Artikel top billede

Microsoft fyrer 7.800 mand i sin mobil-division efter Nokia-fiasko - helt ny smartphone-strategi på trapperne

Efter flere års forgæves forsøg på at få smartphone-forretningen på vingerne ændrer Microsoft strategi på området. 7.800 ansatte skal ud af vagten, og kæmpe-købet af Nokia nedskrives til næsten ingenting.

Efter flere års stræben efter at blive en stor-spiller på smartphone-markedet, opgiver Microsoft drømmen om at kunne udvikle et produkt, der for alvor kan tage kampen op med Apples iPhone og Googles Android.

Konsekvensen er, at Microsoft vil skille sig af med 7.800 ansatte i primært selskabets mobildivision.

Fyresedlerne kommer i kølvandet på de 18.000 afskedigelser, som Microsoft allerede har foretaget i det seneste år.

Det kan du læse mere om her: Nu kommer forklaringen: Derfor har Microsoft fyret 18.000 mand

Fyringerne ramte dengang også den danske forretning, hvor en stribe ansatte blev opsagt.

Det kan du læse mere om her: Microsoft skærer ned: Danske ansatte fyret

Slut med at være telefon-producent

I en mail til selskabets ansatte og partnere, skriver Microsofts topchef, Satya Nadella, at Microsoft skal væk fra sin rolle som telefon-producent til fordel for en fremtid som centrum for et 'pulserende Windows-økosystem.'

Foruden de mange afskedigelser - der primært kommer til at ramme de ansatte, der har bygget og udviklet telefon-hardware - tager Microsoft en voldsom afskrivning på købet af Nokia for et par år siden.

Dengang betalte Microsoft 40 milliarder kroner for selskabet.

Nu tager Microsoft en kæmpe-afskrivning på 7,6 milliarder dollar - 51 milliarder kroner - på købet.

Det er tegn på, at Microsoft regner Nokia-købet som en fiasko, der ikke har været pengene værd.

Microsoft trækker sig trods beslutningen dog ikke ud af smartphone-markedet. I stedet skal produktionen tilrettes og trimmes, så den kommer til at minde mere om den model, som Microsoft i dag bygger Surface-computerne efter.

Microsoft bygger nemlig selv Surface og Surface Pro, mens Microsoft hjælper partnere med at bygge deres egne Windows-tablets.

Produktionen af smartphones har i modsætning hertil været præget af den klassiske Nokia-model, hvor Microsoft har stået bag et hav af forskellige Lumia-modeller i mange forskellige størrelser.

I sin mail skriver Satya Nadella, at Microsoft fremover vil fokusere på tre områder, når det gælder produktion af smartphones, nemlig erhvervs-markedet, det prisbillige marked (såkaldte value-phones) samt high end-markedet.

Vi ved ikke, hvor mange forskellige modeller Microsoft vil arbejde med inden for hver kategori, men det er givet, at strategien vil blive langt mere stram og fokuseret, end det er tilfældet i dag.

Det er blot et par uger siden, at Satya Nadella fyrede den tidligere Nokia-boss, Stephen Elop, der siden opkøbet af Nokia har været øverste chef for Microsofts Devices and Services-afdeling.

Med i købet røg også smartphone-chef Jo Harlow samt flere øvrige topchefer.

Det kan du læse mere om her: Derfor fyrer Microsoft kendte topchefer på stribe - her er selskabets plan med udrensningen

Samtidig flyttede Satya Nadella ansvaret for smartphone-forretningen over til Terry Myerson, der også står i spidsen for Windows-forretningen.

Sammen med den kommende fyringsrunde og nedskrivning tegner det billedet af, at Microsoft bevæger sig tilbage mod sin gamle rolle som software-producent, hvor hardware spiller en sekundær rolle, og hvor softwaren skal være motoren.

I stedet vil selskabet i større grad satse på partnere til at bygge hardware.

Det er selvfølgelig en satsning, i det Windows har haft ekstremt svært ved at hamle op med iPhone og Android.

Det kan imidlertid sagtens ændre sig i de kommende år. Om få uger lancerer Microsoft det længe ventede Windows 10, som er bygget specielt til den cloud-baserede fremtid, som Microsoft tror så meget på.

Se mailen fra Satya Nadella her: Sharpening business focus.

Læs også:

Her er forklaringen: Derfor vil Microsoft overtage Nokia

Microsoft skærer ned: Danske ansatte fyret

Ingen vej uden om fyringer: Men tvivler Microsoft-ansatte på Satya Nadella?

Microsoft svinger den store sparekniv: 18.000 bliver arbejdsløse

Microsoft sætter fulde sejl for Windows Phone: Her skal selskabet rydde op




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere