Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

Windows står over for markante ændringer i brugergrænsefladen. Bliver det til det bedre eller til det værre?

Derfor frygter Microsoft-brugere Windows 8-interfacet

Den banebrydende brugergrænseflade i det kommende Windows 8 kan komme til at give bagslag for Microsoft, advarer brugervenlighedseksperter.

Læs også:

Microsoft-brugere hidser sig op over Windows 8

Her er Microsofts nye Windows 8 - alt er forandret

Derfor ændrer Microsoft alt ved Windows-interfacet

Meningerne om Microsofts kommende Windows 8 er lige så delte som et stykke nykløvet brænde.

På den ene side roser mange Microsoft for at turde noget nyt med brugergrænsefladen og for at tage udgangspunkt i de mange touch-skærme, der efterhånden er på markedet.

På den anden side er der mange, der hellere vil beholde den gamle startskærm og frygter, at Microsoft er ved at ødelægge lige netop den brugergrænseflade, som de holder så meget af.

"Som desktop-bruger er jeg ikke engang det mindste interesseret i Win 8's touch-kvaliteter. Jeg vil kunne køre mine applikationer - Office, Lightroom, Photoshop - med en mus og et keyboard og ikke skulle dykke ned i touch-interfacet for at gøre det," lyder en af de seneste kommentarer på den officielle Windows 8-blog.

Her er eksperternes dom

Blandt brugervenlighedseksperterne er der også mange meningerne om Windows 8:

"Jeg deler bekymringerne. Hele ideen med Windows OS har hidtil været produktivitet, og det var endda selve salgsbudskabet for XP - for novicer såvel som for rutinerede brugere," forklarer Thomas Visby Snitker, der er direktør i usability-firmaet SnitkerGroup.

"Det er et helt klassisk dilemma i softwareudvikling. Produktivitet støttes af mange ting, og mange reagerer negativt på ændringer i OS-brugergrænsefladen i forbindelse med versionsskift. De skal lære nyt, men har ikke bedt om det, og det går ud over produktiviteten, indtil det nye er tillært," siger han til Computerworld.

For nylig gav også flere internationale brugervenligheds-eksperter deres vurdering af Windows 8-interfacet.

"Hallelujah, endelig har nogen fattet det!" lød reaktionen fra Anthony Colfelt, creative director i brugervenlighedsfirmaet Different, til ITNews.

"Microsofts 'fliser' tager det bedste fra informativt webdesign og tilføjer det til computerens UI," lød hans vurdering - men samtidig tilføjede han dog også, at touch-interfacet kan komme til at føles kluntet, hvis man bruger en mus.

Shane Morris, direktør hos UI-firmaet Automatic Studio, forklarede til ITNews, at det kan blive et problem for nogle brugere at overskue alle live-opdaterede informationer på 'fliserne.'

Alle forandringer svære

Thomas Visby Snitker peger på, at det ikke er første gang, vi står over for et markant skift i måden, vi styrer computeren på.

"Da vi gik fra de tekst- og kommando-baserede brugergrænseflader i 80'erne til de grafiske i 90'erne, gik det ud over superbrugerne. De skulle 'slæbe' en mus henover skærmen og klikke en masse i stedet for blot at indtaste en kode for det ønskede vindue. Meget effektivt, meget svært at lære," lyder det fra Thomas Visby Snitker.

Han tilføjer, at nye generationer af pc-brugere kommer til, samtidig med at nye muligheder opstår.

"Microsoft har vokset sig til sin nuværende styrke ved at udnytte nye teknologiske muligheder - uanset om folk har bedt om dem eller ej. Microsoft lever jo netop af it-udvikling."

Der er endnu en del uklarhed omkring, hvordan det klassiske Windows-interface kommer til at spille sammen med det nye i Windows 8. 

I denne video (omkring 08:30 inde i indslaget) viser Microsoft-folk, at man godt kan vælge klassisk visning i nogle tilfælde.

Det er dog uklart, om det også er muligt at slå den nye brugergrænseflade fra permanent, og om der kun er tale om en midlertidig mulighed, der forsvinder, når alle Microsofts-applikationer er skrevet om til den nye brugergrænseflade.

Det bliver vi formentlig klogere på, når den første Windows 8-beta frigives om nogle uger. 

Computerworld har spurgt Microsoft Danmark om de nærmere tanker og overvejelser omkring Windows 8, men den danske afdeling kan ikke sige mere, end der er fremme på de officielle, internationale Microsoft-blogs.

Læs også:

Microsoft-brugere hidser sig op over Windows 8

Her er Microsofts nye Windows 8 - alt er forandret

Derfor ændrer Microsoft alt ved Windows-interfacet




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere