Artikel top billede

Erik Bonnerup (tv), formand for Højhastighedskomiteen, mener ikke, at tilslutningspligt passer ind i et frit telemarked. Foto: Søren Hytting. (Foto: Fotograf Søren HyttingRavnsborggade 19 Bagh 12200 København KMail·fotograf@hytting.dkMobil +45 2093 0513 / Søren Hytting)

Dit tvungne antennebidrag kan snart være fortid

Højhastighedskomiteen anbefaler, at tv- og bredbåndsbrugere får frit valg, selvom de bor i et område med tilslutningspligt til en antenneforening.

Flere steder i landet er borgere i dag forpligtet til at betale et bidrag til den lokale antenneforening. Herfra får borgerne leveret tv og bredbånd.

Men det skal være slut med tilslutningspligten, anbefaler videnskabsminister Helge Sanders (V) højhastighedskomité.

"Endelig kan der i kommunerne tages skridt til at fremme konkurrencen mellem forskellige typer infrastruktur ved at fjerne de bindinger, der i dag er på bidrag til antenneforeninger," skriver komiteens 15 medlemmer i deres rapport og fortsætter:

"Der bør tages skridt til at ophæve tilslutningspligten til antenneforeninger, så der kan sikres konkurrence, og forbrugerne frit kan vælge bredbåndsudbyder."

Rapporten, der bærer titlen "Danmark som højhastighedssamfund", er i øjeblikket i høring. Ifølge komiteens formand, Erik Bonnerup, strider bindinger i antenneforeninger imod et frit valg til forbrugerne.

"Vi har i komiteen hele vejen igennem gået ind for en markedsbaseret udvikling, og derfor skal det også være frivilligt at koble sig på i en antenneforening," siger Erik Bonnerup.

Komiteen blev lokket til det

Landsformanden for Forenede Danske Antenneanlæg, Poul Juul, fortæller til Computerworld, at han ser forslaget fra komiteen som et resultat af lobbyarbejde fra fiberbranchen, og omfanget er minimalt, vurderer han.

"Det der er noget ubetydningsfuldt gas, som fiberselskaberne og Dansk Energi har lokket komiteen og andre med på," siger Poul Juul.

Den påstand afviser formanden for komiteen.

"Jeg kan helt afvise, at der har været tale om nogen former for pres," siger Erik Bonnerup.

Han uddyber, at hvis der var uenighed, så ville det have udløst en mindretalsudtalelse, som det var tilfældet, da komiteen blev splittet i spørgsmålet om en målsætning for bredbåndshastigheder.

"Mindretalsudtalelsen viser netop, at komiteen har haft lidt forskellige synspunkter, og det har så ført til en mindretalsudtalelse. Og hvis man ikke havde været helt enige om det her, så havde der også været en mindretalsudtalelse i forhold til det," fortæller Erik Bonnerup.

Anbefalingerne fra Højhastighedskomiteen er i høring frem til 5. marts.

Computerworld følger i kommende artikler op på Højhastighedskomiteens anbefaling.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere