BreakingCIO Peter Cabello stopper i Pandora: "Det mit team har opnået på få år er intet mindre end enestående."

Softwarelicenser er åbne for fortolkning

Svar på spørgsmål om software-licenser afhænger af, hvilken dag du spørger firmaet, der sælger dem. Det gør licenshåndtering djævelsk tidskrævende, siger Apotekerforeningens it-chef.

"Det er ikke rimeligt at forlange, at fornuftige mennesker skal kunne sætte sig ind i det der. Det kan simpelthen ikke lade sig gøre."

Det er ikke kvantefysik eller andre tunge, videnskabelige ­discipliner, Apotekerforeningens it-chef, Niels Braae, taler om.

Det er software-licenser og de dertil knyttede love og regler, der i mange tilfælde gør det praktisk umuligt for en kunde at vide præcis, hvad det er, han har købt, og hvad han betaler for.

Derfor er det for mange it-chefer billigere at købe for mange licenser end at få en bøde for at have for få. Det er konsekvensen af softwareleverandørernes helt uigennemskuelige regler for anvendelse af deres produkter, mener han.

"Kunderne køber en masse licenser, så de er sikre på, at de ikke får en bøde. Det er fuldstændig umuligt at være 100 procent compliant med alt. Uanset hvor dygtig du er, eller hvor mange folk du har ansat til det, vil inspektørerne ved en audit altid finde et eller andet," siger Niels Braae.

Ved en audit stiller software-producenten og eventuelt dennes revisionsselskab hos kunden og gennemgår samtlige licenser. Der er som udgangspunkt altid noget, der ikke passer, og nogle gange er det til kundens fordel, andre gange ikke.

Dyre fem procent
Niels Braae fortæller om fem-procentsreglen: Finder auditørerne afvigelser på mere end fem procent, så skal kunden afholde omkostningerne ved audit'en.

"I vores tilfælde var det KPMG, der forestod audit'en, og de drenge koster altså, hvis de skal bruge en uge eller to. Det er en ordentlig regning at få hæftet på sig. Og spørger man dem, om de fem procent er i antal licenser eller om det er kroner og øre, så siger de: Det er fem procent."

"Det er altså åbent for fortolkning, hvad de fem procent dækker. Det står ganske vist i enhver 65-siders licensbetingelse, på engelsk, men der er jo ikke nogen, der læser de regler. Det har jeg heller ikke gjort. Jeg stoler på min rådgivning," siger han.

Niels Braaes råd lyder: Team op med nogen, der har styr på licenser, og sørg for at få alle aftaler med softwareudbyderen på skrift. Læs mere næste side.


Læs også:
Coop mødt af licens-krav på trecifret millionbeløb

Oracle: Vores licensregler ikke særligt komplicerede


Artiklen fortsætter på næste side...
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Tieto Denmark A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital Vækst 2021

Vi ved, at fremtidens vindervirksomheder er digitale. På konferencen undersøger vi de tre vigtigste aspekter i den digitale transformation: Forretningsmodellerne, de menneskelige og organisatoriske faktorer samt valget af teknologier. I tre Digitale Dilemmaer giver vi en række digitale frontløbere fem minutter hver til at levere deres bedste guldkorn, og herefter åbner vi for spørgsmål fra salen – også digitalt. Diskussionen modereres af chefredaktør på Computerworld, Lars Jacobsen.

21. januar 2021 | Læs mere


Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Fuel your IT with the best-kept secret in IBM

It takes massive computing power to accurately calculate weather forecasts – and to secure that people and businesses are able to access detailed information about whether it is going to rain, shine, storm, or snow. In this seminar, you will have the chance to hear the British Met Office describe how they do exactly that.

28. januar 2021 | Læs mere


Premium
CIO Peter Cabello Holmberg stopper hos Pandora efter fem år: ”Jeg trives med transformationer, hvor det ikke bare handler om at ændre retningen fem grader"
Efter fem år i spidsen for it hos en af Danmarks største virksomheder stopper Peter Cabello Holmberg som CIO hos Pandora efter hans stilling er blevet sammenlagt med e-handelschefen. "Det er det rigtige at gøre."
Computerworld
Nokia tog afsked med tusindvis af ansatte efter kæmpe nedtur: Sådan går det for dem i dag
Mere end 21.000 forlod Nokia under selskabets nedtur, som også ramte hårdt i Danmark. Nu har forskere undersøgt, hvordan det er gået for de tidligere Nokia-folk.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
White paper
Kunsten at navigere i en tilpasningsøkonomi
Evnen til at tilpasse sig en verden i konstant forandring bliver afgørende for virksomhedens mulighed for at vækste i fremtiden. Ét af de finansielle håndtag du kan skrue på, er en hel eller delvis outsourcing af it-driften. I e-bogen ”Kunsten at navigere i en tilpasningsøkonomi” får du viden om, hvordan din virksomhed kan bruge tilpasningsøkonomi til at håndtere fremtidens krav til it. Vi spørger blandt andet: - Kan din virksomhed skalere og tilpasse sin digitale kapacitet og økonomi? - Har dine kunder tillid til, at du har de skarpeste it-løsninger? - Ville I kunne styrke forretningen ved at give jeres it mere fokus? - Kan I få øget funktionalitet til samme pris? Vi fokuserer på risiko, økonomi, fokus og valg af it-partner, som er fire opmærksomhedspunkter du skal have styr på for at lykkes med at tilpasse virksomheden til at modstå forandringerne i verden.