Artikel top billede

Med dette nye ur vil Apple erobre vores håndled

Efter lang tids hype lancerede Apple omsider sit smartwatch, som blot får navnet Watch. Det fås i to størrelser, tre udgaver - og med et væld af funktioner. Sig hej til "Apple Watch".

Vi er ikke helt færdige.

Vi har "one more thing," sagde Apples administrerende direktør Tim Cook til aftenens iPhone-præsentation og lånte dermed en legendarisk replik fra sin forgænger Steve Jobs.

Den "one more thing" som blev præsenteret her til aften er det længe ventede smartwatch fra Apple, som der har gået rygter om i næsten halvandet år.

Uret får navnet Apple Watch, og det blev præsenteret for et vildt og jublende publikum, som normalt primært består af Apple-ansatte og en skare af udvalgte journalister. 

Ny brugerflade til dit håndled

Men introduktionen af Apple Watch lancerer Apple dermed også en helt ny og helt anderledes brugerflade.

Uret har ganske vist en touchskærm, men Tim Cook understregede, at Apple har valgt ikke blot at tage touch-brugerfladen fra iPhonen og iPad'en og genbrugt den på uret.

I stedet er uret udstyret med en såkaldt "digital crown", der minder om den lille "krone", som du bruger, når du skal indstille tiden på et traditionelt analogt ur.

Den digitale krone gør det muligt for brugeren at "scrolle" i menuer og zoome ud og ind. Det minder på mange måder en smule om det click-wheel, som blev brugt til at betjene iPod'en.

Ud over en "digital crown" og en touchskærm har uret også en helt ny såkaldt taptic-engine, der giver brugen små vibrationer som feedback, når uret diskret skal gøre brugeren opmærksom på indkommende notifikationer.

Både ur og sundhedsgadget

Ifølge Tim Cook bliver Apple Watch mere end blot et ur, der kan vise klokken. Det skal fungere som et sundheds-gadget i stil med de populære fitness-armbånd fra Jawbone og Fitbit.

Når du bevæger dig, måler uret omfanget af din aktivitet og giver dig råd om, hvor meget du bør bevæge dig. Når uret skal registrere din aktivitet, gør den brug af et accelerometer, din telefons gps samt en indbygget pulsmåler.

Ved præsentationen blev der ikke nævnt noget om, hvorvidt den kan måle brugerens søvnkvalitet, som det er tilfældet med de fleste fitnessarmbånd. Det skyldes formentligt, at Apple forventer, at brugerne oplader uret om natten.

Opladningen sker i øvrigt ved hjælp af magnetoplader, der tilsluttes på urets bagside.

Forskellige udgaver

Tim Cook understregede, at uret ikke blot handler om teknologi, men også om personlig stil og mode.

Derfor kommer uret også i en række forskellige versioner, der passer til den enkelte brugers behov.

For det første kommer uret i to størrelser: En udgave til store håndled og en til små håndled.

Derudover kommer uret i en standard-udgave, en sportsudgave der er særlig hårdfør samt en såkaldt "edition"-udgave i 18-karat guld.

Brugeren har herudover mulighed for at tilpasse sit Apple Watch yderligere med i alt seks forskellige urremme. Heriblandt flere forskellige læderremme, en sportsrem og traditionel urrem i rustfrit stål.

Ny App Store

Apple Watch får sin egen App Store, hvor app-udviklere får mulighed for at udvikle apps, som er skræddersyet til uret. 

På scenen ved præsentationen blev der givet flere eksempler på en række apps, der er udviklet specifikt til uret. Den mest interessante app er formodentligt en app fra en amerikansk hotelkæde, der til foråret vil gøre det muligt for hotelkædens gæster at at oplåse hoteldørene ved blot at holde uret op foran døren. 

Derudover kan brugerne også downloade forskellige urskiver med forskellige baggrundsbilleder. 

Brugeren får naturligvis også adgang til velkendte iPhone- og iPad-funktioner. Heriblandt kalenderdata, kort og navigation samt billeder fra telefonen. Derudover kan du som bruger også betjene din musik fra uret samt besvare indkommende beskeder via talegenkendelse.

Samtidig kan uret også bruges til at foretage betalinger med Apple nye betalingssystem Apple Pay, som ligeledes blev præsenteret her til aften. 

Uret vil blive sat til salg i begyndelsen af 2015 og vil i den billigste udgave komme til at koste 349 dollar, hvilket svarer til omkring 2.000 kroner. I danske butikker må prisen dog forventes at blive endnu højere. 

Apple Watch virker med alle iPhones fra iPhone 5 og frem, men som ventet er det ikke kompatibelt med telefoner af andre mærker.

Bliver Apple Watch et hit? 
Det store spørgsmål er, om uret bliver et revolutionerende blockbuster-produkt i stil med iPod, iPhone og iPad, der alle efterlod konkurrenterne i støvet umiddelbart efter lanceringen. 

Denne gang er Apple dog i hård konkurrence med virksomheder som Samsung og Motorola, der er hjulpet godt på vej af Googles Android Wear, og som gennem den seneste tid har præsenteret produkter, der langt fra er perfekte, men alligevel har opnået et vist modenhedsniveau. 

Ud over Apple Watch er det mest iøjnefaldende smartwatch på markedet Motorolas Moto 360. Motorola har valgt at benytte en rund skærm, hvilket får det til at ligne et traditionelt ur og muligvis kan få den nye teknologi til at virke mindre afskrækkende. Til gengæld kan det også virke ulogisk at lade formen af en urskive på et mekanisk ur diktere form-faktoren på en helt ny produkttype. 

Starten på Tim Cooks æra?

Da Apple i 2010 sidste gang præsenterede en helt ny produkttype, var det Steve Jobs, der stod på scenen og præsenterede iPaden. I dag er det Tim Cook, der leder Apple, og Apple Watch bliver det første helt nye produkt, der er blevet formet under Tim Cooks lederskab. 

Sidste år så vi desuden, at Apple lancerede det nye styresystem iOS 7, der gjorde op med nogle af de designprincipper, som Steve Jobs dyrkede, og her til aften præsenterede Apple ligeledes to nye iPhones, der er markant større end de tidligere udgaver.

Derfor begynder vi med de nyeste udgaver af Apples styresystemer, nye større iPhones samt Apple Watch nu at se konturerne af det "nye Apple" under Tim Cooks lederskab.

Læs også:

Så kom Apple Watch: Her er overblikket over alle de nyeste smartwatches