Artikel top billede

(Foto: Povl D. Rasmussen)

Oracle kan være på vej med helt ny licenstype: Vil indføre fast licenspris

Faste licensafgifter kan blive fremtiden for Oracles kunder, og samtidig firmaets svar på den skærpede konkurrence.

Oracle har været udsat for en del kritik i forbindelse med virksomhedens licens- og revisionssystem.

Læs også: Her er kundernes ærlige mening om Oracle

Specielt Oracles praksis i forbindelse med firmaets database i kombination med virtuelle servere baseret på VMvare og Microsofts virtualiseringsteknologi har givet flere kunder en kraftig hovedpine.

Læs mere om det: Oracle erkender problem med virtualiserings-licenser

Nu skriver flere medier, blandt dem den engelske webside The Register, at der findes en række indicier for, at databasegiganten er i færd med at gøre noget ved den kritik og samtidig gøre noget ved konkurrencen fra blandt andet åbenkildekode-alternativet Postgres.

Løsningen på problemerne hedder ifølge websiden Permanent User License Agreement (PULA), hvor det bliver muligt at betale en fast årlig afgift for ubegrænset produktbrug i al fremtid.

Skal afløse tidsbegrænset adgang

Det er en licensform, der står i kontrast til Unlimited License Agreement, som er et tilbud Oracle benyttede sig af i en årrække, hvor kunden havde en tidsbegrænset - eksempelvis tre til fem år - adgang til produkterne til en fast pris.

Ved udløb skulle kunden så dokumentere det faktiske brug og herefter skabe en aftale med Oracle om produkterne.

Permanent User License Agreement er således en ny licenspraksis fra Oracle, hvor kunderne kan slippe for en startbetaling for at tage et produkt i brug og samtidig sætte en stopper for kostbare licens-overraskelser i forbindelse med senere revisioner.

Med andre ord vil denne licensform gøre Oracle til en fast post på budgettet i stedet for en varierende udgift.

Rygterne siger dog, at aftalen understøttes af et krav om, at firmaet udelukkende skal benytte sig af Oracles produkter, hvilket sender konkurrenterne ud af syne.

Det er dog et åbent spørgsmål om denne praksis er lovlig, skriver Computerworld i Norge.

Ingen kommentar fra Oracle

Oracle i Danmark har ikke lyst til at kommentere sagen.

"I øjeblikket har vi ingen kommentar til rygterne om Permanent User License Agreement," oplyser Martin Ljungström, der er pressemand i Oracle.

Heller ikke moderorganisationen er meddelsom i denne forbindelse.

Både The Register og Computerworlds amerikanske kollegaer har forgæves forsøgt at vride en kommentar ud af Oracle.

Læs mere her: Oracle: Her er den reelle grund til at licens-audits kan ramme så tungt

Kommer nu

The Register henviser til en anonym kilde, der mener at vide, at Permanent User License Agreement vil dukke op i Oracles prislister indenfor en måned.

Ligeledes fortæller Craig Guarente, som er direktør i Palisade Compliance, der er et konsulentfirma med speciale i Oracle-licenser til Computerworld i Amerika

"Vi har allerede set denne licensform hos kunderne. Det er ikke et rygte, Oracle anvender allerede nu modellen blandt sine kunder."

Ifølge ham er det de helt store kunder, der kan drage fordel af licensformen.

"Det bliver næppe billigt at anvende Oracles produkter selv om licensformen ændres," siger Craig Guarente til The Register.

Duncan Jones fra Forrester Research siger til Computerworld i Amerika, "at man skal kontrollere den nye licens grundigt, før man forpligter sig til dette ægteskab med Oracle."

Læs også:
Advarsel fra it-advokat: Sådan forsøger software-firmaerne at malke dine licenser

SAP-brugere nægter at betale for uanvendte licenser

It-advokat: Derfor er alle dine software-licenser så ekstremt indviklede

Fortrolig rapport: Sådan tjekkes dine licenser under licens-audit
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Skab en bedre bundlinje ved at gentænke rammerne i kampen om fremtidens talenter

Mennesker er forskellige og medarbejdere arbejder forskelligt. Nøglen til succes for fremtidens virksomheder er at tage udgangspunkt i de ansattes forskellige og individuelle behov. Kort sagt behandler du dine medarbejdere ens ved at behandle dem forskelligt

07. februar 2023 | Læs mere


Undgå cyberkatastrofen med automatiseret kontrol over sensitive data

Når cyberkriminelle gennemtrænger din sikkerhedsinfrastruktur, bruger de i snit 48 dage til at danne sig et overblik over sensitive data, før de lukker dine systemer og data ned med ransomware. På dette seminar får du derfor et solidt grundlag for at sikre dig overblik over sensitive, virksomhedskritiske informationer. Derudover vil du få et praktisk indblik i, hvordan du beskytter dine informationer, så du er er mindre sårbar når cyberkriminelle trænger ind på dit netværk, samt et overblik over typiske angrebsformer og viden om, hvordan et ransomwareangreb foregår i praksis.

07. februar 2023 | Læs mere


Status og erfaringer fra fem år med GDPR

Vi samler nogle af Danmarks fremmeste GDPR-eksperter trådene efter knapt fem år. Dette giver dig et solidt overblik over de hidtidige erfaringer og sikker viden at basere din indsats på, når du skal planlægge og tilpasse din organisations indsats for at sikre compliance med det omfattende regelkompleks.

07. februar 2023 | Læs mere