Artikel top billede

Browserproducenter i strid om video i HTML 5

Browserproducenterne kan ikke blive enige om, hvilket video-codec der skal anvendes i HTML 5-standarden. Nu droppes den del af standarden derfor helt.

Den næste version af HTML, HTML 5, er så småt begyndt at finde vej ind i webudviklernes hverdag. Allerede nu understøtter flere browsere den kommende standard, og forhåbningerne til HTML 5, der skal muliggøre den næste generation af internetsider, er da også store hos blandt andre Google.

En af de ting, mange finder meget interessant ved HTML 5-protokollen, er muligheden for at afspille lyd- og video-indhold direkte i browseren uden brug af tredjepartsoftware som Adobe Flash eller Microsoft Silverlight. Det sker ved hjælp af de to tags <video> og <audio>.

Men nu meddeler Ian Hickson, der er leder af udarbejdelsen af standarden, at HTML 5 hverken kommer til understøtte Ogg Theora eller H.264 - de to video-codecs, der indtil videre har været bragt på banen.

Apple, der står bag Safari-browseren, har modsat sig, at det bliver Ogg Theora, mens flere af de andre browserproducenter har modsat sig H.264.

"Jeg er modstræbende nået frem til den konklusion, at der ikke er et passende codec, som alle leverandører er villige til at implementere og understøtte," skriver Ian Hickson i en meddelelse.

Splittede browser-producenter

Ian Hickson forklarer, at han derfor har fjernet den del af teksten, hvor det skulle specificeres, hvilke codecs, der understøttes, og i stedet ladet det være ikke-defineret, som det i dag også er tilfældet med for eksempel <img>-tagget.

Problemet med, at man ikke kan blive enige om et bestemt codec er, at indholdsleverandørerne dermed ikke kan anvende <video>-tagget og samtidig regne med, at alle browsere kan afspille det format, man har valgt.

Mens Apple, Google, Opera og Mozilla er splittede i forhold til, om de skal støtte Ogg Theora eller H.264, så har Microsoft indtil videre helt afvist at tage stilling. Det er den situation, der altså nu får Ian Hickson til helt at droppe specificeringen af <video>-tagget.

Han skriver, at situationen er lidt den samme med <audio>, men dog mindre kritisk, fordi der er flere formater at vælge imellem. Derfor vil han indtil videre afvente og se, om der kan opstå enighed på den front.

Store forventninger

HTML 5 skal efterfølge version 4 fra 1997, og formålet med den nye standard er blandt andet bedre at kunne understøtte fremtidens interaktive websider.

Det første udkast til HTML 5-standarden blev frigivet i januar sidste år, efter at der var blevet arbejdet på standarden siden 2004. Men udviklingen af HTML 5 tager tid, og derfor forventes det, at den endelige standard først vil ligge klar i 2012. Herefter skal den testes og evalueres frem til 2022, har HTML 5-editor Ian Hickson tidligere forklaret.

Det betyder dog ikke, at man ikke allerede nu kan anvende mange af de nye muligheder i HTML 5 - blandt andet har man anvendt protokollen til at skabe Google Wave, der lanceres senere på året.

læst Run




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere