Artikel top billede

Her er 10 nye ting, som vi har lært om Apple Watch

Drypvis får vi flere og flere informationer om Apple Watch.

Jublen var stor i salen, da Apple tidligere på året præsenterede det længeventede smartwartch, Apple Watch, foran et publikum, der fortrinsvist så ud til at bestå af overgearede Apple-ansatte og nyhedshungrende teknologijournalister.

Men mange væsentlige oplysninger blev udeladt under præsentationen. Eksempelvis kender vi endnu ikke urets batteritid eller den officielle pris på flere af modellerne. 

Siden præsentationen er vi dog drypvis blevet præsenteret for en række nye oplysninger om uret, som vi her vil gennemgå.

1. Smart trick lader dig bruge Apple Pay

Ved præsentationen af Apple Watch blev det meddelt, at uret 
har en indbygget NFC-chip, og derfor kan bruges sammen med Apples betalingsløsning, Apple Pay

Men hov - hvordan kan det lade sig gøre, tænkte mange. For uret er ikke udstyret med Apples fingeraftryksskanner, Touch ID. På iPhonen er det netop Touch ID, der er garant for, at betalingen er blevet foretaget af telefonens ejermand og ikke af en tilfældig person, som er kommet i besidelse af telefonen. 

Men ifølge Apple-mediet CultofMac gør Apple brug af et smart trick, der sikrer, at Apple Pay kan bruges med Apple Watch, uden at der bliver gået på kompromis med sikkerheden. 

Det fungerer på denne måde: Apple Watch er udstyret med en pulsmåler, der blandt andet kan registrere om uret sidder på et håndled eller er taget af.

Når ejermanden tager Apple Watch på om morgen, skal vedkommende låse den op med en pinkode. Herefter kan uret frit bruges til at foretage betalinger med indtil det igen fjernes fra armen.  

Dermed kan en tyv ikke blot hive uret af armen på en person, og derefter shoppe løs med det.

2. Afhængig af iPhone
 - ingen selvstændige apps

Allerede ved introduktionen fik vi at vide, at uret kun virker i samspil med en iPhone.

Men først da Apple for nylig lancerede udviklingsværktøjet Watchkit stod det klart, hvor tæt uret er knyttet til en iPhone.

I første omgang vil Apple Watch ikke få selvstændige apps, men blot være såkaldte "extensions" til apps på iPhonen.

Det vil sige, at alle apps bliver installeret og afviklet fra telefonen, og intet dataarbejde bliver foretaget på selve uret. 

Uret fungerer i denne sammenhæng groft sagt blot som en ekstra skærm, som din telefon sender informationer til. 

"Når bæreren interagerer med sin Watch-app, vil Apple Watch og iPhonen sender informationer frem og tilbage mellem hinanden," skriver Apple i det dokument, der ledersager frigivelsen af Watchkit.

Enkelte funktioner som eksempelvis ur-funktionen vil dog blive afviklet fra Apple Watchet. 

I løbet af det kommende år vil Apple dog åbne for såkaldte "fully native apps" til Apple Watch. Altså apps, der kan afvikles direkte fra uret. Det vides ikke præcist, hvornår det kommer til at ske, men et kvalificeret gæt er, at Apple vil fortælle mere om mulighederne i forbindelse med den årlige udviklerkonference, WWDC, i juni.

3. Handoff virker også på Apple Watch

Den såkaldte Handoff-funktion var en af de store nyheder i forbindelse med lanceringen af de nyeste udgaver af Apples styresystem til Macs, iPhone og iPads. 

Det er en funktion, som eksempelvis gør det muligt for dig at åbne en mail eller et dokument på din iPhone og efterfølgende fortsætte arbejdet på din Mac. 

Men Handoff-funktionen vil også blive en del af Apple Watch. Det fremgår af en nylig opdatering af Apples hjemmeside, hvor Apple har opdateret en række af beskrivelserne af Apple Watch-funktioner. 

Her bliver det blandt andet vist, hvordan du kan åbne en mail på dit Apple Watch og efterfølgende gribe ud efter din iPhone og med et enkelt tryk åbne den selvsamme mail på telefonen. 

4. Du kan interagere med uret på 15 forskellige måder

Apple har altid brystet sig af at have brugerflader, der er så intuitive, at brugermanualer er overflødige. 

Et af iPhonens første salgsargumenter var eksempelvis, at den kun havde "en knap", og talrige Youtube-videoer viser, hvordan selv spædbørn er i stand til at betjene en iPad. 

Spørgsmålet er dog om Apple Watch vil være lige så intuitiv at bruge. For lanceringen af Watchkit har ifølge techmediet The Verge vist, at brugeren kan interagere med et Apple Watch på intet mindre end 15 forskellige måder. 

Udover de velkendte berøringer på touchskærmen, som kendes fra en iPhone finder der altså også  en lang række andre muligheder. Eksempelvis kræver det et såkaldt "force touch" at få adgang til en række menuer, og uret kan ligeledes betjenes via den såkaldte "digital crown", der er det lille hjul ude i højre side af uret, som du på et traditionelt ur bruger, når du skal stille det. 

5. Apple forventer kun, at du bruger uret i kort tid

På en tablet kan folk sidde og læse i timevis, på en smartphone er det normalt af folk bruger deres apps i mange minutter, men ifølge tech-mediet The Verge oplyser Apple, at app-udviklerne må forberede sig på, at brugerne formodentligt kun vil interagere med apps til Apple Watch i få sekunder af gangen.

"Hvis du måler din interaktionen med iOS-apps i minutter, så kan du forvente, at interaktionen med Watch-apps bliver i målt i sekunder," oplyser Apple i den dokumentation, der følger med Watchkit.

6. Skal lades op hver nat

Indtil videre er Apple ikke kommet med nogen officiel meddelelse om, hvor lang batteritid et Apple Watch får.  

Men i slutningen af oktober sagde Apples administrerende direktør, Tim Cook, at brugerne af Apple Watch bør forvente, at deres ur skal oplades dagligt

Kommentaren faldt til en konference hos den amerikanske avis Wall Street Journal, og her sagde Cook: 

"Vi tror, at folk kommer til at bruge det så meget, at det vil være nødvendigt at oplade det dagligt." 

Dermed kan vi også konkludere, at selvom Apple forventer, at du vil bruge uret i kort tid af gangen, så forventer virksomheden, at brugeren til gengæld vil tjekke det meget ofte. 

7. Det registrerer hvor længe du kigger

Apple Watch kan ifølge The Verge præsentere informationer for brugeren på to måder - via et 'long look' og et 'short look'. 

Med short look bliver informationerne præsenteret på en måde, der er mere overskuelig og let at afkode, mens et long look til gengæld giver flere informationer. 

Når brugeren i første omgang får en notifikation bliver informationerne vist via short look, når brugeren løfter håndleddet for at kigge på uret.

Hvis brugeren holder håndleddet løftet tilstrækkeligt længe skifter uret fra et short look til et long look. 

8. Det ser ud til at blive dyrt. 

Ved præsentationen offentliggjorde Apple, at uret i den billigste udgave kommer til at koste 349 dollar. Altså lige knap 2100 kroner med de nuværende valutakurser.

Men det er udelukkende prisen for den såkaldte sportsudgave af uret, der kommer i aluminium. De mere eksklusive udgaver i stål og ikke mindst Edition-modellen i ægte guld ser ud til at blive betydeligt dyrere. 

Den franske Apple-side igen.fr har kunne fortælle, at prisen for guldudgaven kan ende på astronomiske 4.000 - 5.000 dollar - altså 24.000 - 30.000 kroner. Ifølge den franske side vil stål-udgaven lande på 500 dollar - altså knap 3.000 kroner. 

Det vides endnu ikke om priserne er inklusiv en urrem, men du må formodentligt påregne en ekstraudgift, hvis du ønsker at udstyre dit Apple Watch med en af de mere eksklusive læder-remme eller stål-lænker. 

Priserne på stål-udgaven og guld-udgaven er dog ikke bekræftet af Apple, og skal derfor tages med et gran salt. Især set i lyset af, at der ofte går rygter om tårnhøje priser på Apple-produkter før lanceringerne. 

Før lanceringen af iPaden gik der eksempelvis rygter om en pris på 6-8.000 kroner.

Disse rygter som meget vel kan være staret af Apple selv, fik den effekt, at iPaden pludselig kom til at virke som et kup, da Steve Jobs kunne offentliggøre en startpris på 500 dollar, hvilket omregnet til danske kroner på daværende tidspunkt svarede til knap 2700 kroner.

Dermed kan en pris, der stadigvæk befinder sig i en den høje ende pludselig fremstå relativt lav, fordi der har været forventninger om en pris, der var langt højere.

På samme måde vil en pris på 10.000 eller 15.000 kroner for en guldudgave af Apple Watch pludselig virke overkommelig, når der har floreret rygter om priser på to til tre gange så meget.

9. Apple har offentliggjort opløsningen

Apple uret kommer i to størrelse.

Vi kender ikke størrelsen i tommer, men vi ved, at den mindste udgave af uret har en urkasse på 38 mm, mens den største har en urkasse på 42 mm. 

Den mindste udgave vil få en skærmopløsning på 272 x 340 pixels og den største vil få en opløsning på 312 x 390 pixels, skriver The Verge. 

Billedeformatet vil være 4:5. Til sammenligning har en iPad en billedeformatet 4:3, mens en iPhone bruger widescreenformatet 16:9. 

Den brugbare skærmflade ser desuden ud til at blive mindre end det fremgik af den video af Apple Watch, som Apple udgav i forbindelse med præsentationen. Apple-siden 9to5Mac kunne for få måneder siden fortælle, at Apple har fjernet den oprindelige Apple Watch-video fra Youtube og erstattet den med en ny, hvor de eneste forskelle er, at skærmen er lille smule mindre og der foretaget et par mindre ændringer i brugerfladen.

10. Kommer først til foråret

Hvis vi kan stole på en udmelding fra Angela Ahrendts, der er chef for Apples detailbutikker, så vil uret først bliver sat til salg efter den 19. februar.

Apple har endnu kke meldt nogen officiel lanceringsdato ud, men har blot meddelt at uret vil komme i starten af 2015.

Men i en videohilsen til de ansatte i Apples butikker siger Angela Ahrendts ifølge Apple-siden 9to5mac, at uret først vil komme efter det kinesiske nytår, der falder på den 19. februar. Endvidere skriver hun, at lanceringen vil finde sted i "foråret". Dermed får vi sandsynligvis tidligst uret at se i marts, hvis vi skal tage Apple-chefens ord for gode vare. 

"Vi er på vej ind i højtiden, og vi har et kinesisk nytår på vej, og bagefter har vi lanceringen af et nyt ur i det kommende forår," sagde Angela Ahrendts ifølge 9to5mac.

Læs også: Nye kode-værktøjer fra Apple: Sådan udvikler du apps til Apple Watch 

 

Med dette nye ur vil Apple erobre vores håndled