPad

Opdateret: Steve Jobs har præsenteret Apples bud på en tablet-computer, iPad. Se billeder og video. Vil produktet komme til at definere fremtiden på det spirende tablet-marked?

Galleri: Se alle billederne af Apples iPad

Man kan mene meget om Apple og Steve Jobs, men uanset hvad må man tage hatten af for, at det californiske selskab gang på gang formår at få mere eller mindre en hel it-verden til at diskutere selskabets produkter.

Også selvom de endnu ikke eksisterer.

Det har i hvert fald været tilfældet i de seneste måneder med den tablet-computer, som topchef Steve Jobs i aftes endelig kunne løfte sløret for på et Apple-event i Yerba Buena Center i San Francisco.

"En ny enhed skal være bedre til browsing, e-mail, billeder, video, musik, spil, e-bøger. Problemet er, at netbooks ikke er bedre til noget som helst. Vi mener, at vi har noget, der er, og vi vil gerne vise det til jer i dag. Vi kalder den en iPad," sagde Steve Jobs fra scenen ifølge vores kolleger på amerikanske PCWorld, der var på stedet.

Forud for præsentationen er gået måneders rygte-skriverier - ikke mindst på diverse teknologi-blogs - om produktet; Hvordan vil det komme til at se ud? Hvad vil det koste? Og kommer det til at hedde iSlate, iPad, iTablet eller noget helt fjerde?

Det kunne Steve Jobs afsløre under event-overskiften "come see our newest creation."

Her er den så

iPad, som Apples bud på en tablet altså hedder, har en 9,7 tommer touch-skærm, en vægt på 680 gram og en påstået batterilevetid på 10 timer.

Den vil kunne fås i versioner med 16, 32 og 64 GB flash-storage, og processoren er på 1 gigahertz.

iPad har både WiFi og Bluetooth i de første versioner, der vil ramme markedet allerede i næste måned. 3G-versioner vil følge kort tid efter, meddeler Apple. WiFi-versionen vil koste fra 499 dollars, cirka 2.700 danske kroner.

Her er et par billeder af iPad:

500

500

500

iPad vil ifølge PCWorld uden videre kunne køre de applikationer, der er lavet til iPhone. Samtidig ser det ud til, at den vil blive en oplagt 3D-spilkonsol, ligesom iPhone også allerede er blevet.

Den nye tablet køre det samme styresystem som iPhone, men i en tilpasset udgave.

Præcis som på iPhone er det muligt at skrive på et fuldt QWERTY-tastatur via touch-skærmen, men på iPad'en har tastaturet naturligvis en mere behagelig størrelse. Desuden vil der sopm tilbehør kunne købes en docking-station med tilhørende fysisk keyboard.

Æblet stjæler al opmærksomheden

Galleri: Se alle billederne af Apples iPad

Apple blev stiftet tilbage i april 1976 i Cupertino, Califonien, hvor selskabet fortsat har hovedkontor.

I de første mange år var det primært computere og software, der var Apples forretning, men i det seneste årti har også iPod og iPhone føjet sig til produktporteføljen.

Når det netop lancerede tablet-produkt har tiltrukket sig så stor opmærksom, allerede inden det var lanceret, skyldes det ikke mindst, at tidligere Apple-lanceringer af nye produkter har vist, at Apple - uanset om det er fortjent eller ej - er firmaet, der som ingen andre kan sparke gang i nye teknologier og markeder.

Også selvom det var andre virksomheder, der kom først.

Eksempler på det er iPod'en, der langt fra var den første MP3-afspiller, iTunes, der på ingen måder var den første medieafspiller til computere, og iPhone, der i 2007 rystede godt og grundigt op i mobilindustrien, selvom firmaer som Nokia og Motorola allerede havde produceret mobiltelefoner i flere årtier.

Om det også bliver tilfældet med den nye tablet, vides endnu ikke, men rent PR-mæssigt har Steve Jobs allerede givet Microsofts Steve Ballmer, der præsenterede en tablet på CES tidligere på måneden, baghjul.

500

Steve Ballmer kunne præsentere en "slate" fra HP, der kører Windows 7, allerede for flere uger siden. Men det er Steve Jobs og Apple, de fleste har ventet på. (Foto: Microsoft)

Den helt særlige hype omkring Apples produkter er en af de primære årsager til, at selskabet i det seneste årti har reddet på en bølge af succes.

I 2009 formåede selskabet - til trods for den værste økonomiske krise i mands minde - at øge årsresultatet med 18 procent og levere det bedste kvartalsregnskab i virksomhedens historie.

Analytiker tvivler på markedspotentialet

Galleri: Se alle billederne af Apples iPad

Selvom Steve Jobs og Apple i de kommende dage kan sole sig i pressens blitzlys, så er det uvist, om tablet'en rent faktisk bliver en kommerciel succes på niveau med Mac-, iPhone- og iPod-produkterne.

Allerede i 2001, i forbindelse med åbningen af Comdex-messen i Las Vegas, kunne Microsoft-stifter Bill Gates annoncere sin tablet-vision.

"Det er en pc stort set uden begrænsninger, og inden for fem år forudser jeg, at det vil være den mest populære form for pc, der bliver solgt i Amerika," udtalte Bill Gates dengang - en forudsigelse, der bestemt ikke holdt stik.

Nu skal Apples produkt så vurderes af forbrugerne, og spørger man IDC-analytiker Anders Elbak, er tablet-markedets succes langt fra garanteret på forhånd.

"Jeg mener stadig, at der er risiko for, at behovet måske ikke er så stort. Hvorfor skal alle dem, der har købt en netbook det seneste år, købe sådan en her også," udtalte Anders Elbak for nylig til Computerworld.

"Hvis man har en pc derhjemme, en netbook i tasken og en smartphone i lommen, hvor skal man så lige gøre af en tablet? Jeg tror ikke, at man skal forvente noget stort. Det er ikke noget, der udkonkurrerer de øvrige platforme," lød det fra Anders Elbak.

Hvor stort bliver markedet?

Han vurderer, at tablet-pc'erne, hvis de klarer sig godt, måske kan nå op på omkring 10 procent af de samlede marked for pc'er, netbooks og smartphones.

Deloitte vurderede for nylig, at markedet for tablet-computere vil kunne omsætte for omkring fem milliarder kroner på verdensplan om året.

På Gartners berømte hype cycle fra 2009 er tablet-pc'erne placeret på det modenheds-niveau, hvor de værste opskruede forventninger er overstået, og produkt-kategorien er klar til at få et egentligt gennembrud.

500

Her kan du se, hvordan Gartner vurderer tablet-markedets modenhed. Klik på billedet for stor størrelse.

At dømme ud fra lanceringerne på dette års CES, bliver spørgsmålet da heller ikke, om 2010 bliver året, hvor tablet-pc'erne kommer, men snarere i hvilken grad de kommer.

Bliver der tale om et niche-fænomen eller et mainstream-produkt?

Video: Se Steve Jobs' præsentation af iPad

(Video er blevet fjernet)

Galleri: Se alle billederne af Apples iPad
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Tieto Denmark A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

23. august 2022 | Læs mere


Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

25. august 2022 | Læs mere


CIO Trends 2022: Sådan arbejder de dygtigste CIOs med ledelse, organisation og strategi

Sparringspartner, forretningsudvikler, projektleder, evangelist, strateg og ikke mindst chef. CIO-rollen er under voldsom forandring – hvor især ledelses- og strategidelen får stadig større plads i de komplekse it-organisationer.

30. august 2022 | Læs mere


CIO
Stort CIO-interview: Lemvigh-Müllers milliard-omsætning er blevet digital