Rapport: Hvert femte it-udbud bryder reglerne

Danske myndigheder brød i 2009 reglerne i knap hver femte udbud. Overtrædelserne sker på trods af Konkurrencestyrelsens tidligere indskærpelser.

De danske myndigheder bryder på stribe udbudsreglerne. Det fremgår af en rapport fra CEDI (Center For Digital Forvaltning, red.).

"Det samlede billede for både stat, regioner og kommuner er således fortsat, at en hel del myndigheder undlader at oplyse om udfaldet af et annonceret udbud," fremgår det af rapporten.

Faktisk blev der ikke offentliggjort en afgørelse i knap hvert femte udbud i 2009.

Overtrædelserne sker på trods af, at de offentlige myndigheder ifølge artikel 35 i EU's udbudsdirektiv, er forpligtet til at offentliggøre udbudsafgørelser, skriver CEDI i rapporten.

Dertil kommer, at Konkurrencestyrelsen tidligere har indskærpet over for myndighederne, at det skal ske.

Tidligere økonomi- og erhvervsminister Bendt Bendtsen (K) blev i 2006 kaldt i samråd i Folketingets Erhvervsudvalg med henblik på at redegøre for, hvad regeringen agtede at gøre for at rette op på den manglende åbenhed.

Ved den lejlighed understregede ministeren, at Konkurrencestyrelsen samme år havde indført en elektronisk rykkerprocedure til alle udbydere, der ikke indsender kontraktoplysningerne inden en vis frist.

I 2009 var de statslige og regionale myndigheder de værste syndere.

Problemet med lukketheden ridser CEDI selv op i rapporten: "Det går ud over gennemsigtigheden i de pågældende anskaffelsesforretninger."

Summen oplyses heller ikke
Udover offentliggørelsen af de manglende afgørelser, kritiseres de offentlige myndigheder i rapporten også for ikke at oplyse kontraktsummer i de offentliggjorte udbudsafgørelser.

I 56 ud af 123 offentliggjorte udbudsafgørelser - svarende til knap 46 procent - er kontraktens sum således ikke offentliggjort, og andelen er desværre stærkt stigende.

"Hvor den for tre år siden kun udgjorde en tredjedel af samtlige afgørelser, er det nu næsten halvdelen af alle afgørelser, der ikke anfører kontraktsummen," står der i rapporten.

I forhold til tidligere år går det dog langsomt frem med selve offentliggørelsen af resultaterne af udbud. I 2008 var det 20 procent af resultaterne af udbuddene, der blev hemmeligholdt, men året før hele 31 procent.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Tieto Denmark A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital How To: Data og AI er fremtiden – men kan man overhovedet lykkes i det nye data-univers uden den rette dataplatform?

Det er svært at spå om fremtiden, men vi kan være sikre på, at den indeholder meget mere data og en langt større anvendelse af kunstig intelligens. På dette webinar sætter vi derfor fokus på, hvordan du som organisation får styr på alle data, og bliver klar til fremtiden.

30. oktober 2020 | Læs mere


Dell Talk: Cybersikkerhed skal gentænkes for at kunne imødegå fremtidige avancerede cybertrusler

Danske virksomheder er nødt til at gentænke cybersikkerheden for at kunne imødegå fremtidige cybertrusler, som vi hele tiden gøres opmærksomme på. I denne talk får du et indspark i, hvordan du som virksomhed kan gentænke cybersikkerheden ud fra både et operationelt og sikkerhedsmæssigt perspektiv.

30. oktober 2020 | Læs mere


IT Security 2020

Strategic IT Security 2020 will focus on the never-ending story about security and cyber-defense, and how you can defend your business and your customer’s data and information. Together with several leading experts and digital executives from all over the Nordic countries, this conference seeks to give you the best input to focus even more on cyber security in the future.

03. november 2020 | Læs mere


Premium
Skal du tage en Pro eller ej? Sådan vælger du imellem iPhone 12 og 12 Pro
Apples to iPhone-nyheder minder overraskende meget om hinanden. Der er dog væsentlige forskelle, som du skal være opmærksom på, når du vælger.
Computerworld
Det nye MitID er et tigerspring for bedre cybersikkerhed
Klumme: Det nye MitID er en enestående mulighed for et markant løft af it-sikkerheden i danske kommuner. Med baggrund i udfasningen af det nuværende NemID kan de samtidig forbedre og styrke deres it-systemers værn overfor cyberangreb.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Sådan grundlægger du en datacenterstrategi
Covid-19 understregede behovet for at kunne administrere datacentret på afstand – og for at lade virksomhedens øvrige medarbejdere løse endnu flere opgaver hjemmefra. Det har givet en lang række erfaringer, som kan komme din organisation til gavn på jeres videre digitale rejse. Herunder om, hvordan man optimerer forbindelsen mellem applikationer og data – og om, hvordan man målrettet placerer specifikke workloads, hvor det giver den største forretningsmæssige værdi. Det kan du læse meget mere om i denne hvidbog.