Artikel top billede

Oracle kan være på vej med helt ny licenstype: Vil indføre fast licenspris

Faste licensafgifter kan blive fremtiden for Oracles kunder, og samtidig firmaets svar på den skærpede konkurrence.

Oracle har været udsat for en del kritik i forbindelse med virksomhedens licens- og revisionssystem.

Læs også: Her er kundernes ærlige mening om Oracle

Specielt Oracles praksis i forbindelse med firmaets database i kombination med virtuelle servere baseret på VMvare og Microsofts virtualiseringsteknologi har givet flere kunder en kraftig hovedpine.

Læs mere om det: Oracle erkender problem med virtualiserings-licenser

Nu skriver flere medier, blandt dem den engelske webside The Register, at der findes en række indicier for, at databasegiganten er i færd med at gøre noget ved den kritik og samtidig gøre noget ved konkurrencen fra blandt andet åbenkildekode-alternativet Postgres.

Løsningen på problemerne hedder ifølge websiden Permanent User License Agreement (PULA), hvor det bliver muligt at betale en fast årlig afgift for ubegrænset produktbrug i al fremtid.

Skal afløse tidsbegrænset adgang

Det er en licensform, der står i kontrast til Unlimited License Agreement, som er et tilbud Oracle benyttede sig af i en årrække, hvor kunden havde en tidsbegrænset - eksempelvis tre til fem år - adgang til produkterne til en fast pris.

Ved udløb skulle kunden så dokumentere det faktiske brug og herefter skabe en aftale med Oracle om produkterne.

Permanent User License Agreement er således en ny licenspraksis fra Oracle, hvor kunderne kan slippe for en startbetaling for at tage et produkt i brug og samtidig sætte en stopper for kostbare licens-overraskelser i forbindelse med senere revisioner.

Med andre ord vil denne licensform gøre Oracle til en fast post på budgettet i stedet for en varierende udgift.

Rygterne siger dog, at aftalen understøttes af et krav om, at firmaet udelukkende skal benytte sig af Oracles produkter, hvilket sender konkurrenterne ud af syne.

Det er dog et åbent spørgsmål om denne praksis er lovlig, skriver Computerworld i Norge.

Ingen kommentar fra Oracle

Oracle i Danmark har ikke lyst til at kommentere sagen.

"I øjeblikket har vi ingen kommentar til rygterne om Permanent User License Agreement," oplyser Martin Ljungström, der er pressemand i Oracle.

Heller ikke moderorganisationen er meddelsom i denne forbindelse.

Både The Register og Computerworlds amerikanske kollegaer har forgæves forsøgt at vride en kommentar ud af Oracle.

Læs mere her: Oracle: Her er den reelle grund til at licens-audits kan ramme så tungt

Kommer nu

The Register henviser til en anonym kilde, der mener at vide, at Permanent User License Agreement vil dukke op i Oracles prislister indenfor en måned.

Ligeledes fortæller Craig Guarente, som er direktør i Palisade Compliance, der er et konsulentfirma med speciale i Oracle-licenser til Computerworld i Amerika

"Vi har allerede set denne licensform hos kunderne. Det er ikke et rygte, Oracle anvender allerede nu modellen blandt sine kunder."

Ifølge ham er det de helt store kunder, der kan drage fordel af licensformen.

"Det bliver næppe billigt at anvende Oracles produkter selv om licensformen ændres," siger Craig Guarente til The Register.

Duncan Jones fra Forrester Research siger til Computerworld i Amerika, "at man skal kontrollere den nye licens grundigt, før man forpligter sig til dette ægteskab med Oracle."

Læs også:
Advarsel fra it-advokat: Sådan forsøger software-firmaerne at malke dine licenser

SAP-brugere nægter at betale for uanvendte licenser

It-advokat: Derfor er alle dine software-licenser så ekstremt indviklede

Fortrolig rapport: Sådan tjekkes dine licenser under licens-audit
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Tieto Denmark A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
Stor fyringsrunde koster IBM Danmark mere end 100 millioner kroner på bundlinjen
Interview: Stor fyringsrunde koster IBM Danmark mere end 100 millioner kroner på bundlinjen i 2020. Samtidig falder toplinjen med 300 millioner kroner, hvilket direktør Henrik Bodskov ikke stiller sig tilfreds med.
Computerworld
Stor krise i den danske it-stjerne David Heinemeiers Hanssons firma: Her er historien om dramaet, der fik en tredjedel af de ansatte i Basecamp til at smække med døren
De ansatte har i hobe forladt David Heinemeier Hanssons amerikanske succes-firma Basecamp efter en intern racisme-debat. Hvordan kunne det gå så galt?
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Udnyt ressourcerne bedre og skru op for overskuddet
Spildt arbejde, ineffektive processer og ringe forretningsindsigt er blot tre tegn på ringe ressourceudnyttelse. I dette whitepaper får du viden om, hvordan du måler ressourceudnyttelsen – og bruger indsigten operationelt, taktisk og strategisk.