Artikel top billede

Mac-salget styrtdykker for Apple - største nedtur i årevis

Ikke nok med at iPhone-salget falder voldsomt for Apple: Også salget af Mac-computere styrtdykker. Det er der særlige grund til.

Mac-salget falder med 12 procent for Apple, der også har problemer med tablet- og smartphones-salget.

Apple solgte i årets første kvartal fire millioner Mac-computere verden over.

Det er væsentligt færre end i det tilsvarende kvartal i fjor og andet kvartal i træk, hvor Apple sælger færre Mac-computere end de tilsvarende kvartaler et år tidligere.

Samlet set er salget faldet med 12 procent i forhold til første kvartal i fjor.

Ganske vist krymper hele computer-markedet i disse år, men Apples nedgang er større end nedgangen i det samlede marked.

Apple har ellers været kendt for at være relativt uberørt af nedgangen i pc-markedet, hvor selskabet generelt har været i stand til at holde salgstallene pænt i vejret.

Også Apples omsætning på Mac-computerne i kvartalet er faldet. Den landede på 5,1 milliarder dollar, hvilket er ni procent lavere end i samme periode i fjor.

Nedgangen er den næststørste for Apple siden 2007, hvor selskabet lancerede iPhonen og kickstartede sit vilde succes-ridt.

Det hidtil største fald i salget af Mac-computere fandt sted i 2012, hvor Mac-salget i det sidste kvartal faldt med 22 procent.

Apples direktion fastholder, at der trods den markante nedgang ikke er grund til panik.

Den erkender dog, at det har været 'et udfordrende kvartal' for 'hele industrien.'

"Vi tror fortsat på vores Mac-forretning og vores evne til at fortsætte med at innovere og tage markedsandele," lyder det fra topchef Tim Cook.

Apple oplever for tiden markant nedgang i salget af selskabets allervigtigste produkt, nemlig iPhonen.

Det kan du læse mere om her: Nedtur for Apple: Salg af iPhone falder for første gang siden 2007

Når det gælder salget af Mac-computere, vurderer analytikere imidlertid over for Computerworlds amerikanske nyhedsbureau, at der ingen tegn er på, at forbrugerne er færd med helt at droppe Mac og skifte til eksempelvis Windows.

Tilbagegangen skyldes snarere, at brugerne beholder deres gamle Mac-computere i længere tid - blandt andet fordi computerne holder i længere tid.

Det gælder eksempelvis SSD-enhederne, der er meget mere holdbare end de tidligere snurrende harddiske, der i kraft af deres bevægelige dele bliver slidt langt hurtigere end SSD-diskene.

Analytiker Ezra Gottheil fra Technology Business Research siger til Computerworlds amerikanske nyhedsbureau, at brugerne generelt er meget glade for deres dyre Mac-computere.

Det har den bagside, at nye produkter skal være rigtigt gode, hvis de skal investere i dem og droppe deres gamle maskiner.

Her har Apple skudt sig selv i skoene, mener han, ved at forsømme at levere store teknologiske spring med nye udgaver - eksempelvis ved at indføre touch-skærme eller lignende på nye Mac-modeller.

I stedet har Apple forvirret kunderne med overlappende modeller. Her peger han især på MacBook og MacBook Air.

Læs også: Derfor har iPhone-salget ramt muren - og sådan kommer Apple tilbage på vækstsporet




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital vækst 2024

På Digital Vækst 2024 bringer vi danske virksomheders organisation, forretning og data i spil samt spejler dem i det, som teknologipartnerne bringer til fadet. Konferencen bliver tætpakket med dygtige digitale ledere og frontkæmpere fra ind- og udland. De har én opgave på dagsordenen: At inspirere dig til at træffe de rigtige forretningsmæssige, teknologiske og strategiske valg i 2024, som kan sikre vækst for dig.

19. marts 2024 | Læs mere


Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de IT-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

20. marts 2024 | Læs mere


AI Impact Day: Har du styr på risiko og governance – og er du klar til AI Act?

AI og Machine Learning har for længst gjort sit indtog i centrale, kritiske forretningssystemer, og både udviklere, platformleverandører og koncerner er begyndt at udforske mulighederne. På dette eksklusive event dykker vi ned i AI's indflydelse på fremtidens forretnings- og IT-drift. Men vi ser også på, hvordan du mest effektivt arbejder med governance og risikostyring på dine AI-projekter.

21. marts 2024 | Læs mere