Artikel top billede

SAP efter chefskifte: Enorme forandringer venter

SAP rydder op i organisationen og er i gang med at trimme hele selskabet til det dramatiske skifte, der ifølge formand Hasso Plattner er undervejs i hele it-branchen.

Vi står overfor et dogmeskifte i it-branchen. Sådan lyder det fra bestyrelsesformanden for den tyske it-kæmpe SAP, Hasso Plattner, efter selskabet har sat den hidtidige administrerende direktør, Leo Apotheker, på porten og trukket danskeren Jim Hagemann Snabe og amerikaneren Bill McDermott ind som ny topchef-duo.

"Vi står over enorme forandringer og et dramatisk skifte. De seneste år har der været fokus på de små computere som netbooks og smartphones, men i de kommende år vil de kæmpestore systemer komme i fokus," siger Hasso Plattner.

"Vi vil se enorme it-systemer, der skal håndtere meget store mængder data i takt med, at cloud computing for alvor tager fart. Vi vil se, at mobile apparater bliver de førende terminaler, og det vil være katastrofalt, hvis man som it-selskab i en tid som denne fokuserer på vedligehold af eksisterende systemer. Det kunne blive selskabets undergang. I stedet skal vi storme afsted på innovations-bølgen så voldsomt, vi kan," siger han.

Vil kun kigge fremad

Hasso Plattner, der er medstifter af SAP og blandt Tysklands absolutte erhvervs-spidser, afviser blankt at komme ind på den nøjagtige grund til, at selskabet har trukket i nødbremsen og undladt at forlænge Leo Apothekers kontrakt.

"Jeg vil nu kun kigge fremad," siger han.

Du kan imidlertid se nogle af de mest sandsynlige grunde her.

Den magtfulde bestyrelsesformand medgiver dog, at SAP er inde i en forandringsperiode, hvor det fremtidige fokus i meget stor grad skal være på tre søjler, nemlig innovation, indtjening og vækst.

Det kræver en organisations-ændring, der kan understøtte dette fokus, lyder det fra bestyrelsesformanden.

"Vi skærer dybt i organisationens mellemlag og indfører langt mere agile produktions-team, så vi kan reagere langt hurtigere, når der er brug for at tage kritiske beslutninger," siger han

Rasende kunder

Det er også denne fritskrabning for fedt og flæsk i organisationen, der har kostet den nordiske topchef, Karen Nielsen, jobbet, ligesom også den tidligere mangeårige direktør for den danske forretning, Kenneth Mandrup, for nylig har forladt selskabet.

SAP har været under hård beskydning fra en række af selskabets kunder, efter selskabet i sommer hævede licenspriserne. Efter en regulær proteststorm bed SAP til sidst i det sure æble og droppede planerne.

I dag siger Hasso Plattner, at selskabet begik en fejl, og at han dengang støttede Leo Apotheker i planerne.

"Det er desværre bare sådan, at det er topchefen, der tager skraldet for den slags ting," siger han.

Hasso Plattner afviser, at denne sag, der har kostet SAP store mængder goodwill, har haft nogen indflydelse på Leo Apothekers exit.

"Leo [Apotheker] og Henning [Kagermann] gjorde det rigtige og hamrede bremserne i og havde mod til at skære dybt i selskabet, da det var nødvendigt," siger han.

"Nu vil vi gøre alt for at gøre SAP til et lykkeligt selskab i balance og med vækst og solide marginer. Profit er alting," siger Hasso Plattner.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Tieto Denmark A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning 2022: Sæt data på den strategiske dagsorden

Lær hvordan du tænker automatisering, data og digitalisering ind i dagligdagen, over for kunderne og hvordan du får skabt ny forretning.

31. maj 2022 | Læs mere


Sådan gør du din forsyningskæde mere robust

Vi sætter fokus på standardværktøjer og tillægsløsninger til Microsoft Dynamics 365 FO i produktionsvirksomheder, som vil planlægge og drive en effektiv supply chain.

31. maj 2022 | Læs mere


Kom hackerne i forkøbet: Sådan gør du din cybersikkerhed kampklar

Kom hackerne i forkøbet. Eksperter deler de bedste erfaring til, hvordan du øger din cybersikkerhed.

01. juni 2022 | Læs mere


CIO
Årets CIO 2022: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?