Artikel top billede

It-advokat advarer mod Oracles software-licensmodel: "Fuld af fælder"

Oracle er atter engang i modvind på licens-fronten. Denne gang er det et it-advokatfirma, som anbefaler kommende Oracle-kunder til at studere it-gigantens licenser meget nøje. Ellers kan du ende med ekstra-regninger for funktioner, som du aldrig har brugt.

It-selskabet Oracle med alt fra servere til databaser på hylderne har flere gange i de seneste år været i modvind over anklager om, at selskabets software-licenser var noget af en jungle at finde rundt i.

I den seneste bølge af beskyldninger om mudret vande i licens-junglen får it-giganten et rap over nallerne fra it-advokatfirmaet Scott & Scott.

På selskabets Oracle Audit-blog opfordrer advokat Christopher Barnett virksomheder med Oracle-ønsker på serverne om at medregne bekostelige software-auditeringer som følge af uigennemsigtige regler.

"Oracles software-licensering er fuld af fælder. Virksomhederne er nødt til at forstå risici forbundet med disse fælder og træde varsomt," skriver it-advokat Christopher Barnett på bloggen.

Betal for ubrugte funktioner

Christopher Barnett gennemgår med udgangspunkt i en Business Insider-artikel først, hvordan VMware-kunder kan få sig nogle ubehagelige overraskelser ved software-auditering.

Læs også: VMware: Oracle er en virtualiserings-showstopper

Herefter beskriver it-advokaten, at Oracle også tager sig betalt for særskilt funktionalitet, der kun bliver taget brug ved installation af eksempelvis database-software.

"Ikke desto mindre bliver brugen af noteret i softwarens brugs-log, og denne brugs-log er normalvis blandt de informationer, som Oracles License Management Services efterspørger ved et audit," lyder det fra Christopher Barnett.

Han anbefaler derfor, at man inden et Oracle-køb gør sig det klokkeklart, hvordan ens it-infrastruktur påvirker Oracles licensberegning.

Læs også: Coop mødt af licens-krav på trecifret millionbeløb

Såfremt ens virksomhed arbejder med en Oracle-partner, foreslår it-advokaten, at virksomheden lægger så meget af licensansvaret som muligt over på partneren, så man kun betaler for det, som man har bedt om.

88 procent klør sig i nakken

Advarslerne fra it-advokatfirmaet bliver bakket op omkring en brugerundersøgelsen blandt Oracle-kunder fra sidste år, som Computerworlds amerikanske søstersite Inforworld har rapporteret om.

Ud fra denne undersøgelsen bliver det konkluderet, at it-gigantens licensregler fører til mistillid og et fjendtlig forhold til kunderne.

Eksempelvis var 44 procent af de adspurgte 'uenige' i, at Oracles audit-forespørgsler var nemme at svare på, mens 44 procent var 'meget uenige' i dette udsagn.

Oracle har ingen kommentarer

Computerworld har spurgt Oracle, om det nu også kan være rigtigt, at selskabets software-licenser er en jungle at navigere rundt i.

Det har Oracle ingen kommentarer til lige nu.

Selskabet henviser i stedet til en såkaldt uafhængig Oracle-brugergruppe, som finder det mærkværdigt, at der stadig er Oracle-kunder, der har et fjendtligt forhold til Oracle og især it-selskabets licensregler.

Derudover fremhæver it-giganten over for Computerworld flere virksomhedscases fra sin egen hjemmeside med blandt andre Nordea, der storroser Oracles licensservices.

Men heller ikke i denne omgang fik vi et klart svar fra Oracle om, hvorvidt selskabet rent faktisk er på vej med mere simple licensregler, som der ellers har været rygter om.

Læs også:
Advarsel fra dansk it-advokat: Sådan forsøger software-firmaerne at malke dine licenser

Oracle: Her er den reelle grund til at licens-audits kan ramme så tungt




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere