Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

(Foto: Ivan Bandura /)

Dansk politi vil fange mordere med kinesiske overvågningsdroner

Politiet har i et halvt års tid afprøvet droner til at fange forbrydere og finde forsvundne mennesker. Computerworld ser her nærmere på, hvordan lovens lange arm sender flere forskellige droner i luften alt efter, hvad missionen drejer sig om.

Det flyvende politi kommer ikke, for det er her allerede.

I et halvt år har politiet afprøvet droners muligheder for at hjælpe i politiets arbejde.

Indtil videre har dronerne to forskellige hovedopgaver, fortæller vicepolitikommissær Benny Ernst Øchkenholt fra Nationalt Beredskabscenter.

"Vi afprøver i to politikredse med en drone hver i Nordjylland og Nordsjælland, og Kriminalteknisk Center har også droner til gerningssteder."

Droner undersøger gerningssteder

Hos nationalt Kriminalteknisk Center(NKC), bruges droner til at undersøge gerningssteder. Og det er der rigtig god grund til forklarer Benny Ernst Øchkenholt

"På et gerningssted, især i terræn, sætter betjenten fodspor og afsætter dna og forurener gerningsstedet. Med en drone kan du få et overblik uden at forurene gerningsstedet. Så kan vi se, hvor vi skal gå ind for ikke at forstyrre gerningsstedet og eventuelle spor."

Nationalt Kriminalteknisk Center bruger Inspire 1 dronen fra kinesiske DJI. Inspire 1 har et indbygget 4K videokamera, som også kan tage stillbilleder. Den høje billedkvalitet er vigtig, fordi billederne også skal kunne bruges som bevismateriale ved en senere retssag. Skulle det blive nødvendigt kan den endda bruge sonar til at manøvrere indendørs, hvor gps-signaler ikke kan nå frem til den.

Droner leder efter forsvundne personer

Men der er forskel på droner. Nogle er egnet til eftersøgninger, og andre til at indsamle bevismateriale. I Nordjylland afprøver Politiet derfor en Huginn X1 drone fra danske Skywatch. 

I modsætning til Inspire 1's 4K kamera har Hugin X1 to indbyggede kameraer, et HD kamera (720-1080P) og et FLIR Quark2 termisk kamera.  Og den kan være et ganske selvkørende værktøj, fortæller politikommissær Søren Jensen fra Nordjyllands Politi.

"Vores drone er konstrueret til humanitære organisationer og militært brug, så den kan man gøre meget med. Vi har et almindeligt kamera og et termisk kamera på den, som vi kan bruge i eftersøgninger, fordi vi jo gerne leder efter en temperaturforskel imellem omgivelserne og den person, som er bortkommet."

Huginn X1 dronen har hidtil mest været brugt i eftersøgning af bortkomne personer. I sådanne situationer kan dronen hurtigt give et overblik over et større område. Dronen er dog ikke lige så grundig som en gennemgang af området med hunde og betjente.

"Selvfølgelig er det jo ikke perfekt. For eksempel kan det varmesøgende kamera ikke altid finde personer i en tæt bevokset skov, hvor træerne dækker over varmesporet, men det kender vi også fra helikoptere," forklarer Søren Jensen.

Sådan fungerer det

Når Nordjyllands Politi sætter deres drone ind i en eftersøgning, kører to af de fem droneuddannede betjente i styrken ud med dronen. Og sender den op ved det område, som skal gennemsøges.  Og derfra er det hele næsten automatiseret.

"Man skal egentlig bare folde vingerne ud og trykke på to knapper. Den kan være operationsklar på under 30 sekunder.  Man kan styre den med et joystick eller på noget, der ligner en iPad. Så kan du udpege waypoints på et kort og indstille en flyvehøjde, og så flyver dronen den rute."

Normalt vil den ene af de to betjente flyve drone, mens den anden holder øje med billederne fra kameraerne.

Billederne gemmes efterfølgende på hukommelseskort som lægges i sagsmapperne på de enkelte sager, hvor dronen er blevet brugt. Så en indsatsleder for en større aktion skal altså hen og se dronepiloterne over skuldrene for at vide, hvad dronen kan se.

Men hvis politiet vil kaste flere penge i projektet, kan det blive meget mere avanceret.

"Vi kan tilkøbe udstyr, så vi kan sende optagelserne ind til vores kommandocentral. Det ville være en stor fordel ved større uheld. Lige nu er det jo kun folkene ude på stedet, som kan se optagelserne mens de sker," uddyber Søren Jensen.

Tøjrede droner bliver ved og ved og ved...

Politiets brug af droner er underlagt de samme regler som civilt brug, og derfor kan det være svært at bruge droner i byområder. For ifølge loven, må droner ikke flyve i områder, hvor de kan falde ned i hovedet på almindelige borgere.

"Vi har jo samme begrænsninger som alle andre med love og regler. Vi må ikke flyve over større menneskemængder så i større byer er der begrænsninger," forklarer Benny ernst Øchkenholt fra Nationalt Beredskabscenter.

Men hvor der er vilje, er der vej, kan man forstå på Benny Ernst Øchkenholt. Eksempelvis kan man bruge tøjrede droner til opgaver i byområder.

"Hvis du kan afspærre et tilpas stort område, må du jo godt bruge en drone inden for det område. Vi overvejer tøjrede droner, som kan sættes op ude i periferien af en stor menneskemængde. Der er nogle mindre stramme regler for dem.  Man sender dronen op fra en bil og så kan den være oppe, så længe den får strøm. Så dronen kan jo hænge i rigtigt lang tid."

Svenskerne har også droner i luften

Også hos Sveriges politistyrker skal der bruges droner for at få det store overblik fra luften. 

Derfor indgår svensk politi snart en kontrakt med elektronikvirksomheden Saab, som skal levere de flyvende hjælpere. 

Det skriver Computerworlds svenske søsterside idg.se.

Dronerne i Sverige anskaffes som en del af et projekt, der i slutningen af 2016 skal foreslå en model for brug af droner i det svenske politi.
 
Blandt andet skal det helst ikke være dyrere end de eksisterende helikoptere, som har en del udgifter forbundet med drift og vedligeholdelse.

"De her systemer er heller ikke billige, men vi håber, at det bliver omkostningseffektivt og at det vil gøre vores arbejde lettere," udtalte Per Engström fra det svenske politi til idg.se, da projektet begyndte sidste år.

Svensk politi vil i nogenlunde lighed med politiet i Danmark blandt andet bruge dronerne til eftersøgninger af forsvundne personer, overvågning af demonstranter og som en del af kystbevogtningen.  

Du kan også læse om, hvad erhvervslivet kan bruge droner til her.

Det svenske projekt starter i det små, og indtil videre er der planer om at uddanne tre politifolk som dronepiloter til et endnu ukendt antal politidroner i det svenske luftrum. 

De tre kommende piloter skal undervises af det svenske forsvar. De er samtidig spydspidsen i et toårigt projekt, hvor det svenske politi vil afprøve, om droner skal blive en permanent del af værktøjskassen.

Læs også: 
Star Wars-folk bestiller drone-skjold for at undgå spionage fra droner