Processor-giganten Intel afholder i disse dage sin store udviklerkonference Developer Forum, og der er kommet flere store nyheder fra konferencescenerne.
Blandt andet har processor-selskabet løftet sløret for, at det har indgået en aftale med ARM om produktion af smartphone-chips, SSD-drev skal være voldsomt meget hurtigere, og så har Intel givet sit bud på, hvordan fremtidens robotter skal styres.
Computerworld har her samlet en lille buket af de største nyheder fra Intels Developer Forum.
1. Aftale om ARM-chips
Intel har ikke formået at blive en lige så stor spiller på smartphone-markedet, som det var tilfældet i pc'ernes storhedstid i de forgangne årtier.
Det skal der nu laves om på med en licensaftale med smartphone-chipproducenten ARM, som giver Intel retten til at producere ARM-baserede chips på Intel-fabrikkerne.
Det er en god nyhed for forbrugere, for mens ARM slog Intel på den lange bane, så er der ingen der pt. har lige så avanceret produktionskapacitet som Intel - noget som kan betyde mindre og mere strømbesparende processorer til dine mobile enheder.
Samtidig kan Intel fortælle, at der allerede nu er indgået aftaler med disse ARM-baserede processorer til blandt andre LG. På sigt kan Intel således også komme ind i billedet, når blandt andet Apples iPhones skal samles.
Læs også: Japansk techfirma køber iPhone-chip-leverandør for 215 milliarder kroner
Intel har selv tidligere forsøgt sig med egne smartphone-processorer, men det har aldrig været den store succes, som du kan læse mere om her.
2. Bygger processorer til kunstig intelligens
Intel har ligesom mange andre it-producenter efterspørgsel på smart teknologi til den kommende æra inden for kunstig intelligens.
Intel har på sin udviklerkonference fortalt, at der i 2017 kan forventes at blive solgt nye versioner af selskabets Xeon Phi-processorer, som fortrinsvis benyttes af den videnskabelige verden.
Den nye type Xeon Phi-linje vil have nye features som deep learning, der med tiden kan benyttes til at fortolke tale, identificere objekter på fotografier og styre selvkørende biler, skriver The Wall Street Journal.
I disse bestræbelser har Intel senest købt selskabet Nervana, som netop har specialiseret sig i produktionen af deep learning-teknologi.
3. Dyr Raspbery PI-konkurrent
På Intel-konferencen har processorselskabet også fremvist sit bud på en simpel computer, der skal kunne tage konkurrencen op med den populære mini-computer Raspberry PI.
Navnet på Intels bud på en minicomputer er Joule.
Joule kommer i to udgaver og bliver blandt andet pakket med en Atom-baseret 64-bit firekerne-processor, muligheder for DDR4 RAM, webcam, trådløs 802.11ac-forbindelse, 4K-grafik, USB 3.0 og muligheden for at anvende Intels RealSense-kameraer, som kan skanne omgivelserne i 3D. Styresystemet er en variant af Linux.
Intel siger selv, at minicomputeren er oplagt til folk der vil teste koncepter inden for roboter, augmented reality, virtual reality og industri-rettede opgaver inden for Internet of Things.
Men prisen er også noget højere end for eksempel en Raspberry PI.
For mens Raspberry Pi-prisen ligger på et par få hundrede kroner, har Intel sat prismærket på Joule til 370 dollar svarende til 2.440 kroner.
4. Lynhurtigt SSD-drev i skyen
Intel er på trapperne med en opdateret version af SSD-drevet Optane, som har fået en turbomotor under kølerhjelmen.
Ved hjælp af den såkaldte 3D Xpoint-teknologi peges der på, at de kommende, opdaterede SSD-drev kan køre op til 10 gange hurtigere end tidligere.
For at skabe opmærksomhed om den næste generation af Optane, har Intel planlagt, at der inden længe skal opstilles en online-testplatform i skyen, så nysgerrige fartnørder kan få syn for sagen.
Du kan læse mere om Intels kommende og opdaterede Optane SSD-drev her: 10 gange hurtigere: Du kan (snart) prøve Intels vilde SSD-teknologi - i skyen
5. Intel satser på grafikken
Grafik har ikke været et af Intel mest berømte adelsmærker, men det skal der laves om på nu.
For på udviklerkonferencen har chip-giganten fortalt om sine planer med den syvende generation af sin Core-processor ved navn Kaby Lake.
Skylakes-efterfølgeren vil efter sigende kunne køre 4K og DirectX12 uden problemer.
Det betyder, at hvis Intels løfter lever op til virkelighedens skarpe krav om klar grafik, kan den kommende processor muligvis gøre et dedikeret grafikkort overflødigt for de fleste mennesker.
Kaby Lake-processoren lander til efteråret, hvor den blandt andet findes i Asus 2-i-1 Transformer 3 og HP Pavilion x360 m1.
6. Fremtidens robot-computer
Mens internet of things-virkeligheden nærmer sig dag for dag, har Intel kastet sig over udviklingen af en lille computer til styring af robotter.
Navnet på den lille svend på størrelse med et webcam er Euclid, som er det engelske navn for den græske matematiker, der er kendt som faderen til geometri.
Ifølge Computer Sweden er Euclid udstyret med blandt andet et 3D Realsense-kamera, der kan fungere som robottens øjne og andre sensorer, der kan styre robotten.
Under overfladen på Euclid finder man udover en kraftfuld Atom-processor også muligheden for understøttelse af Linux-distributionen Ubuntu og et såkaldt ROS - Robot Operating System.
Læs også:
Gigantiske Intel svømmer i penge - men her er fire tegn på at krisen truer