Artikel top billede

(Foto: Lene Sekjær)

Intel: 2012 bliver et stort år for WiMAX

Den næste version af den mobile bredbånds-standard WiMAX vil blive udrullet fra 2012 og lover væsentlige hastighedsforbedringer.

Computerworld News Service: Chipgiganten Intel, der er en stor støtte bag tiltaget om at levere mobilt bredbånd via WiMAX til internetbrugere verden over, forventer, at den næste store version af teknologien vil blive udrullet fra 2012.

"Arbejdet på den nye standard vil være færdigt ved slutningen af i år," siger Rama Shukla, der er vice president og WiMAX-direktør hos Intel, under en pressekonference i Taipei.

Den nye Mobile WiMax-standard, 802.16m, vil erstatte 802.16e og tilbyde langt højere download- og upload-hastigheder. Den nye teknologi vil ifølge Intels data give brugerne en download-hastighed på op til 170 megabit per sekund og en upload-hastighed på op til 90 megabit per sekund, og vil være fuldt bagud-kompatibel med 802.16e.

Brugerne vil være i stand til at benytte forbindelsesstandarden selv ved rejsehastigheder på op til 350 kilometer i timen, fortæller Shukla.

Nuværende WiMAX-netværksoperatører tilbyder service-løsninger med download på 16 megabit per sekund og upload på fire megabit per sekund på 802.16e-netværk.

Konkurrerer på hastighed for at fastholde kunder

Det globale antal af WiMAX-abonnenter i år vurderes til at ligge på mellem seks og 10 millioner ført an af USA, Rusland og Japan. De fleste af disse brugere vil benytte WiMAX til internetforbindelse til bærbare.

"Vi iagttager et meget stærkt momentum inden for bærbare pc'er i dag," siger Rama Shukla.

Den tidligere 802.16d-version af WiMAX kaldes ikke "Mobile" WiMAX, da den var lavet til stationære enheder i stedet for bærbare enheder såsom håndholdte smartphones eller bærbare i eksempelvis et tog, der er i fart.

WiMAX konkurrerer med andre mobiltelefon-baserede trådløse standarder såsom HSPQ (high speed packet access) og LTE (long term evolution) om de trådløse data-tjenester. WiMAX har på nuværende tidspunkt den ulempe, at der mange steder først nu er ved at blive udrullet netværk, og at standarden endnu ikke dækker en væsentlig del af kloden til forskel for de normale mobilnetværk, der dækker meget af jordens befolkning.

I eksempelvis Taiwan dækker WiMAX-leverandøren Vmax Telecom kun Taipei, men virksomhedens netværk rækker ikke udover hovedstaden. Samtidig tilbyder øens største teleselskab, Chunghwa Telecom, HSPA i hele Taiwan.

WiMAX lover fremtidige download- og upload-hastigheder, der er væsentligt højere end hastighederne over det normale mobilnetværk, men andre dele af mobilindustrien arbejder hårdt på at øge ydelsen for at fastholde sine fordele.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere