Artikel top billede

Erik Bonnerup (tv), formand for Højhastighedskomiteen, mener ikke, at tilslutningspligt passer ind i et frit telemarked. Foto: Søren Hytting.

Dit tvungne antennebidrag kan snart være fortid

Højhastighedskomiteen anbefaler, at tv- og bredbåndsbrugere får frit valg, selvom de bor i et område med tilslutningspligt til en antenneforening.

Flere steder i landet er borgere i dag forpligtet til at betale et bidrag til den lokale antenneforening. Herfra får borgerne leveret tv og bredbånd.

Men det skal være slut med tilslutningspligten, anbefaler videnskabsminister Helge Sanders (V) højhastighedskomité.

"Endelig kan der i kommunerne tages skridt til at fremme konkurrencen mellem forskellige typer infrastruktur ved at fjerne de bindinger, der i dag er på bidrag til antenneforeninger," skriver komiteens 15 medlemmer i deres rapport og fortsætter:

"Der bør tages skridt til at ophæve tilslutningspligten til antenneforeninger, så der kan sikres konkurrence, og forbrugerne frit kan vælge bredbåndsudbyder."

Rapporten, der bærer titlen "Danmark som højhastighedssamfund", er i øjeblikket i høring. Ifølge komiteens formand, Erik Bonnerup, strider bindinger i antenneforeninger imod et frit valg til forbrugerne.

"Vi har i komiteen hele vejen igennem gået ind for en markedsbaseret udvikling, og derfor skal det også være frivilligt at koble sig på i en antenneforening," siger Erik Bonnerup.

Komiteen blev lokket til det

Landsformanden for Forenede Danske Antenneanlæg, Poul Juul, fortæller til Computerworld, at han ser forslaget fra komiteen som et resultat af lobbyarbejde fra fiberbranchen, og omfanget er minimalt, vurderer han.

"Det der er noget ubetydningsfuldt gas, som fiberselskaberne og Dansk Energi har lokket komiteen og andre med på," siger Poul Juul.

Den påstand afviser formanden for komiteen.

"Jeg kan helt afvise, at der har været tale om nogen former for pres," siger Erik Bonnerup.

Han uddyber, at hvis der var uenighed, så ville det have udløst en mindretalsudtalelse, som det var tilfældet, da komiteen blev splittet i spørgsmålet om en målsætning for bredbåndshastigheder.

"Mindretalsudtalelsen viser netop, at komiteen har haft lidt forskellige synspunkter, og det har så ført til en mindretalsudtalelse. Og hvis man ikke havde været helt enige om det her, så havde der også været en mindretalsudtalelse i forhold til det," fortæller Erik Bonnerup.

Anbefalingerne fra Højhastighedskomiteen er i høring frem til 5. marts.

Computerworld følger i kommende artikler op på Højhastighedskomiteens anbefaling.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
EU forbereder stor satsning: Disse banebrydende teknologier skal gøre Europa til verdens første CO2-neutrale kontinent
Rene teknologier er nøgleordet i EUs nye grønne klimapagt. Se her hvilke teknologier, der konkret skal redde os ud af CO2-overforbruget inden 2050.
Computerworld
Gigantisk kollektivt nedbrud rammer flere internationale hjemmesider
Igen var flere internationale hjemmesider ude af drift. En fejl ramte over 50 af de største internationale websites tordag aften. Se alle detaljer on nedbruddet her.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
White paper
Er det nu? Eller skal vi vente? Optimér udskiftning af servere i koncernen
Denne analyse giver dig svar på, hvordan du rammer ”the sweet spot”, der sikrer maksimal udnyttelse af eksisterende hardware i koncernens IT-miljø, inden du skifter til nye servere.