Artikel top billede

Hemmelig antipirat-aftale på vej frem i lyset

Efter lang tids lukkede forhandlinger om en global antipirat-aftale er det første udkast til aftalen nu på vej ud til offentligheden. Se overskrifterne her.

Den internationale antipirat-aftale ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement) har længe været omgærdet af hemmelighedskræmmeri, idet forhandlingerne er foregået bag lukkede døre.

Selvom EU tidligere har mørklagt indholdet af aftalen, ser det nu ud til, at der vil blive åbnet op i denne uge.

Det sker i forbindelse med, at den ottende ACTA-forhandlingsrunde netop har fundet sted i New Zealand med deltagelse af Australien, Canada, Japan, Korea, Mexico, Marokko, Singapore, Schweiz, USA og EU.

"…der var en generel oplevelse af, at forhandlinger nu er kommet til et niveau, hvor et offentligt udkast vil hjælpe processen frem mod at nå en endelig aftale," meddeles det på EU's hjemmeside.

Aftalen deler vandene

I EU-meddelelsen står, at der onsdag vil blive offentliggjort et dokument, der vil vise, hvad man indtil nu er nået frem til.

Det fremgår dog også, at man er enige om, at de enkelte landes og organisationers holdninger til ACTA fortsat skal behandles fortroligt.

Den nye tilgang til offentlige informationer kommer efter, at EU i sidste måned i en afstemning besluttede, at der skulle være mere åbenhed om den omstridte antipirat-aftale.

ACTA har hele tiden delt vandene. Alle er enige om, at pirateri er noget skidt, men specielt telebranchen har råbt vagt i gevær, fordi man frygter konsekvenserne af aftalen.

Blandt andet har der været tale om den såkaldte three-strikes-model, der vil betyde, at internet-udbydere skal have ansvaret for kundernes brug af internettet - og gribe ind, hvis kunderne bryder ophavsretsloven. Herhjemme har ikke mindst TDC udtrykt bekymring i forbindelse med de dokument-læk, der er kommet for dagens lys under de ellers lukkede forhandlinger.

Her er løfterne:

Selvom det først er senere i denne uge, at den egentlige ACTA-status vil blive offentliggjort, forsøger EU allerede nu at afdramatisere aftalens indehold ved at aflive nogle af de rygter, der har floreret undervejs i forhandlingsprocessen.

"ACTA vil ikke gribe ind over for en underskrivers muligheder for at respektere sine borgeres fundamentale rettigheder og friheder," hedder det blandt andet.

"Der er ikke noget forslag om at tvinge ACTA-deltagere til at kræve grænsemyndigheder, der skal undersøge rejsendes bagage eller deres personlige, elektroniske enheder for ulovligt materiale," står der videre.

Der har tidligere været rygter om, at eksempelvis en iPod med ulovlig musik skulle kunne konfiskeres ved grænsen - hvilket EU dog også tidligere har afvist kunne komme på tale.

Mest opsigtsvækkende er det nok, at EU i den tekst, der blev lagt ud fredag, helt afviser, at der med ACTA kan blive tale om den såkaldte three-strikes-model over for netpirater.

"Mens deltagerne (i ACTA, red.) anerkender vigtigheden af at svare igen på udfordringen med internet-pirateri, bekræfter de, at ingen deltager foreslår, at det skal være et krav til regeringer at give mandat til en "gradueret svar"- eller "three strikes"-tilgang til copyright-brud på internettet."
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Premium
Sikkerhedsekspert: Derfor har Colonial været nødt til at betale hackere ransomware på 30 millioner kroner - vil sagtens kunne ske i Danmark
Interview: Hvorfor har mægtige Colonial Pipeline valgt at betale ransomware til hackere trods anbefalinger fra myndigheder og sikkerhedsmiljøet? "Det er ikke helt sort og hvidt," siger sikkerheds-ekspert Leif Jensen fra Eset.
Computerworld
Nye informationer om det største iPhone-hack nogensinde ser dagens lys: 128 millioner brugere blev ramt
Hidtil hemmeligholdte detaljer om verdens største iPhone-hack er kommet frem under retssagen mellem Apple og Epic Games. 128 millioner brugere blev ramt, og mere end 4.000 apps blev inficeret. Se detaljerne her.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Er din forretning og jeres Dynamics 365 klar til løbende opdateringer?
Hyppige opdateringer af din Dynamics 365 sikrer hurtig adgang til nyeste funktioner og opdateringer. Men metoden rummer også risici. Læs her, hvordan du minimerer dem.