Artikel top billede

(Foto: gratis /)

Få et forspring: Sådan vælger du det rigtige ERP

Klumme: ERP-systemet bliver din virksomheds nøglesystem i fremtiden. Men mange virksomheder synes ikke, de får nok ud af ERP. Her er ekspertens gode råd om, hvordan du træffer det rigtige valg.

Med de kommende udfordringer på den digitale markedsplads stiger kravene til både din virksomheds organisation og de leverandører, du vælger.

Dit nøglesystem bliver i fremtiden dit ERP-system, og hvis du vælger rigtigt, kan det give din virksomhed en konkurrencemæssig fordel.

Mange virksomheder med ERP-systemer føler ikke, de får nok "value for money" - men har de nu gjort deres forarbejde godt nok?

Standard versus programmering

De fleste ERP-systemer er designet efter givne processer, og din leverandørs opgave er altid at gøre kunden opmærksom på, hvordan for eksempel SAP eller Axapta 'tænker'.

Alle ved jo, at holder man sig til standard kode bliver det billigere - både nu og ved en senere kodeopgradering.

Man bør selvfølgelig overveje, om den måde, ERP 'tænker' på, er optimalt for vores forretning.

Har leverandøren 100 procent klarhed over, hvordan processer og mulighederne/begrænsningerne er, inden vi træffer beslutning om programmering eller ej?

Udfordring af eksisterende processer

Inden man går i gang med at udfordre de eksisterende processer, bør man gøre sig kraftige overvejelser om, hvordan man vil forholde sig til ændring af processer.

Skal man læne sig op ad den måde, ERP 'tænker', eller er virksomheden villig til at ændre eksisterende processer.

Meget af diskussion af dette punkt handler også om forandringsledelse og om man kan og vil ændre folks vaner - og hvad vil det betyde?

Forandringer er svære og tager tid, så derfor skal man ikke undervurdere punktet og især forberedelsen inden - samt hvem der træffer den endelig beslutning.

Virksomhedens størrelse

Når man kigger på leverandører inden for ERP, vil man ret hurtigt indsnævre antallet af personer, man snakker med, til et minimum.

Det tager lang tid for en konsulent hos leverandøren at forstå din virksomheds flow, processer og så videre, og derfor er det meget vigtigt med stabilitet hos leverandøren, når I designer løsninger.

Sker der for mange udskiftninger hos leverandøren, tabes viden, og der opstår usikkerhed, som ender med at blive dyr for dig som kunde.

Kemi

Implementeringen af it er svær og kan til tider drille. Man kan skrive de bedste kravspecifikationer, men man vil altid havne i gråzoner, hvor det er tillidsforholdet mellem kunden og leverandøren, der afgør, hvem der skal betale.

Find derfor leverandører, hvor kemien er i orden, således der er 'snor' begge veje - især i de pressede situationer, hvor softwaren driller.

Disse situationer kommer altid, og jo bedre kemien er, jo lettere bliver det at få løst tingene både formelt og uformelt.

Knowhow indenfor din branche

Man skal huske, at et standard ERP-system skal dække alle brancher, og derfor er det vigtigt at finde leverandører, der har erfaring inden for din eller relaterede brancher.

Inden for alle brancher gælder specielle flows og regelsæt, så det gælder om at sikre, at leverandøren er med på jeres tankegang og spilleregler.

Afhængighed af en eller flere leverandører

Et svært spørgsmål, for der er både fordele og ulemper ved kun at have én leverandør kontra flere.

Man bør overveje, hvor afhængig man vil være, og hvor meget viden man forventer at give til leverandøren. Jo mere bundet des sværere leverandørskifte. Omvendt vil man også gerne have uafhængigheden.

Prøv at foretage et benchmark på jeres nuværende leverandør(er) og beregn konsekvensen, hvis den eller de konsulenter, der har mest viden om jeres virksomhed, stopper - hvordan vil jeres situation se ud?

Overvejelser ved leverandørvalg

-Tør jeres leverandør udfordre jeres eksisterende processer?

- Hvordan er standardflowet designet i ERP?

- Hvad sker der, hvis den konsulent med mest viden om jeres forretning stopper hos leverandøren?

- Er alt sort og hvidt?

- Har din leverandør brancheerfaring med din branche?