Artikel top billede

Google frigiver videoformat som open source

Virtuel reportage: På førstedagen for Googles udvikler-konference annoncerede selskabet et open source videoformat, WebM, uden licensafgifter.

"Web er den vigtigste platform for vores generation, og det er en platform, som ikke tilhører nogen af os."

Budskabet var klart på førstedagen for Googles udviklerkonference, I/O.

Det blev fremhævet flere gange, at internettet er denne it-generations platform. En platform, der bygger på åbne standarder og open source-software.

Det skete med slet skjult reference til Microsoft som eksponent for forrige generations platform; desktoppen.

Hovedfokus for konferencens første keynote lå dog på video på nettet.

"Et af de vigtigste formater på nettet," som Sundar Pichai, vicepresident for product management hos Google, kaldte det.

Det fik Google til at købe YouTube i 2006 under stor mediebevågenhed. Der var mindre medieopmærksomhed, da Google købte virksomheden On2 tilbage i august 2009.

Men det køb er en vigtig del af Googles strategi på videoområdet, som man kunne se af hovednyheden ved keynoten: Annonceringen af open source videoformatet WebM.

VP8-codec'et, som Google fik i forbindelse med købet af On2, er en vigtig del af WebM sammen med open source audio-formatet Ogg Vorbis.

Google benyttede da også lejligheden til at frigive VP8-codec'et som open source, så hele WebM er et gratis open source-videoformat til denne generations platform, som Google udtrykker det.

Konkurrerende videokodeks til HTML 5

Der har hidtil været to konkurrerende formater til embedded video i HTML5:

H.264, som blandt andet Apple og Microsoft foretrækker, og
Ogg Theora, som Mozilla (organisationen bag Firefox) har støttet.

Striden medførte, at folkene bag HTML5-specifikationen valgte, at undlade specificere hvilken video-codec, der skal anvendes i HTML5.

Spørgsmål om licens

Mozilla har hidtil valgt at støtte op om det gratis Ogg Theora-format på grund af bekymringer over licensering i forbindelse med H.264.

MPEG-LA, der håndterer licensrettigheder i forbindelse med H.264 for 26 forskellige virksomheder, har meddelt, at slutbrugere af internetvideo ikke skal betale licens.(pdf)

Den garanti gælder frem til slutningen af 2015.

(Licensspørgsmålet i forbindelse med H.264-formatet er kompliceret. Engadget har en længere detaljeret gennemgang.)
Med WebM-formatet får blandt andre Mozilla et mere tidssvarende alternativ end Ogg Theora og samtidig mulighed for at undgå licensbekymringerne knyttet til H.264.

Spørgsmålet er, om det nye open source format kan hamle op med H.264.

Hvordan med hardware-support?

Det nye open source-format har allerede en del opbakning.
Blandt andet kom talsmænd fra Mozilla, organisationen bag Firefox, samt Opera på scenen i Moscone-centeret i San Francisco og gav deres opbakning til WebM-formatet.

Samtidig har Google i kraft af sit ejerskab af YouTube en kanal, hvor WebM-formatet kan udbredes. YouTube er da også begyndt at anvende WebM-formatet til HD-videoer.

Vil nå en milliard mennesker inden et år

Kevin Lynch, CTO from Adobe kom også på scenen og gav Adobes velsignelse til det nye open source videoformat.

"Vi vil putte VP8 ind i Flash player og distribuere det til mere end en milliard mennesker, inden der er gået år, så vi vil hjælpe med at få udbredt VP8-codec'et," sagde han blandt andet.

Microsoft vil understøtte VP8 - men foretrækker H.264

Microsoft har hidtil som Apple valgt at slutte op om den mest udbredte codec H.264. Blandt andet skrev Dean Hachamovith, leder af Internet Explorer-udviklingen, i april, at "IE9 vil kun understøtte afspilning af H.264 video i sin HTML5-support".

I går lød der så tilsyneladende nye toner fra Redmond. Microsoft vil både understøtte H.264 og VP8., lød det på Dean Hachamovichs blog.

Der er dog den lille detalje, at H.264 vil være født med IE9 mens VP8 skal downloades og installeres separat:
"I sin understøttelse af HTML5, vil IE9 kunne afspille H.264 video så vel som VP8 video, når brugeren har installeret en VP8 codec på Windows," lyder det på Dean Hachamovichs blog.

Hardware-support - hvor er Intel?

En af de store fordele med H.264 er, at en mængde hardware-leverandører allerede understøtter formatet. Det betyder, at dekodningen af video sker ved hjælp af lynhurtig hardware fremfor langsommere software.

Google er klar over det og præsenterede da også en lang liste af hardware-leverandører, der har lovet at understøtte WebM. AMD, Arm og Broadcom var blandt andet på listen, men en vigtig spiller - Intel - glimrede ved sit fravær.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere