Annonceindlæg fra Kingston Technology

SSD-diske i centrum for udviklingen af AI og selvkørende biler

Verdens største producent af RAM-moduler, Kingston, satser på lynhurtige og driftssikre SSD-diske til serverrum, datacentre og edgecomputing.

Når vi sender en mail via Office 365, laver et opslag i ERP-systemet, køber en bog hos Amazon eller søger på Google, spiller RAM-klodser fra Kingston en rolle i datacentrenes evne til at håndtere vores forespørgsel.

Sådan har det været længe, og virksomheden er i dag verdens klart største uafhængige fabrikant af DRAM-klodser. Men man benytter også ekspertisen indenfor hurtige hukommelseschips til at udvikle stadig mere effektive og stabile SSD-diske, der ikke blot anvendes i notebooks, men som i professionelle versioner i stigende grad finder vej til datacentrene.

Alligevel opfatter mange stadig primært Kingston som leverandør af USB-sticks.

”Den opfattelse møder vi ofte. Hvilket er lidt sjovt, når den største del af forretningen jo handler om at levere komponenter til klienter og servere hos virksomheder. Her er vi kendt for ekspertise, dialog og support. Man kan få fat på os 24/7 og vi går ”all in” på at hjælpe kunderne både før og efter implementation. Heraf vores filosofi Kingston Is With You, siger Michael Lysholt Nielsen, Business Development Manager hos Kingston med ansvar for Danmark. Den amerikanskejede teknologivirksomheden har ca. 3.000 ansatte på verdensplan og en omsætning i 2020 på 12,8 mia. US-dollar.

Stærk ydeevne og stabilitet gør SSD mere relevant i servermiljøet

SSD er som bekendt karakteriseret ved at udskifte traditionelle harddiske og deres roterende magnetiske skiver med chips. Hermed kan man bl.a. presse store mængder lynhurtig storage ned på ganske lidt plads, hvilket særligt laptopproducenterne har gjort brug af gennem en del år. I begyndelsen var nogle SSD-drev præget af tvivlsom holdbarhed og stabilitet, men de børnesygdomme er man kommet over.

”Samtidig indbygger vi overprovisioning – brug af flere chips i drevet end kapaciteten egentlig afslører – ind i de professionelle produkter for yderligere at styrke stabilitet og responstid. I enterprise drev finder man også funktioner, som gør diskene modstandsdygtige overfor pludselige strømafbrydelser,” forklarer Michael Lysholt Nielsen.

Ny standard giver NVMe ydelse i servere

Hidtil har anvendelsen af NVMe SSD-drev i serversammenhæng været hæmmet af, at det var nødvendigt med et PCI-Express kort til hver enkelt disk. Man var derfor begrænset til brug af SATA drev. Men den begrænsning er man ude over med den nye U.2-standard, som kombinerer PCI Express med 2,5” formatet.

”Så fremover vil du se ekstremt højtydende servere med måske ti eller tyve NVMe SSD-drev i. Inklusive fuld NVMe-performance, mulighed for hotswap og alt muligt andet. Det er helt oplagt, hvis du har behov for at bygge High Performance Computing-løsninger og køre eksempelvis krævende AI-processer eller analysere virkelig store mængder data,” siger Michael Lysholt Nielsen.

Edgecomputing: SSD går helt til kanten

Tilsvarende ser han store muligheder for at bruge SSD-teknologi i edge-computing, hvor man har behov for at behandle store mængder data i en fart. Til det formål er cloudopkobling eller en traditionel harddisk langtfra altid tilstrækkelig.

”Edgecomputing vil sandsynligvis være afgørende i udvikling af reelt selvkørende biler, hvor man skal behandle store mængder sensordata i en rasende fart. Eller i eksempelvis landbruget, hvor du kan dosere gødning eller sprøjtemidler meget præcist på basis af jordbundsmålinger eller fotoanalyser af afgrøderne i realtid. I begge tilfælde vil en hurtig SSD-disk være med til at afgøre systemets kapacitet,” siger Michael Lysholt Nielsen.

Stigende kapacitet og måske en rolle i den grønne omstilling

Ligesom andre slags elektronik har SSD-diskene nydt godt af konstant og hastigt faldende priser på kapacitet og komponenter. Dette fald er sat midlertidig på standby af den enorme globale efterspørgsel på IT og elektronik under COVID-19.

”Lige nu sælger vi reelt produkterne lige så snart de er kommet ind ad døren. Men i takt med at forsyningssituationen bedres, vil forholdet mellem kapacitet og pris på professionelle SSD-diske også blive stadig mere fordelagtig for virksomhederne. Og så vil vi opleve, at de vinder indpas på endnu flere områder, hvor man i dag foretrækker traditionelle harddiske,” siger Michael Lysholt Nielsen.

Det vil indenfor en kortere årrække formentlig også blive en relevant pointe at diskene er mere strømeffektive og udvikler mindre varme end deres forgængere.

”Nu og her er den grønne dagsorden ikke for alvor en prioritet i valg af diskteknologi. Men det tror jeg faktisk vil ændre sig i takt med, at stadig flere virksomheder begynder at udarbejde bæredygtighedsstrategier og grønne regnskaber. For her fylder det direkte og indirekte energiforbrug til IT jo en hel del,” siger han.