Artikel top billede

(Foto: Dan Jensen)

Ingen vej uden om: Derfor skal HP splittes op i to

ComputerViews: HP deler sig selv op i to selvstændige gigant-selskaber. Det er der en god grund til. Se den her.

ComputerViews: Mægtige Hewlett-Packard lader øksen suse på tværs gennem selskabet, der nu splittes op i to selvstændige, børsnoterede selskaber.

Den ene - HP Inc. - kommer til at bestå af det nuværende HP's pc- og printerforretning og får nuværende vice president Dion Weisler som CEO.

Det andet - Hewlett-Packard Enterprise - skal levere hardware, software og service til erhvervslivet (løsninger inden for servere, datalagring, netværk, software, services, cloud). Her bliver nuværende direktør for det hele, Meg Whitman, indsat som CEO.

I sporet på IBM

Med trækket følger HP på mange måder i kølvandet på sin ærkerival IBM, der tidligere har solgt både sin pc-forretning og fornylig sin server-forretning til kinesiske Lenovo for i stedet at fokusere helt på at levere services og lignende til primært erhvervslivet.

Samme retning går Dell i med sin beslutning om at satse stort på at levere netop services til erhvervslivet.

For HP (og Dell) gælder det imidlertid, at de fortsat tjener masser af penge på pc- og printerforretningen i et presset marked, hvor flere af konkurrenterne er begyndt at falde som fluer.

Det kan du læse mere om her: Pc-producenterne slås på liv og død i presset marked: De første ofre er faldet.

Det betyder, at de under ingen omstændigheder vil trække sig ud - men at de samtidig er bundet af det benhårde pc-markeds pris-fokuserede logik, som ikke uden videre kan overføres til en service- og software-orienteret erhvervsrettet markeds-logik.

Her handler det først og fremmest om agilitet, udviklings-fart og evnen til at forstå og hjælpe de store forretningskunder videre til 'next level' (som amerikanerne ynder at sige) og ikke så meget om pris og en produktporteføljes omfang.

Blandt de største i verden

HP har i mange år været blandt verdens allerstørste pc-producenter, og det spor agter virksomheden at fortsætte ud ad. Faktisk går det ganske godt for pc-forretningen for tiden.

Det siger sig selv, at selskabet gennem årene har opbygget en helt enorm portefølje af forskellige pc'er og anden hardware.

For selskabet gælder det imidlertid - som stort set alle andre hardware-producenter - at pc'er, samle-fabrikker, processor-fabrikker og lignende ikke indeholder noget som helst, der kan gøre en seriøs forskel for kunderne.

Det kan godt være, at man kan sælge mange pc'er og derved få en helt fornuftig forretning ud af det, men de store penge i fremtiden ligger i udvikling og salg af banebrydende software og services, der kan forbedre forretnings-processer og produktivitet og værdi-skabelse hos kunderne og altså ikke ikke i jern og pc'er.

Og skal HP for alvor have fingrene i dette bugnende marked, skal snittet være rent og fint, agiliteten i top og offensiven mod kunderne ikke præget af gamle traditioner, gammel 'legacy' og en gammel forståelse af, hvad HP egentlig er.

Vigtigheden understreges af, at nuværende topchef Meg Whitman sætter sig i spidsen for Hewlett-Packard Enterprise, mens hun bliver bestyrelsesformand for HP Inc, hvilket understreger det fokus, som HP vil lægge på service-delen.

Det er også nødvendigt. For mens enterprise-markedet vokser, er HP under pres.

Presset på serviceforretningen - noget skal gøres

HP's omsætning i selskabets pc- og printerforretning - der i fjor udgjorde 28,6 procent af HP's samlede omsætning - er ifølge Forbes vokset med 3,1 procent i de seneste ni måneder, mens omsætningen i divisionen for enterprise-hardware og services er faldet med 19 procent, hvor målet selvsagt er at vokse hurtigere end markedet.

Den kommende selvstændighed skal derfor give mulighed for både at satse helhjertet og fokuseret på kundernes behov for produkter, der kan gøre en forskel, uden skelen til den historiske pc-forretning, der opererer i et marked med meget små marginer.

Og hvem ved - måske skal en opsplitning ligeledes kunne gøre det nemmere ad åre at finde og afhænde den ene ben af forretning til andre ejere, uden at det mægtige HP derved forsvinder fra jordens overflade.

Det er hensigten, at det formelle brud vil finde sted med udgangen af HP's 2015-regnskabsår, der afsluttes med udgangen af oktober næste år. HP-aktionærer vil modtage aktier i begge selskaber, lyder det fra HP.

Læs også:

HP på vej til at splitte virksomheden op

Dells gigantiske ombygning: På vej mod guld og grønne skove

Pc-producenterne slås på liv og død i presset marked: De første ofre er faldet

Den store danske pc-krig er slut: Kineserne vandt




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital vækst 2024

På Digital Vækst 2024 bringer vi danske virksomheders organisation, forretning og data i spil samt spejler dem i det, som teknologipartnerne bringer til fadet. Konferencen bliver tætpakket med dygtige digitale ledere og frontkæmpere fra ind- og udland. De har én opgave på dagsordenen: At inspirere dig til at træffe de rigtige forretningsmæssige, teknologiske og strategiske valg i 2024, som kan sikre vækst for dig.

19. marts 2024 | Læs mere


Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de IT-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

20. marts 2024 | Læs mere


AI Impact Day: Har du styr på risiko og governance – og er du klar til AI Act?

AI og Machine Learning har for længst gjort sit indtog i centrale, kritiske forretningssystemer, og både udviklere, platformleverandører og koncerner er begyndt at udforske mulighederne. På dette eksklusive event dykker vi ned i AI's indflydelse på fremtidens forretnings- og IT-drift. Men vi ser også på, hvordan du mest effektivt arbejder med governance og risikostyring på dine AI-projekter.

21. marts 2024 | Læs mere