Artikel top billede

Udenlandske it-distributører kigger sultent på Danmark

Især tyske it-distributører forsyner i stigende omfang det danske marked med varer. Den populære e-handelsplatform Webmercs er et af de steder, hvor udenlandske varer finder vej til det danske marked.

Mange danske it-forhandlere spejder i stigende omfang mod udenlandske distributører for at finde de skarpeste priser på især hardware og komponenter. Det øger den i forvejen stenhårde priskonkurrence i distributionsbranchen og er med til at flytte markedsandele.

Forhandlernes aftaler med distributørerne giver dem adgang til daglige prislister, som blandt andet leveres gennem e-handelsplatformen Webmercs, som ifølge nordic sales manager Knud Bille står for at formidle prislister fra 60 forskellige distributører til omkring 125 forhandleres danske webshops.

Antallet af udenlandske distributører, som på den måde forsøger at få fodfæste på det danske marked er stigende, lyder det fra Knud Bille.

Listen over distributører er dog langt fra komplet. Formålet med at handle med udenlandske distributører er selvsagt at finde den laveste pris, som enten kan lokke flere kunder til eller øge indtjeningsmarginalen for forhandleren.

Kontakten til udenlandske distributører er derfor i mange tilfælde en velbevaret hemmelighed - også fordi det kan skabe dårlig stemning i forhold til forhandlernes normale distributører og producenter, som opererer fra Danmark.

"Det er en livlig trafik, som der ikke er særlig mange forhandlere, der har lyst til at fortælle om. Så vi respekterer forhandlernes forretningshemmeligheder og offentliggør ikke en komplet liste over de distributører, der sælger ind fra udlandet," siger Knud Bille.

Han tør dog ikke give noget bud på det samlede omfang af de danske forhandleres indkøb hos de udenlandske distributører.

Ifølge kilder i branchen er en række mindre danske distributører også med på vognen og skaffer på den måde varer fra udenlandske distributører, som prismæssigt kan hamle op med lokale sværvægtere som Also, Tech Data og Arrow ECS.

Ingram Micro går forrest

En af de distributører, som sender varer til det danske marked, er amerikanske Ingram Micro, som solgte sin danske distributionsforretning til Also i 2009. I mere end et år har Ingram Micro i sin tyske afdeling uden for München haft en selvstændig salgsafdeling med dansktalende medarbejdere. Desuden har Ingram Micro en account manager, som opererer fra Danmark.

"Jeg ser, at Ingram Micro, som har været ude af det danske marked siden 2009, nu er på vej tilbage i Danmark og Norge for fuld udblæsning. De har folk i Danmark og danske folk i Tyskland, og det er mit indtryk, at forhandlerne er glade for deres set-up," siger Knud Bille.

Flere udenlandske distributører forsøger med vekslende held at etablere sig på det danske marked. Et eksempel er svenske Deltaco, som har etableret et salgskontor herhjemme.

Kilder i branchen nævner udenlandske firmaer som svenske Isolda og tyske Devil og Wave Computer, som bejlere til de danske forhandleres gunst.

Hos den distributøren EET Europarts bekræfter koncerndirektør John Thomas - uden dog at nævne konkrete eksempler - at især tyske distributører ligesom EET Europarts selv er aktive på tværs af de nationale markeder.

"Jeg opfatter Europa som ét marked. For os er det helt naturligt at levere varer til hele Europa, så landegrænserne findes på papiret, men i praksis betyder det ikke så meget," siger John Thomas.

Et af problemerne for de udenlandske spillere er dog de fragtomkostninger, som vejer tungt i et marked, hvor indtjeningsmarginalerne i forvejen er nærmest forsvindende små. Og fragt fra udlandet er så dyr, at det nemt sluger den besparelse, man kan opnå ved at købe ind udenfor landets grænser.

Læs også:

Overblik: Hver anden danske it-distributør forsvundet på ti år

Nye fusioner og lukninger på vej blandt distributører

Danmarks bedste distributør: Her er hemmeligheden




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere