Tidligere Sun-topchef: Apples Steve Jobs truede mig

Suns tidligere topchef, Jonathan Schwartz, fortæller nu alt det i historien om Sun, der ikke tidligere er kommet frem i lyset.

Computerworld News Service: Den tidligere koncernchef fra Sun Microsystems, Jonathan Schwartz, benytter nu sin personlige blog med den provokerende titel "What I couldn't say..." til at dele noget it-sladder og fortælle sin side af historien om, da solen gik ned for Sun.

Han har allerede hentydet til sine planer om at skrive en bog, og et nyt blogindlæg antyder, at der faktisk er en afslørende bog på vej.

"Jeg føler med Google - Steve Jobs truede også med at sagsøge mig," skriver Jonathan Schwartz, der tilsyneladende her hentyder til Apples patent-søgsmål mod HTC, som producerer Googles smartphone, Nexus One.

Jonathan Schwartz fortæller, at han i 2003 kun lige havde løftet sløret for Suns Linux-desktop, Project Looking Glass, da Jobs ringede ham op for at hævde, at Suns grafik "trampede henover" Apples IP-rettigheder.

Hvis Sun forsøgte at kommercialisere teknologien, truede Jobs ham ifølge Schwartz med ordene "så sagsøger jeg dig".

Som Jonathan Schwartz fortæller historien, reagerede han på denne henvendelse ved at minde Jobs om Suns betydelige arsenal af styresystems-relaterede patenter.

"Det lukkede munden på Steve," skriver Schwartz.

Et senere møde med Bill Gates og Steve Ballmer endte ifølge Schwartz på lignede vis. Duoen fra Microsoft, der på daværende tidspunkt var henholdsvis virksomhedens koncernchef og direktør, var fløjet til Silicon Valley for at mødes med Suns ledelse.

"Da vi havde sat os i vores konferencerum i Menlo Park, sprang Bill henover småsnakken og gik direkte til sagen: Microsoft ejer markedet for kontorprogrammer, og man kan se vores patenter overalt i OpenOffice," skriver Schwartz.

OpenOffice er den pakke af open source-kontorprogrammer, som Sun har støttet kraftigt som et alternativ til Microsoft Office.

"Bill fremsatte her en lidt mere sofistikeret variant af den trussel, som Steve var kommet med, men han havde en anden løsning i tankerne," skriver Schwartz.

Gates tilbød Sun en patentlicens.

"Det var kodesprog for, 'vi forsvinder, hvis du betaler os en licensafgift for hver eneste download' - den digitale version af beskyttelsespenge til gangstere."

Microsoft afviser, at kommentere på Schwartz' indlæg, og Apple har ikke svaret på en henvendelse via e-mail.

Den tidligere chef for Sun har holdt lav profil, siden Oracle offentliggjorde sine planer om at købe Sun for næsten et år siden. Men han er tilsyneladende fast besluttet på at fortælle sin side af historien om, da solen gik ned for Sun; et fald, der af visse er blevet forklaret med et aftagende Unix-marked, mens andre siger, at dårlige beslutninger fra Schwartz's side bærer skylden.

Mens blogindlægget mest af alt giver et indblik i, hvordan de store virksomheder bruger deres patenter i indbyrdes magtkampe, ser det ud til, at fremtidige indlæg vil begynde at genfortælle historien om Sun.

"Jeg synes, at jeg har sagt stort set alt, jeg kunne sige som CEO af Sun Microsystems," skriver Schwartz i sin blogs "Om"-sektion.

"Det der er mere interessant, er, hvad jeg ikke kunne sige. Og det er, hvad denne blog (og måske en bog) kommer til at handle om."

"Forstå det som, at der 'helt sikkert' kommer en bog," vurderer analytiker China Martens fra 451 Group.

Oversat af Thomas Bøndergaard


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Udvikling og salg af software til integration, kommunikation og e-handel samt ERP med fokus på leasing, detailhandlen, digitale abonnementer og dagblade/magasiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: ERP – få optimal udnyttelse af dine store mængder af værdifulde data i den digitale transformation

Få indblik i, hvordan alle virksomheder kan optimere deres kritiske processer og hvordan du realiserer det uforløste potentiale gennem denne procesoptimering. Du får indsigt i forretnings-processer, digital værdiskabelse og teknologi, der har hjulpet mange virksomheder på vej med deres digitale transformation.

20. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Fremtidens It service management - optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

21. august 2020 | Læs mere


Premium
Cloud-teknologi sikrede dronningens corona-tale - men DRs CIO Mikkel Müller er slet ikke færdig med cloud endnu
Uden cloud og den rette cloud-strategi havde DR ikke haft samme muligheder eller nye digitale produkter. Det fortæller CIO Mikkel Müller til Computerworld - hvor han også uddyber hvordan han ser resten af it-landskabet bevæge sig mod cloud og hvordan udviklere efterspørger de moderne værktøjer.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Sådan: Giv medarbejderne frit valg og øg arbejdsglæden
Mange virksomheder udleverer stadig samme smartphone, laptop eller tablet til alle medarbejderne. Det kan koste dyrt på produktivitet, effektivitet, arbejdsglæde – og reelt også medføre ressourcespild, massivt øget administration og øgede sikkerhedsrisici. Men det behøver slet ikke at koste ekstra, hvis du giver medarbejderne indflydelse på, hvilke enheder de skal arbejde på. Tværtimod kan du med en gennemtænkt choose-your-own-device-aftale stille præcis det udvalg af enheder og tilbehør til rådighed, som både lever op til medarbejdernes forventninger og virksomhedens sikkerhedskrav.