Artikel top billede

Hjem-IS-biler skal levere internet til din hoveddør

Hjem-IS bliver med et overraskende opkøb af den første frie 4G-licens til lynhurtigt internet konkurrent på det mobile hotspot-marked.

Ding-ding-ding.

Den lyd kommer danskerne snart til at forbinde med andet end lysten til en is.

Hundreder af blå Hjem-IS varevogne bliver nemlig med et overraskende opkøb af den første frie 4G-licens i Danmark med et slag en vigtig konkurrent på det mobile hotspot-marked i Danmark.

Firmaet vil med den avancerede radioteknologi sikre lynhurtigt internet fra de blå varevogne på villaveje i hele landet.

Det fremgår af en endnu ikke offentliggjort kontrakt hos IT- og Telestyrelsen, som Computerworld har fået adgang til.

Trecifret millionbeløb

Ifølge kontrakten har Hjem-IS investeret et hemmeligt trecifret millionbeløb i den eftertragtede LTE-licens, som giver adgang til at bruge de nye 4G-frekevenser i seks år.

4G-udrulningen har i Danmark hidtil ladet vente på sig, formentlig på grund af aktørernes forventning om milliardafgifter på licenser og forsinkede auktioner.

Hos Hjem-IS vil udviklingschef Jan Hansen ikke kommentere prisen, men fortæller at investeringen skam er alvorligt ment.

"Vores vogne kører i forvejen på enhver villavej i Danmark. At vi nu vil kunne levere både is, især klasikkeren is-båd og internet til kunderne, jamen så er det jo bare fantastisk," siger Jan Hansen.

Hul i markedet

Firmaet, der siden midten 1970'erne er nået helt ud til dørene på landets villaveje, har med LTE-licensen fundet et hidtil overset hul i det danske marked for hurtige internetforbindelser, vurderer teleekspert Torben Rune.

Netop lynhurtigt internet den sidste kilometer ud til kunderne har i årevis været en gordisk knude for internetbranchen, især i yderdistrikterne.

At problemstillingen endnu ikke er løst, fremgår med tydelighed af den seneste rapport fra Højhastighedskommissionen.

Ifølge udviklingschef Jan Hansen skal selve distributionen af internetforbindelsen til kunden baseres på den såkaldte Mesh-teknologi, der skal binde Hjem-IS-biler sammen i et stort, rullende netværk, som kunderne kan koble sig trådløst på fra mobiltelefoner og computere.

Teknologi fra militæret

Teknologien er oprindeligt udviklet af det amerikanske militær, men kendes også fra den banebrydende 100-dollar bærbare, hvor teknologien gør det muligt for skolebørn i den tredje verden at dele en enkelt internetforbindelse over større afstande.

"Det er klart, at netop den mobile mulighed for distribution af så hurtige forbindelser med de nye frekvenser giver helt eminent forspring i markedet," siger Torben Rune.

Han forklarer, at det er netop de særlige frekvenser, som 4G indeholder, kombineret med en mesh-struktur, der nu gør den overraskende plan fra Hjem-IS mulig.

"Med så lokal udsendelse af signaler er hastigheder på mere end 150 megabit i sekundet ikke utænkeligt," siger han.

Ud over gratis internet til kunderne vil Hjem-IS også selv benytte den avancerede internetopkobling, som giver firmaet mulighed for at udvikle en mere avanceret flådestyring, kvalitetskontrol og udvikling af nye services til kunderne, fortæller Jan Hansen.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Her er de bedste antivirus-programmer til Windows 10 lige nu (plus dem du nokskal holde dig fra)
Syv antivirus-programmer ligger helt i top, når det gælder om at levere solid antivirus-beskyttelse til Windows 10. Se listen over de bedste antivirus-programmer lige nu
Computerworld
Tysk unicorn-app stormer ind på det danske marked: Vil levere dine dagligvare-indkøb på 10 minutter
Gorillas er en app-drevet udbringningstjeneste, der er blevet kaldt for Europas hurtigstvoksende startup. Tjenesten vil nu udbringe dagligvare til danskerne inden for 10 minutter.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Sådan sikrer du hovednøglen til jeres data
80% af alle ransomwareangreb skyldes misbrug af privilegerede brugeradgange. Ved at begrænse og overvåge adfærden på de privilegerede konti samt kontrollere mængden af tildelte rettigheder kan du mindske skaden ved hackerangreb mod din virksomhed og i visse tilfælde helt blokere dem. Internt kan du bruge kontrollen med brugeradgange til at dokumentere, hvem der bevæger sig i hvilke systemer, og hvad der foregår derinde. Privilegeret brugerstyring har de seneste to år stået øverst på Gartners Top10-liste over it-sikkerhedsprojekter, der bør få højeste prioritet. Alligevel er teknologien kun så småt ved at finde fodfæste i Danmark. Det kan viden om åbenlyse gevinster, relativ kort implementeringstid og yderst rimeligt budget være med til at ændre på. I dette whitepaper folder vi temaet privilegeret brugerstyring ud og placerer teknologien i det væld af prioriteringer, som CISO’en hver dag skal foretage.