Stort galleri:Tag med til kåringen af Årets CIO 2021 - og se hvordan Morten Holm Christiansen blev udnævnt

Artikel top billede

KMD pressede kommune i udbudssag

KMD ville have en kommune til at fastholde en it-kontrakt, som selskabet havde vundet efter et udbud, men som var gennemført med procedurefejl.

Læs KMD's kommentarer til beskyldningerne her

"På trods af pres fra KMD fastholdt Frederikshavn Kommune, at udbuddet skulle gå om".

Sådan lyder en del af beskrivelsen af forløbet omkring, hvordan Frederikshavn Kommune valgte KMD til at levere et it-system til jobcenter-området, KMD Opera.

Forløbet er beskrevet af kommunens socialchef Jan Nielsen i et udkast til en intern redegørelse, som Computerworld har fået aktindsigt i.

Specielt udbudsforløb

Forhistorien er den, ifølge socialchefen, at kommunen var utilfreds med et system fra en anden it-leverandør, Medialogic.

Man ønskede derfor at skifte til KMD Opera, men på et møde mellem Medialogics direktør Kate Turch og socialchefen, pointerer Kate Turch, at hvis kommunen vil skifte it-system, så skal kommunen i udbud.

Det sker da også, da socialchef Jan Nielsen efter mødet indstiller til direktionen, at kommunen skal i udbud, som KMD vinder.

Problemet opstår, da Medialogic spørger ind til nogle tildelingskriterier.

Læs KMD's kommentarer til beskyldningerne her

Her opdager kommunen, at man har lavet en fejl i udbuddet.

Ifølge Jan Nielsen var der uoverensstemmelse mellem udbudsannonce og udbudsbekendtgørelse.

Og det er altså på dette tidspunkt, at KMD lægger et "pres" på kommunen.

Mystik om hvilket pres

Men dokumenter, der nærmere beskriver hvori presset lå, er ikke-eksisterende.

For det hele foregik mundtligt, forklarer kommunen i dag til Computerworld.

I en mail uddyber socialchefen kun med følgende ord:

"KMD havde et ønske om at fastholde den første udbudsforretning på trods af procedurefejl," skriver han.

Socialchef Jan Nielsen skriver videre om presset fra KMD:

"De (red. KMD) måtte erkende, at det ikke kunne lade sig gøre - vores juridiske rådgivning var klar, udbuddet skulle gå om. Der ligger intet skriftligt, al kommunikation foregik mundtligt/telefonisk," skriver han.

Da udbuddet går om, vinder KMD igen.

Konkurrent: Underligt forløb
Forløbet i Frederikshavn Kommune er iøvrigt krydret med, at socialchefen har fået flere fodboldbilletter og golfture af KMD.

Ligesom kommunens kommunaldirektør har fået golfture, selvom hun i offentligheden har oplyst:

"Vi i har brugt et betragteligt antal timer i vores hårdt belastede kommunale administration for overhovedet at finde frem til antydningen af de tilfælde hvor der har været tale om at nogle har modtaget noget som helst".

Gaverne har tidligere fået Medialogic til at undre sig ekstra over hele forløbet.

I forvejen har Frederikshavn Kommune været i centrum i den tidligere udbudsskandale, hvor 34 kommuner ikke er gået i udbud med indkøb af KMD Opus-systemer.

I blandt de kommuner, som Konkurrencestyrelsen mente havde ulovlige KMD Opus-kontrakter, var Frederikshavn Kommune.

Læs KMD's kommentarer til beskyldningerne her
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Webinar: Tør du håndtere cyberberedskabet på egen hånd?

Der er akut behov for at øge visibilitet, indsigt og overblik, hvis man som virksomhed skal have en chance for at afværge og minimere skaden ved cyberangreb. Trusselsbilledet udvikler sig imidlertid så hastigt, at opgaven let vokser selv større virksomheder, med en eller flere dedikerede IT-sikkerhedsansvarlige, over hovedet. Bliv klogere på dette seminar.

22. september 2021 | Læs mere


GDPR i dagligdagen: Vedligeholdelse og tilsyn

Det er efterhånden ved at være noget tid siden, at vi blev introduceret til GDPR, og alle organisationer har med tiden fået styr på dataflow og håndteringen af persondata i organisationen. Mange valg har skulle træffes og det har krævet mange ressourcer. Få overblik over de seneste nye tiltag og udmeldinger fra Datatilsynet samt overblik over de seneste regler, og hvordan du håndterer dem.

23. september 2021 | Læs mere


Årets CISO 2021

I både offentlige og private organisationer er der behov for at uddanne, rekruttere og fastholde de bedste it-sikkerhedsfolk, fordi sikkerhedsudfordringerne konstant forandres. Derfor sætter vi fokus på best practice inden for it-sikkerhed, og vi vil samtidig fremhæve de personer i Danmark, der gør et ekstra stykke arbejde for at styrke den digitale sikkerhed. Vi hylder derfor årets CISO 2021 på denne konference.

05. oktober 2021 | Læs mere


Premium
Kæmpe it-problemer i det danske skattevæsen: Har kun kortlagt it-beredskabet for syv ud af 230 it-systemer
Statsrevisorerne skyder en sønderlæmmende kritik af Skatteministeriets it-beredskab af sted. It-beredskabet for kritiske forretningsprocesser "er utilfredsstillende og utilstrækkeligt," lyder det. I værste fald kan det ende med, at staten ikke kan opkræve skatter og afgifter, udbetale løn, SU, sociale ydelser og pension.
CIO
“Der har simpelthen været for få gråhårede medarbejdere involveret i den her udviklingsproces. Folk der ved, hvad der skal til”
"Vi havde ansat nogle unge mennesker i sandaler og med langt skæg for at bryde med det traditionelle it-setup. De her vakse unge mennesker fik også ret hurtigt bygget en supersmart applikation til virksomheden. Men den brager ned, da vi ruller den ud, og den fylder cirka 1,5 procent af alle transaktioner."
Job & Karriere
35-årig kvinde gik amok på hjemmekontoret efter fyring: ”De fjernede ikke min adgang, så jeg slettede p-drevet lol”
En 35-årig kvinde står anklaget for at have slettet 21,3 gigabyte data fra fællesdrevet efter, at hun blev fyret. Nu risikerer hun op til 10 års fængsel.
White paper
Hvad koster det egentlig…? Tag overblikket tilbage over dine omkostninger i skyen
Mange organisationer arbejder på tværs af flere cloudplatforme – men er udfordret af, at det kan være næsten umuligt at vide, hvad man betaler for og hvorfor.