Artikel top billede

Samråd om antipirat-åbenhed foregår i hemmelighed

På Christiansborg har det skortet på åbenheden om Danmarks deltagelse i omstridte anti-piratforhandlinger. Nu skal kortene på bordet i et samråd - der foregår bag lukkede døre.

Det samråd, som skal aftvinge udenrigsminister Lene Espersen (K) en forklaring på Danmarks støtte af lukkede forhandlinger i forbindelse med den kontroversielle antipirat-aftale, ACTA, kommer til at foregå bag lukkede døre.

"Det er et lukket samråd, fordi vi vil have noget at vide," siger Hanne Agersnap (SF), der for nylig krævede udenrigsministeren i samråd om ACTA efter afsløringen af et hollandsk læk, som beskriver Danmarks holdning til åbenhed om forhandlingerne i forbindelse med de seneste ACTA-forhandlinger i Mexico.

Et lukket samråd indebærer, at folketingsmedlemmerne, som deltager, ikke har lov til at videregive oplysninger efterfølgende.

Ved meget lidt

Alligevel mener Hanne Agersnap, at et lukket samråd giver mening i forhold til at opnå større åbenhed om antipirat-aftalen.

"Informationen kan bruges til at forbedre de åbne spørgsmål ,vi bagefter kan stille, fordi man så ved, hvad man skal spørge efter," siger Hanne Agersnap.

Problemet er nemlig, at Europaudvalget i øjeblikket ved meget lidt om indholdet af de kontroversielle ACTA-forhandlinger. Næsten al offentlig viden om de årelange forhandlinger stammer fra stribevis af læk og en række notater fra kommissionen, som er blevet kritiseret for at være indholdsløse.

"Der er så meget, vi ikke ved, at vi næsten ikke engang kan stille de rigtige spørgsmål," siger Hanne Agersnap.

Fortrolig redegørelse

Indtil videre har politikerne i Folketingets europaudvalg kun fået forevist en fortrolig redegørelse fra EU på omkring halvanden side, som løst beskriver, hvad der foregår omkring ACTA.

Det skete for omkring 14 dage siden, fortæller Enhedslistens Per Clausen, der også tidligere har stillet spørgsmål i sagen om den hemmelige antipirat-aftale.

"Der står ikke noget særligt og ikke noget, man ikke ved i forvejen. Den eneste forskel er, at nu har vi det officielt," siger Per Clausen.

Også han mener, at et lukket samråd som redskab til at opnå mere åbenhed om de hemmelige forhandlinger giver mening.

Lukket møde giver mere indhold

Hvis samrådet var åbent, ville udenrigsministeren nemlig ifølge Per Clausen have mulighed for at snige sig uden om at svare, ved at henvise til, at præmisserne for ACTA-forhandlingerne er, at de foregår i fortrolighed, hvilket for nogle af aftaleparterne er væsentligt.

"Hun vil formentlig ikke kunne nægte at sige noget til os, hvis mødet er lukket. Det er et spørgsmål om, at vi vil have sikkerhed for at få så meget at vide som overhovedet muligt," siger Per Clausen.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Tieto Denmark A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Premium
Sikkerhedsekspert: Derfor har Colonial været nødt til at betale hackere ransomware på 30 millioner kroner - vil sagtens kunne ske i Danmark
Interview: Hvorfor har mægtige Colonial Pipeline valgt at betale ransomware til hackere trods anbefalinger fra myndigheder og sikkerhedsmiljøet? "Det er ikke helt sort og hvidt," siger sikkerheds-ekspert Leif Jensen fra Eset.
Computerworld
Nye informationer om det største iPhone-hack nogensinde ser dagens lys: 128 millioner brugere blev ramt
Hidtil hemmeligholdte detaljer om verdens største iPhone-hack er kommet frem under retssagen mellem Apple og Epic Games. 128 millioner brugere blev ramt, og mere end 4.000 apps blev inficeret. Se detaljerne her.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
17 punkter med plads til forbedring: Sådan øger du din lønsomhed
Mange projektorienterede virksomheder hæmmes af ikke-optimale løsninger og besværlige, manuelle processer, som forringer effektivitet, overblik og lønsomhed. Her præsenterer vi 17 typiske udfordringer – og bud på, hvordan du kan afhjælpe situationen.