Rapport: Hvert femte it-udbud bryder reglerne

Danske myndigheder brød i 2009 reglerne i knap hver femte udbud. Overtrædelserne sker på trods af Konkurrencestyrelsens tidligere indskærpelser.

De danske myndigheder bryder på stribe udbudsreglerne. Det fremgår af en rapport fra CEDI (Center For Digital Forvaltning, red.).

"Det samlede billede for både stat, regioner og kommuner er således fortsat, at en hel del myndigheder undlader at oplyse om udfaldet af et annonceret udbud," fremgår det af rapporten.

Faktisk blev der ikke offentliggjort en afgørelse i knap hvert femte udbud i 2009.

Overtrædelserne sker på trods af, at de offentlige myndigheder ifølge artikel 35 i EU's udbudsdirektiv, er forpligtet til at offentliggøre udbudsafgørelser, skriver CEDI i rapporten.

Dertil kommer, at Konkurrencestyrelsen tidligere har indskærpet over for myndighederne, at det skal ske.

Tidligere økonomi- og erhvervsminister Bendt Bendtsen (K) blev i 2006 kaldt i samråd i Folketingets Erhvervsudvalg med henblik på at redegøre for, hvad regeringen agtede at gøre for at rette op på den manglende åbenhed.

Ved den lejlighed understregede ministeren, at Konkurrencestyrelsen samme år havde indført en elektronisk rykkerprocedure til alle udbydere, der ikke indsender kontraktoplysningerne inden en vis frist.

I 2009 var de statslige og regionale myndigheder de værste syndere.

Problemet med lukketheden ridser CEDI selv op i rapporten: "Det går ud over gennemsigtigheden i de pågældende anskaffelsesforretninger."

Summen oplyses heller ikke
Udover offentliggørelsen af de manglende afgørelser, kritiseres de offentlige myndigheder i rapporten også for ikke at oplyse kontraktsummer i de offentliggjorte udbudsafgørelser.

I 56 ud af 123 offentliggjorte udbudsafgørelser - svarende til knap 46 procent - er kontraktens sum således ikke offentliggjort, og andelen er desværre stærkt stigende.

"Hvor den for tre år siden kun udgjorde en tredjedel af samtlige afgørelser, er det nu næsten halvdelen af alle afgørelser, der ikke anfører kontraktsummen," står der i rapporten.

I forhold til tidligere år går det dog langsomt frem med selve offentliggørelsen af resultaterne af udbud. I 2008 var det 20 procent af resultaterne af udbuddene, der blev hemmeligholdt, men året før hele 31 procent.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Fuel your IT with the best-kept secret in IBM

It takes massive computing power to accurately calculate weather forecasts – and to secure that people and businesses are able to access detailed information about whether it is going to rain, shine, storm, or snow. In this seminar, you will have the chance to hear the British Met Office describe how they do exactly that.

28. januar 2021 | Læs mere


Sandheden om Schrems II – erhvervslivets nye Cuba-krise

Konsekvenserne af Schrems II kan meget vel gå hen og blive en af de største udfordringer for danske virksomheder i 2021. Så tjek ind på denne onlinebriefing, hvor den hemmelige Schrems II gæst, ComplyCloud og Datatilsynet giver dig indsigt i, hvad dommen i virkeligheden handler om, og hvilke menneskelige hensyn der ligger bag.

29. januar 2021 | Læs mere


Premium
Test: Kæmpestort gaming-headset er perfekt til dine lange Teams-møder - men har også nogle besværligheder
Længe før vi andre blev slået hjem til hjemmekontorets endeløse webmøder har gamerne gennemskuet behovet for komfortabelt grej. Så vi tog danske EPOS top gamingheadset med på arbejde. Læs testen her.
Computerworld
Biden sender skjult besked til kode-folket: "Hvis du læser dette, har vi brug for din hjælp”
En stående invitation er blevet opdaget i kildekoden på Det Hvide Hus' hjemmeside. Men den er kun til de eksperter, der selv kan finde den.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
White paper
Fri medarbejdermobilitet - med digital bodyguard
Om at gå fra adgangsstyring på personniveau til adgangsstyring på desktopniveau. I takt med at flere og flere medarbejdere arbejder remote og logger på jeres systemer og netværk uden for virksomhedens sikkerhedsværn, risikerer de at efterlade døren til forretningen på klem. Dermed bliver endpoints som pc’ere, Mac’s og servere et oplagt mål for hackere, som vil ind i virksomhedens infrastruktur. I blandt sker det også, at medarbejdere udnytter deres privilegerede adgangsrettigheder til skadelige formål. Det er derfor mere aktuelt end nogensinde at rette opmærksomheden mod jeres endpoints og de rettigheder, der ligger her.