Artikel top billede

It-brugere enige: Vil have Windows-startknap tilbage

Microsoft er helt ude at trit med de professionelle it-brugere, når det kommer til beslutningen om at fjerne startknappen i Windows. Men beslutningen var - tilsyneladende - velbegrundet.

Microsofts beslutning om at fjerne startknappen i den seneste version af Windows giver muligvis rigtig god mening i Redmond-hovedkvarteret, men spørger man læserne af Computerworld, er opbakningen alt andet end overbevisende. 

Computerworld stillede i sidste uge spørgsmålet, om startknappen skal tilbage i Windows?

Ud af de 556 læsere, der har stemt, lyder svaret fra 79 procent: "Ja, lad os få den tilbage."

Blot 14 procent mener, at "det var godt, at Microsoft fjernede den," mens fem procent svarer "ved ikke."

Det var netop den holdning blandt it-brugerne, der i sidste uge fik blandt andre Forrester-analytiker J.P. Gownder til at argumentere for, at Microsoft skal bringe startknappen tilbage i Windows med den næste opdatering af Windows 8. 

"At give brugerne velkendte værktøjer vil ikke være at overgive sig, men snarere et tegn på, at Microsoft lytter til brugerne," lød det blandt andet fra J.G. Gownder, der havde en række argumenter for, hvorfor der ikke er nogen vej uden om for Microsoft.

"Desktop mode forbliver væsentlig for brugeroplevelsen, hvilket betyder, at det skal fungere mindst lige så godt som i Windows 7."

Afstemningen på Computerworld kom ud med følgende resultat:


Derfor fjernede Microsoft startmenuen
Tilbage i oktober 2011 forklarede Microsoft og daværende Windows-boss Steven Sinofsky beslutningen i et længere blogindlæg:

"Startmenuen er en af de mest synlige dele af Windows, så vi tager ikke let på nogen ændringer af den."

"Miljøet omkring Windows har ændret sig umådeligt meget, siden vi første gang introducerede startmenuen, og vi ønsker at sikre os, at vi stadig leverer en oplevelse, der er både relevant og i tråd med den dynamiske computer-verden, vi lever i i dag," lød det blandt andet fra Microsoft.

Allerede dengang var flere brugervenlighedeksperter dog skeptiske over for Microsofts planer, som brugerne kritiserede. 

"Jeg deler bekymringerne. Hele ideen med Windows OS har hidtil været produktivitet, og det var endda selve salgsbudskabet for XP - for novicer såvel som for rutinerede brugere," forklarede Thomas Visby Snitker, direktør i usability-firmaet SnitkerGroup. 

"Det er et helt klassisk dilemma i softwareudvikling. Produktivitet støttes af mange ting, og mange reagerer negativt på ændringer i OS-brugergrænsefladen i forbindelse med versionsskift. De skal lære nyt, men har ikke bedt om det, og det går ud over produktiviteten, indtil det nye er tillært," sagde han dengang til Computerworld.

Men Microsoft mente selv at have helt konkrete tal, der beviste, at startmenuen var ved at blive irrelevant i Windows - og derfor skulle fjernes.

"I bruger ikke længere Start"

I blogindlægget fremlagde Microsoft dokumentation for, at brugerne af Windows ikke længere anvendte startmenuen så ofte som tidligere.

Faktisk kunne Microsoft i brugerstatistikkerne se, at der fra Vista til Windows 7 var sket et fald på hele 61 procent i brugen af startmenuen til at tilgå 'billeder.'

Der var også sket et fald på 56 procent i forhold til 'dokumenter,' 54 procent færre tilgik 'kontrolpanel' via startmenuen, og 42 procent færre valgte at gå via start for at klikke på 'alle programmer.'

I stedet valgte brugerne i stigende grad at anvende den proceslinje, der blev introduceret med Windows 7.

Den udvikling i brugen af Windows førte Microsoft frem til beslutningen om at fjerne startmenuen.

"Da vi nu ved, at de fleste af jer bare kan (og gør det) bruge proceslinjen til at få adgang til de ting, I oftest bruger på skrivebordet, har det givet os mulighed for at gøre Start endnu bedre til sine unikke styrker og give mulighed for nye scenarier."

"Forbedrede søgninger, mere plads til alle dine programmer, levende fliser med aktivitet og bedre muligheder for tilpasninger bliver pludselig muligt, når den ærværdige, men aldrende Startmenu bliver omdannet til en moderne Startskærm."

Microsofts Steven Sinofsky forlod højst overraskende Microsoft blot få uger efter, at Windows 8 var blevet sendt på markedet.

Steve Ballmer svarer igen

Steve Ballmer har selv tidligere kommenteret på beslutningen om at droppe startknappen i Windows. Det skete, da en journalist fra The Associated Press sidste efterår under et pressemøde spurgte, om det var muligt, at startknappen ville vende tilbage? 

"Du har en hel skærm som startknap," svarede Steve Ballmer dengang med henvisning til den nye Windows-brugergrænseflade.

Ikke desto mindre har der i de seneste uger været massive skriverier om, at startknappen vil vende tilbage til Windows, når Microsoft kommer med den første store opdatering, kendt som Blue eller Windows 8.1.

Opdateringen ventes frigivet senere i år, og det er allerede kommet frem, at Microsoft formentlig vil gøre det muligt at boote direkte til det klassiske Windows-skrivebord, hvilket ikke er muligt i dag, hvor man skal forbi den moderne grænseflade i Windows.

Læs også:

Vild uenighed: Skal startknappen tilbage i Windows?

Balladen om en startknap - en stor mulighed for Microsoft

Microsoft arbejder på en helt ny måde at vise Windows på?




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere