Artikel top billede

Google er bekymret for Javas fremtid

Googles chef-arkitekt for Java udtrykker bekymring for Javas udviklingskurs. Håbet er, at Oracle vil få Java på ret kurs.

"Java-platformen har ikke været på ret kurs de seneste par år. Java-miljøet er præget af en lurende utilfredshed, og der er ingen umiddelbar ende på problemerne."

Ordene kommer ikke fra en tilfældig utilfreds Java-udvikler.

Det er Googles Java-chefarkitekt, Josh Bloch, der kommer med udtalelsen på Red Hats Middleware 2020-konference.

Populær platform med problemer

Udover Java-programmeringssproget er der gennem de seneste par år kommet sprog som JRuby, Groovy og JPython, der alle anvender Java-platformen.

Google har udviklet Google Web Toolkit (GWT), som Google selv bruger i stor stil til udvikling af blandt andet Google Wave og Google AdWords. GWT gør det muligt at skrive browserklientkode i Java, da GWT oversætter fra Java til JavaScript.

Den seneste opgørelse over programmeringssprogenes popularitet bekræfter, at Java er populær, dog er sproget efter fire år på toppen faldet ned på en andenplads.

Josh Bloch erkender, at java-platformen stadig er populær, men at den har en række problemer.

"Tekniske og licensmæssige diskussioner gennem de seneste par år har været meget skadelige. Det har drænet enerigen fra java-miljøet og givet dårlig prersseomtale," siger han.

Bloch næver en række problemer for Java: Der går længere og længere tid mellem nye versioner af Java, den kommende Java 7's endelige releasedato bliver hele tiden rykket, og fremtiden for Java Community Process (JCP), der bestemmer udviklingen for Java, forbliver mudret.

Samtidig bemærker Josh Bloch, at kodebasen for første gang risikerer at blive fragmenteret, ligesom moradset af licensbetingelser er et stort problem.

"Den primære ting, som skader Java i øjeblikket, er junglen af licenser," siger han.

Som eksempel peger han på eksistensen af Apache Java Harmony, en alternativ open-source implementering af Java, som er udviklet for at undgå Suns licens-restriktioner.

J2ME i stagnation

Josh Bloch peger også på Java 2 Micro Edition (J2ME) rettet mod blandt andet smartphones som en stagnerende teknologi, der ikke kan følge med tiden. J2ME var ikke designet til at anvende den processorkraft, som enhederne har i dag.

"Det giver ingen mening at anvende en restriktiv platform," siger han og tilføjer, at J2ME-platformen ikke er i stand til at konkurrere med eksempelvis Apples iPhone.

Oracle som frelser for Java?

Problemerne for Java startede, inden Oracle købte Sun Microsystems, som hidtil havde stået i spidsen for udviklingen af Java.

Oracle har været udsat for kritik for håndteringen af Suns open source-projekter, eksempelvis open source-databasen MySQL.

Bekymringen, for hvad der kommer til at ske med Java, steg, da James Gosling, Javas ophavsmand, for nylig valgte at forlade Oracle.

Ikke desto mindre ser Josh Bloch Oracle som Javas redning.

Oracle kan blive en "ægte leder" for Java, en der "er respekteret i det tekniske miljø og en der kan få releases tilbage på en regelmæssig plan med et klart fokus," siger Josh Bloch.

Josh Bloch opfordrer derfor Oracle til at blive den primære steward for sproget og den tilhørende platforms-software.

"Oracle bør tage ledelsen af Java endnu engang," siger han.

Java er stadig kongen

Josh Blochs kritiske og lettere pessimistiske udtalelser bliver dog suppleret med en generel optimisme for Java-teknologien.

"Kongen er ikke død. Kongen lever og har det overordnet set ok. Han har dog en lettere forkølelse," siger Josh Bloch.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på hændelser. Det handler om at eliminere kompleksitet, sikre smidighed og sikre fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


Premium
Den nye kulørte iMac er så Applesk at det næsten gør ondt – og derfor ville jeg ikke selv købe en
Apple-dyderne lever i allerbedste velgående i selskabets nye, lækre og farverige iMac – og det bør få dig til at se dig om efter noget andet.
Computerworld
Efter Windows 11-lækket: Her er de nye elementer - og lanceringsdatoen
Podcast: Hvad kan Windows 11 tilbyde? Hvad kræver det af dit hardware? Hvornår kommer det? Og hvorfor har NNIT indsat Pär Fors som ny topchef? Ham har vi mødt på hans kontor i Søborg. Få svarene i denne episode af Computerworlds nyhedspodcast.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Har du både dine applikationer og dit hoved i skyen?
Kan du nikke ja til en eller flere af disse situationer? • I bruger mange cloud-applikationer • I logger ind fra flere lokationer • I logger ind fra flere forskellige typer af devices Så kan du få stort udbytte af at læse dette whitepaper … Hver dag tilgår, navigerer og arbejder jeres medarbejdere i de applikationer, I har liggende i ”skyen”. Antallet af cloud-baserede applikationer stiger eksplosivt, så hvordan sikrer I ADGANGEN til dem og til de data, som applikationerne indeholder? Vel at mærke uden at gå på kompromis med BRUGERVENLIGHEDEN? Løsningen er Access Management, som er hovedtemaet for dette whitepaper.