Artikel top billede

Google frigiver videoformat som open source

Virtuel reportage: På førstedagen for Googles udvikler-konference annoncerede selskabet et open source videoformat, WebM, uden licensafgifter.

"Web er den vigtigste platform for vores generation, og det er en platform, som ikke tilhører nogen af os."

Budskabet var klart på førstedagen for Googles udviklerkonference, I/O.

Det blev fremhævet flere gange, at internettet er denne it-generations platform. En platform, der bygger på åbne standarder og open source-software.

Det skete med slet skjult reference til Microsoft som eksponent for forrige generations platform; desktoppen.

Hovedfokus for konferencens første keynote lå dog på video på nettet.

"Et af de vigtigste formater på nettet," som Sundar Pichai, vicepresident for product management hos Google, kaldte det.

Det fik Google til at købe YouTube i 2006 under stor mediebevågenhed. Der var mindre medieopmærksomhed, da Google købte virksomheden On2 tilbage i august 2009.

Men det køb er en vigtig del af Googles strategi på videoområdet, som man kunne se af hovednyheden ved keynoten: Annonceringen af open source videoformatet WebM.

VP8-codec'et, som Google fik i forbindelse med købet af On2, er en vigtig del af WebM sammen med open source audio-formatet Ogg Vorbis.

Google benyttede da også lejligheden til at frigive VP8-codec'et som open source, så hele WebM er et gratis open source-videoformat til denne generations platform, som Google udtrykker det.

Konkurrerende videokodeks til HTML 5

Der har hidtil været to konkurrerende formater til embedded video i HTML5:

H.264, som blandt andet Apple og Microsoft foretrækker, og
Ogg Theora, som Mozilla (organisationen bag Firefox) har støttet.

Striden medførte, at folkene bag HTML5-specifikationen valgte, at undlade specificere hvilken video-codec, der skal anvendes i HTML5.

Spørgsmål om licens

Mozilla har hidtil valgt at støtte op om det gratis Ogg Theora-format på grund af bekymringer over licensering i forbindelse med H.264.

MPEG-LA, der håndterer licensrettigheder i forbindelse med H.264 for 26 forskellige virksomheder, har meddelt, at slutbrugere af internetvideo ikke skal betale licens.(pdf)

Den garanti gælder frem til slutningen af 2015.

(Licensspørgsmålet i forbindelse med H.264-formatet er kompliceret. Engadget har en længere detaljeret gennemgang.)
Med WebM-formatet får blandt andre Mozilla et mere tidssvarende alternativ end Ogg Theora og samtidig mulighed for at undgå licensbekymringerne knyttet til H.264.

Spørgsmålet er, om det nye open source format kan hamle op med H.264.

Hvordan med hardware-support?

Det nye open source-format har allerede en del opbakning.
Blandt andet kom talsmænd fra Mozilla, organisationen bag Firefox, samt Opera på scenen i Moscone-centeret i San Francisco og gav deres opbakning til WebM-formatet.

Samtidig har Google i kraft af sit ejerskab af YouTube en kanal, hvor WebM-formatet kan udbredes. YouTube er da også begyndt at anvende WebM-formatet til HD-videoer.

Vil nå en milliard mennesker inden et år

Kevin Lynch, CTO from Adobe kom også på scenen og gav Adobes velsignelse til det nye open source videoformat.

"Vi vil putte VP8 ind i Flash player og distribuere det til mere end en milliard mennesker, inden der er gået år, så vi vil hjælpe med at få udbredt VP8-codec'et," sagde han blandt andet.

Microsoft vil understøtte VP8 - men foretrækker H.264

Microsoft har hidtil som Apple valgt at slutte op om den mest udbredte codec H.264. Blandt andet skrev Dean Hachamovith, leder af Internet Explorer-udviklingen, i april, at "IE9 vil kun understøtte afspilning af H.264 video i sin HTML5-support".

I går lød der så tilsyneladende nye toner fra Redmond. Microsoft vil både understøtte H.264 og VP8., lød det på Dean Hachamovichs blog.

Der er dog den lille detalje, at H.264 vil være født med IE9 mens VP8 skal downloades og installeres separat:
"I sin understøttelse af HTML5, vil IE9 kunne afspille H.264 video så vel som VP8 video, når brugeren har installeret en VP8 codec på Windows," lyder det på Dean Hachamovichs blog.

Hardware-support - hvor er Intel?

En af de store fordele med H.264 er, at en mængde hardware-leverandører allerede understøtter formatet. Det betyder, at dekodningen af video sker ved hjælp af lynhurtig hardware fremfor langsommere software.

Google er klar over det og præsenterede da også en lang liste af hardware-leverandører, der har lovet at understøtte WebM. AMD, Arm og Broadcom var blandt andet på listen, men en vigtig spiller - Intel - glimrede ved sit fravær.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på hændelser. Det handler om at eliminere kompleksitet, sikre smidighed og sikre fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


Premium
Den nye kulørte iMac er så Applesk at det næsten gør ondt – og derfor ville jeg ikke selv købe en
Apple-dyderne lever i allerbedste velgående i selskabets nye, lækre og farverige iMac – og det bør få dig til at se dig om efter noget andet.
Computerworld
Efter Windows 11-lækket: Her er de nye elementer - og lanceringsdatoen
Podcast: Hvad kan Windows 11 tilbyde? Hvad kræver det af dit hardware? Hvornår kommer det? Og hvorfor har NNIT indsat Pär Fors som ny topchef? Ham har vi mødt på hans kontor i Søborg. Få svarene i denne episode af Computerworlds nyhedspodcast.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Sådan: Ryd forhindringerne af vejen på cloudrejsen
IBM Cloud gør det lettere at lægge kritiske applikationer i skyen eller på en hybrid platform samt bevare kontrol og ejerskab – med fuld understøttelse af SAP og VMware.