Biskop: Teknologien gør os til arbejdsnarkomaner

Når meget få kobler totalt af fra mail og surf i ferien, er det fordi vi lader os styre som robotter og piskes frem af ny teknik. Det vurderer biskoppen i Roskilde, Jan Lindhardt, der har beskæftiget sig med arbejdets historie siden antikken.<BR>

Af Malene Grouleff, IDG Online

Resultatet af Computerworld Onlines barometer-undersøgelse om mail og surf i ferien overrasker biskop og forfatter, Jan Lindhardt. Han må dog erkende, at han ligesom ni ud af ti af deltagerne i rundspørgen ville klikke ja til, at han også går online fra sin bærbare pc i sommerhuset. Mobiltelefonen bliver ej heller efterladt i biskopboligen.

- Det er en udvikling, der overrasker mig. For ti år siden kunne jeg selv aldrig drømme om at have telefonen med på ferie. Jeg mener, der generelt er sket et skred, og jeg har faktisk dybt ondt af alle os, der ikke er i stand til at gå offline i ferien. Vi lader teknologien gøre os til arbejdsnarkomaner og er aldrig i stand til at holde rigtigt fri. Det betyder, at nogen af os falder om af et hjerteslag, før vi ellers ville have ville gjort, konstaterer Jan Lindhardt i et lettere sarkastisk, trist tonefald.

Jan Lindhardt har i sin bog ?Fra Adam til robot? set på, hvordan vores opfattelse af arbejdet har været siden oldtidens Grækenland. Tendensen er, at vi trods velfærdssamfund og 37-timers-regel knokler hårdt, engageret og længe som munke i vores ansigts sved.

Lindhardt mener, vi har svært ved at tøjle vores nysgerrighed. Vi kan ikke lade være med liiige at gå online og tjekke indbakken, når det godt kan lade sig gøre næsten uanset, hvor vi er. Og her spiller det ind, at vi godt kan lide at føle os uundværlige. Desuden er forventningspresset fra omgivelserne steget. Folk forventer, at de kan få fat i én når som helst og hvor som helst, hvis de har noget vigtigt at fortælle, mener Jan Lindhardt.

Han kan godt gå rundt og drømme sig tilbage til de tider, hvor apparaterne alle sad fast med et stik i væggen.

- Omvendt kan man vælge at se sådan på det, at teknologien skaber nogen mere aktive mennesker. Normalt har man tendens til at synke ned på et paddestadium i løbet af en ferie på tre uger. Når man så kommer på arbejde, tager det en hel uge at komme rigtigt i gang igen, siger Jan Lindhardt.

Relevante links
Folkekirkens præsentation af Jan Lindhardt

Forlaget Gyldendals præsentation af bogen ?Fra Adam til robot?, af Jan Lindhardt og Anders Uhrskov.

Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Atomic Software ApS
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Roundtable: Start opgøret med kompleksitet og det manglende overblik: Få styr på mulighederne og planen

Overblik og kompleksitet er derfor i fokus på dette digitale roundtable, hvor vi deler erfaringer fra digitale ledere i danske virksomheder. Her kan du blandt andet kan høre om, hvordan du bedst muligt sikrer dig overblik og reducerer kompleksiteten af dine it-systemer.

09. marts 2021 | Læs mere


Inspiration til dit næste skridt med Microsoft Dynamics 365

Med Microsoft Dynamics 365 har Microsoft forsøgt at samle alle de grundlæggende funktioner, som en virksomhed har brug for, og de arbejder sammen ved hjælp af smarte virksomhedsapps og en fælles datamodel.

16. marts 2021 | Læs mere


Computerworld Digital Summit Days 2021: Sæt kursen med de rigtige it-beslutninger

Tre dage med unik viden og inspiration til din digitale organisation. Temaerne er digitalisering, it-sikkerhed og intelligent ERP. Du kan være med, når vi sætter ideerne, eksemplerne og de gode digitale erfaringer i centrum. Det sker gennem interaktive debatpaneler, konkrete erfaringer og oplagte keynotes.

23. marts 2021 | Læs mere


Premium
Coloplasts it-direktør: GDPR har givet de it-kriminelle et nyt værktøj til at angribe os
Interview: Det er ikke kun på plads og kapacitet, at sundhedssektoren lige nu er udfordret. De sikkerhedsansvarlige har også fået en del mere at se til gennem et kaotisk 2020. "Cyberkriminelle har opdaget, at der er en hel masse værdi i denne her datatype. Enten som afpresningsmulighed eller som viden, de kan udnytte til noget," siger CIO i Coloplast, René Rasmussen. Læs første artikel i serien om perspektiver fra sektoren, der er de it-kriminelles nye guldkalv
Computerworld
Bill Gates har en løsning: Sådan undgår vi klimakatastrofen
Klumme: Bill Gates vil gerne redde verden. Intet mindre. Og som alle store it-folk regner han baglæns. Politikerne er mest optaget af, hvad der kan lade sig gøre, og hvad de kan skabe flertal for. Men Bill Gates har set på klimakatastrofen, og hans budskab er klart.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
IBM Danmark trækker tilbud om frivillige fratrædelser tilbage for stort antal ansatte: "IBM har taget røven på sine ansatte"
Som led i IBM Danmarks store fyringsrunde fik 130 ansatte grønt lys til at forlade selskabet på en frivillig fratrædelsesordning. Men nu har IBM Danmark trukket det oprindelige tilbud tilbage for størstedelen af de ansatte.
White paper
Sådan: Giv medarbejderne frit valg og øg arbejdsglæden
Mange virksomheder udleverer stadig samme smartphone, laptop eller tablet til alle medarbejderne. Det kan koste dyrt på produktivitet, effektivitet, arbejdsglæde – og reelt også medføre ressourcespild, massivt øget administration og øgede sikkerhedsrisici. Men det behøver slet ikke at koste ekstra, hvis du giver medarbejderne indflydelse på, hvilke enheder de skal arbejde på. Tværtimod kan du med en gennemtænkt choose-your-own-device-aftale stille præcis det udvalg af enheder og tilbehør til rådighed, som både lever op til medarbejdernes forventninger og virksomhedens sikkerhedskrav.