Artikel top billede

Erik Bonnerup (tv), formand for Højhastighedskomiteen, mener ikke, at tilslutningspligt passer ind i et frit telemarked. Foto: Søren Hytting.

Dit tvungne antennebidrag kan snart være fortid

Højhastighedskomiteen anbefaler, at tv- og bredbåndsbrugere får frit valg, selvom de bor i et område med tilslutningspligt til en antenneforening.

Flere steder i landet er borgere i dag forpligtet til at betale et bidrag til den lokale antenneforening. Herfra får borgerne leveret tv og bredbånd.

Men det skal være slut med tilslutningspligten, anbefaler videnskabsminister Helge Sanders (V) højhastighedskomité.

"Endelig kan der i kommunerne tages skridt til at fremme konkurrencen mellem forskellige typer infrastruktur ved at fjerne de bindinger, der i dag er på bidrag til antenneforeninger," skriver komiteens 15 medlemmer i deres rapport og fortsætter:

"Der bør tages skridt til at ophæve tilslutningspligten til antenneforeninger, så der kan sikres konkurrence, og forbrugerne frit kan vælge bredbåndsudbyder."

Rapporten, der bærer titlen "Danmark som højhastighedssamfund", er i øjeblikket i høring. Ifølge komiteens formand, Erik Bonnerup, strider bindinger i antenneforeninger imod et frit valg til forbrugerne.

"Vi har i komiteen hele vejen igennem gået ind for en markedsbaseret udvikling, og derfor skal det også være frivilligt at koble sig på i en antenneforening," siger Erik Bonnerup.

Komiteen blev lokket til det

Landsformanden for Forenede Danske Antenneanlæg, Poul Juul, fortæller til Computerworld, at han ser forslaget fra komiteen som et resultat af lobbyarbejde fra fiberbranchen, og omfanget er minimalt, vurderer han.

"Det der er noget ubetydningsfuldt gas, som fiberselskaberne og Dansk Energi har lokket komiteen og andre med på," siger Poul Juul.

Den påstand afviser formanden for komiteen.

"Jeg kan helt afvise, at der har været tale om nogen former for pres," siger Erik Bonnerup.

Han uddyber, at hvis der var uenighed, så ville det have udløst en mindretalsudtalelse, som det var tilfældet, da komiteen blev splittet i spørgsmålet om en målsætning for bredbåndshastigheder.

"Mindretalsudtalelsen viser netop, at komiteen har haft lidt forskellige synspunkter, og det har så ført til en mindretalsudtalelse. Og hvis man ikke havde været helt enige om det her, så havde der også været en mindretalsudtalelse i forhold til det," fortæller Erik Bonnerup.

Anbefalingerne fra Højhastighedskomiteen er i høring frem til 5. marts.

Computerworld følger i kommende artikler op på Højhastighedskomiteens anbefaling.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Edgemo A/S
Salg af hardware, software, konsulentydelser og services inden for virtualiseret infrastruktur, cloud, datacenteret og unified communication.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Årets CISO 2021

I både offentlige og private organisationer er der behov for at uddanne, rekruttere og fastholde de bedste it-sikkerhedsfolk, fordi sikkerhedsudfordringerne konstant forandres. Derfor sætter vi fokus på best practice inden for it-sikkerhed, og vi vil samtidig fremhæve de personer i Danmark, der gør et ekstra stykke arbejde for at styrke den digitale sikkerhed. Vi hylder derfor årets CISO 2021 på denne konference.

05. oktober 2021 | Læs mere


Dynamics Excellence Day 2021 - indblik, best practice og øget værdi

Med Microsoft Dynamics 365 er Microsoft rykket mod skyen og har fuld integration til både Dynamics, CRM, Office 365, Power BI og Cortana. Det giver utrolig mange muligheder, hvis du griber det rigtigt an. Vi sætter fokus på værdiskabelse og forbedring for både nuværende og nye Dynamics-brugere.

07. oktober 2021 | Læs mere


CISO Trends 2021: Sikkerhed, trusler og strategi

Vi kan ikke komme uden om, at CISO'ens rolle bliver mere og mere markant i de fleste organisationer grundet det evigt omskftelige trusselsbillede. It-sikkerhed er forlængst blevet en forretningskritisk disciplin, hvor dele af og hele organisationer kan blive lagt ned af at enkelt angreb. Derfor ser vi nærmere på det overordnede trusselsbillede, og hvordan CISO'erne konstant skal være på vagt over for nye trusler.

12. oktober 2021 | Læs mere