Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

Politikens hjemmeside røg i dag i sort på grund af netværksfejl hos Global Connect.

Menneskelig fejl sender medie-mastodonter i sort

Flere nedbrud hos Ekstra Bladet og Politiken skyldtes i første omgang en menneskelig fejl med en netværksforbindelse. I dag spillede fejlen så igen ind på et nyt nedbrud.

Læs også:
Tusindvis af danske virksomheder ramt af netnedbrud

Dansk nedbrud rammer over hele verden

Uheldet har været ude efter to af Danmarks største aviser, der har til huse på Rådhuspladsen i København.
 
For både Ekstra Bladet og Politiken, der deler bygning og it-afdeling på hjørnet af Danmarks vel nok mest kendte plads, har været ramt af to tekniske problemer fra samme leverandør på tre dage.
 
Natten til onsdag blev hjemmesiden ekstrabladet.dk ramt af et nedbrud, der også gjorde det umuligt at få den trykte avis ud til kiosker og andre forhandlere til tiden.
 
"Desværre får Ekstra Bladets abonnenter ikke deres avis i dag. Den bliver leveret i morgen," skrev formiddagsavisen på sit site onsdag morgen, da maskineriet var oppe og køre igen. 
 
I dag har netavisen politiken.dk så været nede i tre timer.  
 
Menneskelig fejl hos leverandør
It-chef Per Palmkvist Knudsen hos JP/Politikens Hus forklarer til Computerworld, at onsdagens nedbrud hos Ekstra Bladet skyldtes en menneskelig fejl hos bladhusets netværksleverandør, Global Connect.
 
"Vi havde meget alvorlige netværksproblemer til vores driftscenter onsdag nat, hvor alle vores netværksforbindelser røg på én gang. Der skete simpelthen det, at vores forbindelser, der er ført dobbelt, er røget på én gang," siger Per Palmkvist Knudsen.
 
Nedbruddet kan bedst karakteriseres ved, at man har ramt to fluer med ét smæk på en meget uheldig måde.
 
"Netværksleverandøren skulle udføre vedligeholdelse, og så flytter de forbindelsen over til den forbindelse, hvor vi havde vores redundante forbindelse i stedet for at køre på en helt tredje forbindelse. Det betyder så, at vores redundans ryger," forklarer Per Palmkvist Knudsen, der netop i dag er kommet med i finalefeltet om at blive årets it-chef
 
Uheldet fortsætter
Dagens nedbrud på politiken.dk skyldes ifølge Per Palmkvist Knudsen en overgravning på hjørnet af Nørre Farigmagsgade og Vendersgade ved H.C. Ørstedsparken i København.
 
Og uheldet fra onsdag nat spillede også ind på problemerne med politiken.dk.
 
"Der burde jo så have været en anden forbindelse, der kunne tage over i stedet for den overgravede forbindelse, men erstatningen var åbenbart blevet syg i forbindelse med problemerne onsdag nat. Der var således lys i erstatnings-forbindelsen, men den virkede ikke i praksis," fortæller Per Palmkvist Knudsen.
 
Det går altid galt
Han nævner, at årsagen til, at netværksproblemerne rammer JP/Politikens Hus ekstra hårdt ligger i, at bladhusene i forvejen er ved at flytte rundt på sin infrastruktur, og så er it'en særdeles sårbar.
 
"Når man flytter VLAN-forbindelser er det altid tricky, og der ofte noget, der går galt. Og da vi skal flytte over 100 systemer rundt, så tager det altså noget tid at få dem op at køre igen," siger it-chefen fra JP/Politikens Hus.
 
Han ønsker ikke at tale med pressen om, hvilke konsekvenser nedbruddene får for samarbejdet med Global Connect, der i tirsdags selv blev ramt af et strømsvigt hos DONG.
 
Strømsvigtet forleden betød, at nødgeneratorerne hos Global Connect skulle tage over, men det fejlede, og i omkring halvanden time lammede den manglende strømforsyning data- og internetforbindelser i tusindvis af virksomheder på en stor del af Sjælland.

Problemerne ramte siden også netværksforbindelser uden for Danmarks grænser.

Læs også:
Tusindvis af danske virksomheder ramt af netnedbrud

Dansk nedbrud rammer over hele verden




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere